تصویب FATF در شورای عالی امنیت ملی [+5 شرط]
خبرگزاری سازمان تبلیغات اسلامی از تصویب الحاق ایران به کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی(FATF) در شورای عالی امنیت ملی خبر داد و نوشت:
«
در حالی الحاق ایران به کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی(FATF) با نگرانیهایی از سوی برخی کارشناسان مواجه شده بود که این موضوع با قید ۵ شرط در شورای امنیت ملی به تصویب رسیده است. به گزارش خبرنگار مهر، بحث الحاق ایران به کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی(FATF) از مدتی قبل همزمان با طرح در رسانه های کشور، با ابراز نگرانیهایی از سوی فعالان سیاسی روبرو شد. برخی میگویند که الحاق ایران به این کارگروه، منافع ملی را به مخاطره میاندازد و در مقابل، برخی فعالان اقتصادی و دولتمردان میگویند که بدون الحاق به چنین کارگروهها و کنوانسیونهای بینالمللی در حوزه اقتصادی، امکان تبادل مالی و تجاری با سایر کشورهای دنیا میسر نخواهد بود.
اما آنچه که مسلم است الحاق به این کارگروه بیش از آنکه در حوزه تخصصی و از منظر فرصت ها و تهدیدهای اقتصادی مورد آسیب شناسی قرار گرفته و مغایرتهای احتمالی اش با منافع ملی مورد بحث قرار گیرد، به موضوعی سیاسی تبدیل شد. با این وجود، از آنجا که پیش از سیاسی شدن فضای بحث، موضوع جهت بررسی به شورای عالی امنیت ملی ارجاع شده بود، این نهاد جلسات متعددی را با وزرا و سایر نهادهای تصمیمگیر در این رابطه برگزار کرد و آنگونه که دبیر شورای عالی امنیت ملی چند روز قبل اعلام کرد، این شورا در مورد الحاق ایران به کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی (FATF) به جمعبندی رسیده است.
علی شمخانی البته تائید نهایی را به امضا و تائید مقام معظم رهبری منوط کرد. او به این نکته هم اشاره کرد که برخی معتقدند که تصویب FATF باید در مجلس شورای اسلامی صورت گیرد و گفت: مجلس کار خود را میکند و شورای امنیت ملی هم کار خود را انجام میدهد؛ اما طبیعتا هر چه اجماع کشور نسبت به این معاهده بیشتر شود، مشکلات آن کمتر خواهد بود.
در این رابطه، یک مقام مسئول در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تصویب FATF در شورای عالی امنیت ملی با قید ۵ شرط به تصویب رسیده است که البته باز هم نظر نهایی را مقام معظم رهبری در این رابطه اعلام خواهند نمود.
البته محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت هم در نشست خبری هفتگی خود در سهشنبه گذشته درباره شروط ایران برای پذیرفتن این سند، اعلام کرده بود: شرایطی را در این سند میپذیریم که در چهارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باشد. در قانون اساسی نسبت به نهضتهای آزادیبخش، توضیح واضحی داده شده است. ما با کشور کره شمالی در لیست سیاه بودیم و الان از این لیست خارج شده و در مرحله تعلیق هستیم. هیچ توافقی در این باره صورت نگرفته، ولی تصریح شده هر توافقی که در چهارچوب قانون اساسی است، مورد احترام ما است.
در عین حال، فعالان حوزه تجارت و دستاندرکاران مسائل مالی بینالمللی، ابزار FATF را یک الزام برای مراودات پولی و مالی کشور در فضای پس از تحریمها میدانند و بر این باورند که طی سالهای گذشته، درست در همان سالهایی که سیستم پولی و بانکی ایران تحریم بوده، تحولات بسیاری در بانکهای دنیا رخ داده و به واسطه برخی محدودیتهایی که در مجامع بینالمللی علیه ایران اعمال شده، سیستم پولی و بانکی ایران از قافله تحولات دور مانده است؛ اما اکنون با شروع مذاکرات برای پیوستن به FATF، شرایطی فراهم شده که ابهامات پیش روی نظام بانکی بینالمللی در مراوده با ایران رفع شده و سیستم بانکی کشورمان امکان یافته به نظام بانکی بینالمللی متصل شود.
در واقع، پرسش منتقدان این است که اگر ایران از لیست سیاه FATF خارج شود، اما تحریمهای مالی و پولی ایران همچنان پا برجا بماند و بانکهای خارجی اجازه مراوده با ایران را نداشته باشند، آنگاه باید چه موضعی گرفت. به هرحال اکنون همه نگرانیها این است که الحاق به این کارگروه اگرچه ممکن است گشایشهایی را ایجاد کند، اما هر قدمی را باید با لحاظ کردن منافع ملی برداشت.
انتهای پیام
اگر اطلاع مردم از این 5 شرط خلاف امنیت ملی نیست و مورد سوء استفاده دشمن قرار نمیگیرد ، انها را علام کنند !