مشاجره انتخاباتی خانم حقوقدان و آقای بازرگان
روزنامه ی جام جم در تحلیلی نوشت: اولین دور از مناظره نامزدهای انتخاباتی آمریکا سهشنبهشب میان هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ به میزبانی شبکه ان. بی.سی، انجام شد و همانطور که از پیش هم انتظار میرفت، به یکی از جنجالیترین و پربینندهترین مناظرات انتخاباتی در تاریخ آمریکا تبدیل شد. مجری این مناظره لستر هولت، مجری شناختهشدهای بود که در سالهای اخیر مجری برنامههای دیتلاین و تودی شبکه ان.بی.سی بوده و در حال حاضر مجری اخبار شامگاهی این شبکه است که میلیونها بیننده دارد. ناظران پیشبینی کرده بودند این مناظره رکورد 80 میلیونی مناظره جیمی کارتر و رونالد ریگان را در سال 1980 بشکند.
مشاجراتی از موضوعات مختلف
نکته مهم این مناظره این بود که هر کدام از نامزدها به هنگام ارائه برنامههای خود، انتقاداتی نیز از رقیب خود میکرد که با پاسخ تند و شدید او روبهرو میشد. در همین راستا، کلینتون در بخش نخست این مناظره در تبیین سیاستهای خود در رابطه با وضعیت اشتغال و اقتصاد، با بیان اینکه محور کلیدی انتخابات مسأله اقتصادی است و باید تضمین کرد که دستمزد زنان و مردان برابر شود، افزود: ترامپ ثروتمند است و طرح مالیاتی وی بزرگترین کاهش مالیاتی برای ثروتمندان خواهد بود و به طبقه متوسط کمکی نخواهد کرد.
در مقابل، ترامپ اظهار کرد: کلینتون 30 سال است در عرصه سیاسی بوده و به مشکلات اقتصادی توجهی نداشته است. کلینتون نیز با خنده پاسخ داد که به این موضوع فکر کرده و در دوران ریاستجمهوری آمریکای همسرش، اوضاع اقتصادی کشور بهبود یافته بود.
در بخش دیگری از مناظره، کلینتون به این موضوع اشاره کرد که چرا ترامپ اظهارنامه مالیاتیاش را منتشر نمیکند؟ حتماً چیزی هست که او مخفی میکند. ترامپ در مقابل خواستار آن شد که کلینتون 33 هزار ایمیل محرمانه خود را منتشر کند.
از سوی دیگر ترامپ تصریح کرد، ایران پس از توافق هستهای به یک قدرت بزرگ تبدیل میشود، درحالی که با اعمال تحریمها دچار مشکل بود. در مقابل کلینتون اظهار کرد: من در دوران سناتور بودنم به تمام تحریمهای ایران رأی موافق دادم، اما پس از آن آمریکا درصدد آن برآمد که در کنار تحریمها با سایر کشورها وارد تعامل شود و با تشکیل ائتلاف ایران را پای میز مذاکرات بکشاند؛ بدون آنکه جنگی رخ دهد.
وی افزود: بسیار مهم است که ما به شرایط جهانی توجه داشته باشیم. من نسبت به توافقی که درباره برنامه هستهای ایران حاصل شده، راضی هستم. اگر دونالد ترامپ این توافق را مورد انتقاد قرار میدهد، باید بگوید که گزینه جایگزین چیست. ما باید در مورد چنین مسائلی با دقت بیشتری صحبت کنیم.
سردرگمی رایدهندگان
جنیفر پالمیری، رئیس تیم ارتباطاتی کلینتون پیش از آغاز این مناظره، آن را نبردی واقعی برای مردم آمریکا توصیف کرد. جیمز ناتی، خبرنگار شبکه چهار بی.بی.سی، اعلام کرد که این حرف پالمیری بسیار درست است، زیرا مردم این کشور در فضای انتخاباتی کاملا دو قطبی به سر میبرند. در این فضای دو قطبی، هر دو نامزدها حامیان و طرفداران مخصوص به خود را دارند که بر دیدگاههای این دو اصرار میورزند.
افزودن بخشهایی از مناظره از جمله درباره ایران، سوالی که مطرح میشود این است که تکلیف بقیه افرادی که از این دو نامزد حمایت نمیکنند، چیست؟ پیشتر نیز بسیاری از کارشناسان بر این نکته تاکید داشتند که یکی از مشخصات اصلی این دور از انتخابات، وجود نامزدهایی است که شاید بین عده زیادی از مردم محبوبیت نداشته باشند و در نهایت مردم آمریکا مجبور شوند بین بد و بدتر یکی را انتخاب کنند.
همزمان با برگزاری این مناظره، فعالیت کاربران در فضای مجازی نیز بسیار داغ بود. بر همین اساس، شبکه اجتماعی توئیتر اعلام کرد، حدود پنج میلیون توئیت در مورد این مناظره ارسال شده است که حدود 66 درصد آنها مربوط به دونالد ترامپ است. نکته جالب این بود که حدود 440 هزار مورد از این توئیتها در مورد مجری این مناظره بود.
مساله دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، نظرسنجیهایی است که نتایج مختلفی به دنبال داشت. به عنوان مثال، نظرسنجی سی. ان. ان نشان داد که تنها 27 درصد، ترامپ را پیروز این مناظره دانستهاند و این در حالی است که 62 درصد چنین عقیدهای در مورد کلینتون داشتند. در نقطه مقابل، نظرسنجی شبکه سی. ان. بی سی قرار دارد که براساس آن ترامپ 62 درصد و کلینتون حدود 29 درصد را به دست آورده بود. 9 درصد هم در ا ین نظرسنجی مواضع هیچ کدام را قابل قبول ندانستند. نکته قابل تامل این که هر دوی این منابع اعلام کردهاند، این نتایج به طور کامل رسمی نیست.
دیدگاه رسانههای آمریکایی
شبکههای خبری و رسانههای آمریکایی روز گذشته تحلیل و برداشت خود را از این مناظره اعلام کردند. شورای سردبیری روزنامه نیویورک تایمز با بیان اینکه این مناظره چندان مورد توجه نبود، اظهار کرد: زمانیکه در یک طرف نامزدی کاملا جدی و در طرف دیگر فردی بیفکر وجود داشته باشد، شکست تنها واژهای است که میتواند برای توصیف این شرایط از آن استفاده کرد.
روزنامه واشنگتنپست نیز در گزارشی اعلام کرد که این 90 دقیقه کافی بود تا مشخص شود دونالد ترامپ آماده رسیدن به مقام ریاست جمهوری نیست. شبکه فاکس نیوز که نزدیکی فراوانی به جمهوریخواهان دارد، به این مساله اشاره کرد که ترامپ میتوانست درباره موضوع ایمیلهای کلینتون بیش از این او را تحت فشار قرار بدهد. کارشناسان روزنامه لسآنجلستایمز، کلینتون را برنده این مناظره دانسته و گفتند که این مناظره نشان داد سیاست بسیار سختتر از آن چیزی است که ترامپ فکر آن را میکرد.
دیدگاه رسانههای خارجی
مساله دیگری که قابل توجه بود، نوع نگاه رسانههای مختلف خارجی به این مناظره بود که هر کدام از آنها براساس منافع خود به بخشی از آن تاکید بیشتر داشتند. به عنوان مثال، شبکه یک روسیه این مناظره را محل تبادل اظهارات تلخ و طعنهآمیز خواند. کارشناسان در روزنامه مستقل نزاویسیمایا گازتای روسیه نیز به ضعف سیاسی ترامپ در این مناظره اشاره کردند. کاربران توییتر در روسیه نیز بیشتر در حمایت از ترامپ، مطالبی را توییت میکردند.
نوع واکنش رسانههای عربی به این مناظره نیز قابل توجه بود. شبکه العربیه عربستان بر دیدگاههای داغ در مورد اقتصاد و بیکاری تاکید داشت و در بخشی از گزارش خود نیز به نظرسنجی سی. ان. ان اشاره کرد که بر اساس آن 62 درصد مردم، کلینتون را پیروز این مناظره اعلام کرده بودند. شبکه الجزیره قطر نیز بیشتر درباره موضوع خاورمیانه در صحبتهای این دو نامزد تاکید داشت.
انتهای پیام