جای خالی کابینه متخصص!
جهان صنعت نوشت:
بیش از ۵۰ نماینده مجلس از رییس دولت دعوت کردند در نشست روز شنبه مجلس حاضر شود
شوک ارزی و نوسانات آن در بازار، کشور را در شرایطی ویژه و احساس قرار داده است. اما دولتی که مدعی پایین آوردن نرخ ارز و کنترل تورم بود، نهتنها پاسخی برای وضعیت کنونی بازار ارز ندارد، بلکه در شرایطی که حتی صدای مجلس هم نسبتبه این وضعیت بازار ارز درآمده، ظاهرا دولتمردان با نمایندگان مجلس قهر کردهاند و حاضر به حضور در جلسات مجلس نیستند.
یادمان نرفته حامیان این دولت انقلابی تا پیش از روی کار آمدن ابراهیم رییسی، چه انتقادهای تند و تیزی را به بهانه بالا رفتن نرخ ارز در دولت روحانی، به دولتمردان وقت وارد میکردند. هرچند انگار خودشان آنچه را که میگفتند و میکردند، از یاد برده و در حالی روزه سکوت گرفتهاند که این مردم هستند که چوب ناکارآمدی دولت و تصمیمگیران را میخورند. واکنش مجلس هم البته در نوع خود جالب است؛ برگزاری جلسات غیرعلنی که البته دولتمردان در آن حاضر نمیشوند و خروجیاش بهگفته خود نمایندگان صرفا «گفتاردرمانی» است تا ارائه راهکار برای کنترل نرخ ارز! با این حال به نظر میرسد نوسانات بازار ارز به عاملی تبدیل شده که اختلاف مجلس و دولت را نیز تشدید کرده است. هر چند نباید فراموش کرد نمایندگان نیز استیضاحهایی که کلید زده بودند، از یاد برده و ظاهرا در این یک سال پایانی دوران نمایندگی، ترجیح میدهند چراغخاموش حرکت کنند تا احیانا در انتخابات مجلس دوازدهم، مشکلی برای ورود به پارلمان نداشته باشند.
در شرایط پرالتهاب بازار ارز، دولت قهر است و مجلس درگیر غیرعلنیها؛ جلساتی که حالا صدای خود نمایندگان را نیز درآورده است. با این حال قرار است شنبه آینده هم شانسشان را برای برگزاری یک نشست غیرعلنی دیگر امتحان کنند تا مگر اینبار دولتمردان، مجلس و نمایندگانش را قابل بدانند و در صحن حاضر شوند. یکی از نمایندگان مجلس در همین رابطه گفته «بخشی از جلسه روز سهشنبه برای بررسی وضعیت بازار ارز بهصورت غیرعلنی برگزار شد، اما تصمیمی برای حضور مسوولان و اقتصاددانان اصلی دولتی گرفته نشد و ما نمایندگان برای یکدیگر گفتاردرمانی کردیم.» محمد وحیدی که در جریان نشست علنی دیروز در این رابطه اظهارنظر میکرد، همچنین گفته: «اگر قرار است روز شنبه هفته آینده نشست غیرعلنی با حضور مسوولان دولت برگزار شود و نمایندگان نیز اظهارنظر کنند، پیشنهاد من این است که این جلسه بهصورت علنی برگزار شود.»
روحاله نجابت نیز دیگر نمایندهای بود که با انتقاد از برگزاری جلسات غیرعلنی در رابطه با بررسی وضعیت بازار ارز، گفته: «مردم مجلس و دولت را جدا از هم نمیبینند و منتظر اتخاذ تدابیر ضروری هستیم و اینکه این موضوع را به شنبه موکول کنیم، درست نیست، زیرا قیمت ارز معطل ما نمیماند.» او تاکید داشت که مجلس باید روز پنجشنبه در جلسهای غیرعلنی و غیررسمی موضوع بازار ارز را در دستورکار قرار دهد و همچنین پیشنهاد داد که اگر برگزاری جلسه در روز پنجشنبه نشد، موضوع در جلسه فراکسیون اکثریت مورد بحث قرار گیرد اما درنهایت از هیچکدام از پیشنهادهایش استقبال نشد.
دعوت از رییسی برای حضور در «بهارستان»
در شرایطی که نوسانات ارزی، جامعه را در شرایط اضطرار قرار داده و بازار ارز با یک نابسامانی شدید مواجه است، جلسات ارزی دولت و مجلس هم یا بدون حضور دولتمردان برگزار شده یا به روزهای بعد موکول شده است. اوضاعی که واکنش یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس را نیز درپی داشته است. جبار کوچکینژاد در این رابطه گفته: «قرار بود روز چهارشنبه جلسهای با حضور معاون اول رییسجمهوری، وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی برگزار شود اما از آنجا که در آن زمان قرار بود جلسه دولت برگزار شود، عملا آقای مخبر قادر به حضور در مجلس نبود، همچنین مادر همسر آقای فرزین فوت کرده و ایشان هم امکان حضور در جلسه را نداشت؛ بنابراین برگزاری این جلسه به صبح روز شنبه، ۶ اسفند- که موعد آغاز بررسی بودجه است- موکول و قرار شد ابتدا این جلسه ارزی برگزار شود و سپس بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ را آغاز کنیم.» او همچنین از نامهای خبر داده که بیش از ۵۰ نماینده با امضای آن، از رییس مجلس خواستهاند که از رییسجمهوری برای حضور در جلسه شنبه هفته آینده دعوت کند تا نمایندگان با حضور ابراهیم رییسی، به بررسی نوسانات ارزی اخیر و اثراتی که بر زندگی مردم دارد و نگرانیهایی که ایجاد کرده، بپردازند؛ درخواستی که البته احتمالا به سرنوشت پیشنهادهای دیگر نمایندگان دچار خواهد شد.
پایان صبر اقتصادی ملت و فاز دوم اعتراضات
اما رییسی که مدعی کنترل نرخ ارز و کاهش تورم بود، در این مدت باقیمانده از عمر دولت چگونه قرار است بازار را به ثبات برساند؟! آیا بهواقع باید منتظر معجزه باشیم؟! جابهجایی صندلی وزیران در وزارتخانههای مختلف و نیز بررسی کارنامه ناموفق کابینه رییسی، گویای این است که کاری از دولت برنمیآید، مگر اینکه دست به تغییری بنیادی در کابینه زده و افراد متخصص و کارآمد را جایگزین وزیران کنونی کند، امری که حالا به مطالبه مجلس نیز تبدیل شده است.
فرار دولت از پاسخگویی در مقابل نمایندگان مجلس حالا دیگر صدای مجلس حامی را نیز درآورده و نمایندگان از هر فرصت برای صحبت درباره این موضوع استفاده میکنند و دولت را نسبتبه این بیتفاوتی مورد نقد قرار میدهند. بهگونهای که روز گذشته یکی از نمایندگان خطاب به رییس دولت گفت: «آقای رییسی، شما راه را اشتباه میروید! قطار را در مسیر خطا هدایت میکنید! برادر عزیز، به چه زبانی بگویم تورم با این دست فرمان علاج نخواهد شد؛ گفتاردرمانی فایدهای ندارد!» سیدناصر موسوی لارگانی که «کنار گذاشتن نیروهای متخصص و کاربلد»، «عدم پایبندی به قوانین» و «رفیقبازی و قبیلهگرایی در برخی وزارتخانهها و نهادهای اقتصادی» را عواملی میداند که باعث شده «تا اولین شرط لازم یعنی داشتن کابینهای قدرتمند، متخصص و کاربلد برای عبور از شرایط فعلی اقتصادی فراهم نباشد»، همچنین گفته: «با وجود آمارهایی که اعضای دولت ظاهرا برای رضایتخاطر شما یا موفق جلوهدادن کارنامهشان منتشر میکنند، کارخانه چاپ اسکناس بهعلت بیانضباطی مالی و کسری بودجه با سرعت بالا فعال است و تورم در حال افزایش است.» او از رییسی خواست که «بر صورت سازندگان آمارهای دروغین خاک بپاشد» و با هشدار نسبتبه تورم شدید پنهان در بودجه ۱۴۰۲ و «کلید خوردن فاز دوم اعتراضات در زمین اقتصاد»، گفت: «وظیفه مسوولان است اجازه ندهند با تورم فزاینده و تشدید مشکلات اقتصادی خدای ناکرده زمینه برای سوءاستفاده دشمنان فراهم شود. صبر اقتصادی مردم تمام شده است؛ چرا که سفره معیشتی مردم در تنگنا قرار دارد.»
قهر دو روزه نماینده دولت با کمیسیون تلفیق
اما این تمام ماجرا نیست و به نظر میرسد اختلاف دولت و مجلس حالا جدیتر هم شده است. ادعایی که «قهر دو روزه نماینده دولت با کمیسیون تلفیق»، به نوعی بر آن صحه میگذارد؛ بهگونهای که یکی از اعضای کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲، با انتقاد از این وضعیت گفته: «مگر با قهر کردن میشود مشکلات کشور را حل کرد؟!» محمد وحیدی که تاکید کرد این قهر دولتمردان، مانع از ادامه کار کمیسیون تلفیق و نمایندگان مجلس نخواهد بود، همچنین گفت: «چگونه بانک مرکزی اعلام میکند ۹۰ درصد اختیار ارز، دولتی است اما درباره امروز کنترل آن ۱۰ درصد بیش از ۸ هزار تومان اختلاف قیمت در بازار وجود دارد؟! یعنی یک مشاور اقتصاددان در دولت وجود ندارد؟! چند نفر مشورت نمیدهند که بانک مرکزی یا وزیر اقتصاد یا معاون اقتصادی رییسجمهوری یا معاون اول رییسجمهوری حداقل روی این موضوعات متمرکز شوند و وضعیت کشور به اینجا نرسد؟!»
انتهای پیام