سکوت نهاد دین در قبال اعتراضات اخیر
هادی مسعودی یادداشتی را با تیتر «سکوت نهاد دین در قبال اعتراضات اخ منتشر کرده که محسن حسام مظاهری آن را در کانال خود بازنشر کرده است
🔸نهاد دین در مواجهه با خیزش اخیر، حدودا سکوت پیشه کرد. به جز دو سه تن از مراجع تقلید، باقی یا نسبت به اعتراضات اخیر سکوت کردند و یا همگام با حکومت، معترضین را اغتشاشگر خواندند.
🔸ماجرا از این جهت بیشتر حائز اهمیت است که منشأ خیرش اخیر، مسئلهای دینی بود: حجاب.
🔸چرا سکوت نهاد دین در قبال دردها و رنجهای جامعه مهم است؟ دین مدعی نجات است. از اساس دین با مقولهای به نام ایمان گره خورده است. ایمان، برای شخص مومن، امنیت میآورد: «سکنا گزیدن زیر سایه ایمان». پس دین که در ذات خود مدعی امنیتبخشی است، «نمیتواند» در قبال فجایع جامعه بشری سکوت کند.
🔸سکوت نهاد دین در قبال رنجها و مصائب و ابتلائات بشری، از دین «مرجعیتزدایی» میکند. دین را از محل رجوع بودن ساقط میکند. آدمها وقتی میبینند دین در سختیها کنارشان نیست، تبعا در زندگی هم سراغش نمیروند. دین از متن زندگیها خارج شده، تبدیل به پارهای از مناسک میشود.
🔸نمادهای دین هم با سکوتشات در قبال ابتلائات بشری، از خودشان سلب مرجعیت میکنند. این است که میبینیم امروز دیگر مراجع تقلید، «مرجع» نیستند، یعنی دیگر محل رجوع مردم نیستند. چرا که اصلا در متن زندگیهای مردم نیستند. مراجعی با دفتر و بیت و خدم و حشم که اگر هم بخواهند نمیتوانند محل رجوع باشند.
🔸به کنش و رفتار سلبریتیها در همین وقایع اخیر توجه کنید. بسیاریشان موضعگیری کردند، هزینه دادند و حتی بازداشت شدند. همین کنار مردم ایستادن در زمانه سختیها، به سلبریتیهای امروز، شأن مرجعیت داده است. سلبریتیها محل رجوع مردم شدند. مردم به آنها اعتماد و به چشم یک پناهگاه نگاهشان کردند.
🔸حال کنار تمام این مطالب، اظهارنظر ائمه جمعه و بیانیه جامعه مدرسین حوزه علمیه برای اعدام هر چه بیشتر و سریعتر معترضین را قرار دهید. چه تصویری از علما، حوزویان و معالاسف دین در ذهنها نقش میبندد؟
🔸تعطیلی هیئت حمیدرضا علیمی، مداح مشهور اصفهانی بدلیل توئیتهای انتقادیش را هم در همین کانتکس ببینید. یک مداح هم که نسبت به رنجها و دغدغههای مردم واکنش همدلانه نشان داد، هیئتش تعطیل و بایکوت شد. به جز علیمی شما صدایی همدلانه با دردهای مردم از جانب مداحان مشهور شنیدید؟ این مرجعیتزدایی برای هیئات مذهبی هم در حال کلید خوردن است…
🔸به واقع امروز، تصویر مدعیان دین در ذهنها، نجاتبخشی و حقیقتگرایی و دفاع از مظلومین است؟ یا تشویق به اعدام و توهین به افراد و تحقیر معترضین و تمسخر جوانان؟ امروز دین و تمام نمادهایش(حوزویان و محجبهها و …) به پای این حکومت ذبح و مسخ نشدند؟ حال در این فضا شکلگیری پدیدههایی چون عمامهپرانی غیرطبیعی است؟
پ.ن: در این رابطه یادداشت محسنحسام مظاهری را هم بخوانید…
@aghalyyat
هادی مسعودی
آفرین براین صراحت وشجاعت.اگراسلام حاکم بود کسی ازبیان حق ترس نداشت. دکه ای است جهت دنیا
السلام علیک یااباعبدالله که فرمودی:
الناس عبید الدنیا