«گروسي» در راه تهران
آرمان ملي نوشت :هفته گذشته هياتي از بازرسان آژانس به سرپرستي ماسيمو آپارو، معاون پادماني مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به تهران آمد و با کارشناسان و مقامات سازمان انرژي اتمي بر سر حلوفصل مسائل باقيمانده و اختلافات ميان دوطرف براي رسيدن به يک راهکار مرضيالطرفين گفتوگو کردند. بهروز کمالوندي، سخنگو و معاون امور بينالملل، حقوقي و مجلس سازمان انرژي اتمي ايران روز دوشنبه ضمن تاييد خبر سفر رافائل گروسي به تهران در روزهاي آينده گفت: در روزهاي گذشته گفتوگوهاي سازنده و اميدوارکنندهاي با هيات آژانس بينالمللي انرژي اتمي به رياست «ماسيمو آپارو»، معاون پادماني آژانس داشتيم و بر همين اساس آقاي اسلامي، معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان انرژي اتمي ايران بهطور رسمي از آقاي «رافائل گروسي»، مديرکل آژانس دعوت کرد تا به ايران سفر کند. بهنظر ميآيد نتايج اين دور از مذاکرات آن قدر موفقيتآميز بوده است که بالاخره محمد اسلامي، رئيس سازمان انرژي اتمي بهطور رسمي از مديرکل آژانس براي سفر به تهران دعوت کرده است. تاييد و استقبال از سفر مديرکل به تهران از آن جهت است که احتمالا هياتهاي فني و کارشناسي راهکاري براي نهاييکردن مذاکرات و رفع اختلافات بهدست آوردهاند. با اين حال، براي اولينبار نيست که مذاکراتي از اين دست انجام ميشود و مديرکل آژانس هم به تهران ميآيد اما اختلافات بهجاي خود باقي ميماند. بايد منتظر ماند و ديد که اين بار در شرايطي که فضاي همکاريهاي فني و سياسي ميان ايران و آژانس و نيز ايران و کشورهاي عضو گروه برجام هر روز تند و تيرهتر ميشود، چه نتيجهاي رقم ميخورد. اگر سوالات آژانس پاسخ داده شود، قطعا يکي از گرههاي کور در رابطه با تعاملات ايران و آژانس و بهويژه در روند مذاکرات احياي برجام باز خواهد شد و بهطور قطع طرفها به احياي برجام نزديک ميشوند. ايسنا نوشت: «البته حلوفصل سوالات ميان ايران و آژانس شايد آغازکننده دور جديد مذاکرات هستهاي و برجامي باشد اما تکميلکننده راه نيست و مسير احياي برجام به عناصر ديگري براي تحقق نياز دارد. ايران قبلا به سوالات آژانس پاسخ داده است اما مساله اين است که از نگاه آژانس اين پاسخها قانعکننده نبوده است. مذاکرات فعلي ميان ايران و آژانس براي اين است که دوطرف به يک مداليته جديد براي رفع ابهامات و سوالات برسند که بهطور عملي و قانعکننده طوري که هر دوطرف از آن راضي باشند، به سوالات پاسخ داده شود. سوالات آژانس از ايران جزو پيام دي(PMD) که در سال 2015 در جريان توافق برجام مطرح و حل و فصل شد، نيست. اين سه، چهار سوال مربوط به مسائلي هستند که در 2019 آژانس آنها را اعلام کرد. سه مکاني که آژانس ميگويد: آلوده به اورانيوم بوده و همچنان بعد از بارها دريافت پاسخ از سوي ايران مدعي است که ايران «پاسخ رضايتبخش» درباره آنها نداده، در ورامين، تورقوزآباد و مريوان در استان کردستان قرار دارد..
نقش اختلافات در ارتباط دوطرف
روابط ايران و آژانس در يکسال گذشته متاثر از اختلافنظر دوطرف بر سر سوالات پادماني آژانس از ايران تا حدي متشنج بوده است که در نبود مذاکرات برجامي و تعليق آن اين شرايط هر روز بيشتر و بيشتر تشديد شد. اخيرا نيز بر سر موضوع غنيسازي 84 درصدي که برخي رسانههاي غربي به نقل از منابع غيررسمي ادعا کردند و نيز موضوع تغيير وضعيت زيرساختها براي غنيسازي در تاسيسات فردو، تعاملات دوطرف متشنجتر شد. بهروز کمالوندي، سخنگوي سازمان انرژي اتمي در رابطه با موضوع تغيير وضعيت غنيسازي در سايت فردو گفته است: بهنظر ميرسد بازرسان اشتباه کردهاند. پس از اينکه بازرسان به اينجا آمدند و بازرسي دوباره انجام دادند و ارائه توضيحات از طرف ما، بازرس به وين اعلام کرد ايران تغييري در زيرساختهاي غنيسازي ايجاد نکرده است. هنگاميکه ما براي شفافسازي توضيحات لازم را ارائه کرديم، لازم نبود که گزارشي ارائه شود. متاسفانه آژانس گزارشي ارائه کرد که مايه سوءاستفاده سياسي شد بهطوريکه دو يا سه روز پس از اين گزارش، سه کشور اروپايي و آمريکا بيانيهاي عليه ايران منتشر کردند؛ در حاليکه هيچ نقضي صورت نگرفته است. سرعت اين کشورها در انتشار بيانيه نشان داد که از پيش بهدنبال انتشار آن بودهاند. آنها در اين نمايش خود بسيار شتابزده عمل کردند.
جعفر قناد باشی در این روزنامه نوشت:
سفر دبيرکل آژانس به تهران در رسانههاي مختلف به گونهاي بازتاب داده ميشود که اين سفر ميتواند گرهگشا باشد. حال اينکه اگر سفر آقاي گروسي به تهران در حل و فصل مسائل هستهاي و رفع نيازهايي که وجود دارد، بينقش بوده است اما اين سفر به عنوان تحرکي که ميتواند هرگونه توقف مذاکرات را تکذيب کند، از اهميت برخوردار است. آنچه در عرصه گفتوگوهاي مستقيم و غير مسقيم در ارتباط با پروندههاي هستهاي اعلام ميشود را، علني کند. البته چنن سفرهايي در مورد وظايف آژانس اعم از مرحله نظارت، نصب دوربينها و تنظيم سفر بازرسان و… مهم است. همچنين مسائلي که بايد در شوراي حکام مورد بررسي قرار گيرد ميتواند در اين سفر مورد بحث و بررسي قرار گيرد. البته اخيرا چند سوال در بين ايران و آژانس و غربيها بيش از ساير مسائل رسانهاي شده است يکي اينکه آمريکاييها به دروغ و با ايجاد جو رسانهاي ايران را به غنيسازي فراتر از حد اعلامي متهم کردهاند که تهران آن را تکذيب کرده است. البته آنها براي ادعاي خود به برخي مشاهدات بازرسان اشاره دارند از اين منظر لازم است که گروسي خود به تهران آمده و در جريان مسائل قرار گيرد و در تهران در ارتباط با عدم انحراف ايران گزارش دهد. از سوي ديگر تحرکاتي در مورد مذاکرات برجامي ديده ميشود. عراقيها، عمانيها و برخي کشورهاي ديگر اخباري را در اين ارتباط منتشر ميکنند که البته برخي از اين اخبار از سوي آمريکاييها تکذيب ميشود اما جريان آهسته و ادامه دارد مستقيم و غير مستقيم آنگونه که بايد در فضاي جامعه اثر نگذاشته است و اگر گروسي به تهران بيايد ايران ميتواند از اين سفر مبني بر ادامهدار بودن مذاکرات و اراده براي به نتيجه رسيدن برجام از سوي ايران، استفاده کند. زماني که دبيرکل آژانس به تهران بيايد بسياري از پروندههايي که در بين ايران و آژانس است مطرح خواهد شد و گامهايي براي بسته شدن اين پروندهها برداشته ميشود. ايران مسائل مختلفي با آژانس دارد که بايد تلاش کرد برخي از آنها حل شود اما اين نکته نيز قابل ذکر است که دبيرکل آژانس شخصا فردي تصميمگير نيست و مسائل مختلف در آژانس با حضور تمامي اعضا مورد بررسي قرار ميگيرد. با اين وجود ميتوان از ظرفيت حضور گروسي در تهران به منظور بازگشت به برجام استفاده کرد.
انتهای پیام