«ابتکار» برود؛ نفس راحتی بکشیم
امین نائینی در روزنامه ی آرمان نوشت: تغییرات کابینه دولت یازدهم با ایجاد بحثهای گوناگون رکوردار شده است. سه وزیر رفتند و حرف و حدیثهای بسیاری آمدند. بعد از اینکه محافظهکاران استعفای وزرا را اقدامی انتخاباتی از سوی روحانی دانستند، حالا برای رئیسجمهور پیشنهاد هم دارند تا در گرماگرم تغییرات معصومه ابتکار را هم به این ترمیم اضافه کند. مشخص نیست اگر تغییر «ابتکار» انجام میشد آنها چه پشت پرده خودنوشتهای برای آن داشتند. ابتکار از ابتدای فعالیت به عنوان رئیس سازمان محیط زیست کشور مورد هجمه اصولگرایان بوده است. دلیل آن را فعالیتهای سیاسی او میدانند اما دید سیاسی خود به عملکرد «ابتکار» را نادیده میگیرند. نگاهی به آنچه سازمان محافظت از محیط زیست در در دولت یازدهم با آن رو بهرو بوده است نشان میدهد در این بخش هم ویرانهای به میراث برای روحانی و کابینهاش مانده است. خشک شدن دریاچه ارومیه دومین دریاچه شور جهان به لحاظ وسعت با تهدید گسترش نمک در منطقه، سدسازیهای بیرویه در کشور و برداشت ۷۵ میلیارد متر مکعب اضافه برداشت آب از سفرههای زیرزمینی، «آنطور که عیسی کلانتری دبیرکل خانه کشاورز در سال ۹۳ گفته» در کنار زمینخواریها والبته استفاده از بنزین فاقد استاندارد پتروشیمیها از مهمترین ویرانههایی است که«ابتکار» با آن مواجه شد. در موضوع محیط زیست تخریب به سرعت اتفاق میافتد اما بازسازی به زمان بسیار نیاز دارد. همین اهمیت پیشگیری در محیطزیست است که بیش از ۱۳۰ کشور جهان را به پاریس میکشاند تا برنامهریزی کنند وضعیت محیط زیستی و گرمایش زمین در سال ۲۰۵۰ چطور سالمتر باشد. آیا این اهمیت به پیشگیری در ایران اتفاق افتاد ؟ جواب مطلقا خیر است. وقتی پیشرفتهترین کشورهای جهان در مقابل درمان مشکلات زیست محیطی مستاصل هستند آیا باید به معصومه ابتکار به دید معجزهگر نگاه کرد؟
بودجه اندک، توقع زیاد
موضوع وقتی بیشتر قابل توجه است که نگاهی به بودجه سازمان محیط زیست بیندازیم. مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت:«بودجه سال ۹۵ این سازمان ۱۲۵ میلیارد تومان است که با توجه به مشکلات و چالشهای متعدد زیست محیطی در ایران جوابگو نیست.» در این میان همواره محافظه کاران یک گلایه دارند که چرا برای مثال «ابتکار» در زمان بحران به خوزستان سفر نمیکند. سفر با استفاده از هزینههای دولتی وقتی اقدامی صرفا نمادین است، چه کمکی میتواند بکند؟ سفرهای ابتکار به خارج از کشور همواره مورد انتقاد محافظهکاران بوده است اما برای مثال او درسفر اخیر به آلمان در زمینه مدیریت آب و حفاظت از منابع آب آشامیدنی، مدیریت آلودگیهای خاک و ترویج فناوریهای نوآورانه و سازگار با محیط زیست و حمایت از فناوریهای نو توافقنامه همکاری امضا کرد تا از توان آلمانیها برای بهبود محیط زیست ایران استفاده کند؛ امری که در بلندمدت میتواند برای محیط زیست منفعت داشته باشد. اما اینها نکاتی است که دیده نمیشود. حالا تغییرات کابینه دوباره انتقادها از ابتکار را به رسانههای اصولگرایان کشانده است. سید شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس نهم با اشاره به تغییرات اخیر در کابینه دولت یازدهم گفت:«به نظر بنده رئیسجمهور میتوانست در تغییر کابینه بهتر از این عمل کند. آقای روحانی باید فکری به حال سازمان محیط زیست کند و فردی را در این سمت قرار دهد که واقعا به محیط زیست اعتقاد داشته باشد. در غیر اینصورت مملکت ما با مشکلات زیادی مواجه میشود.» ابتکار از ابتدا با یک معضل بزرگ روبهرو بوده است؛ پدیده ریزگردها که به ويژه در جنوب و غرب کشور جولان میدهد. حبیبا… دهمرده نماینده مردم زابل در مجلس با اشاره به تغییرات اخیر در کابینه دولت یازدهم اظهارکرد:«تغییر و تحول در کابینه حق طبیعی رئیسجمهور است، اگر بنده رئیسجمهور بودم به گونه دیگری عمل میکردم. اگر از ما مشاوره بخواهند که نمیخواهند و کار خود را انجام میدهند، بنده حتما تغییر رئیس سازمان محیط زیست و تغییر در حوزههای دیگر را پیشنهاد میدادم.»
ابتکار، مقصر آلودگی هوا!
بخش اصلی منشا ریزگردها در عراق است. اگرچه اصولگرایان بیان این موضوع از معصومهابتکار را ناشی از عدم توانایی او در حل مساله میدانند اما واقعیت جغرافیا قابل تردید نیست که منشا اصلی در عراق است. اما در داخل هم تالاب هورالعظیم بخشی از میراث دولت قبل برای «ابتکار» است. خشکسالی این تالاب یکی از مهمترین دلایل ریزگردها در خوزستان است. معاون پیشبینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور در اینباره گفت:«پیگیری آبگیری حوضچههای یک و ۲ هورالعظیم بهصورت کامل انجام شده و آبگیری حوضچه شماره ۳ در حال انجام است.» سعیدی ادامه داد: «تثبیت شنهای روان و بیابان زدایی در سال گذشته در استان خوزستان در ۲۵۰۰هکتار از اراضی انجام شده و برای نگهداری از پوشش گیاهی در ۳ هزار هکتار نهال کاری و در ۳۶۰۰هکتار مالچپاشی انجام شده است.» آنچه مسلم است این اقدامات نمیتواند به سرعت محیط زیستی سالم را به کشور برگرداند اما بهتر است مردم خوزستان و سایر نقاط که درگیر این پدیده هستند قربانی برخی دیدگاههای سیاسی نشوند. سازمان محیط زیست کشور در سه سال گذشته علاوه بر هورالعظیم به دنبال گرفتن حق آبه برایهامون با افغانستان بوده است، دریاچه ارومیه را از نابودی کامل نجات داده و آخرین تراز ثبت شده از این دریاچه نشان از افزایش نیم متری آب است و البته بنزین غیر استاندارد پتروشیمیها را هم با بنزین استاندارد وارداتی عوض کرده است. اما آنچه مشخص است بازسازی محیط زیست با «ابتکار» یا بدون «ابتکار» نیاز به زمان دارد.
انتهای پیام
یکی از بهترین های کابینه دولت روحانی ، خانم ابتکار است ، همان طور که گفته شده ، ایشان با این بودجه کم و این همه خرابی که اغلب آن محصول سالها بی توجه ای به محیط زیست و مدیریت آب در دوران ۸ سال دلواپسان بوده ، عمل کرد نسبتا خوبی داشته .
حالا هوچیگران دلواپس ، طبق معمول به همه دستاوردهای طرف مقایل خود مخالفت میکنند و ………
نگاهشون به همه چی سیاسی است. حتی یک مدیر اصلاح طلب در دولت یازدهم رو بر نمیتابند. تمام بودجه کشور رو به سازمانها و نهادهای به اصطلاح فرهگی که مطلقا هیچ خروجیی هم ندارند اختصاص داده اند ( http://www.asriran.com/fa/news/479180 ) و انتظار دارند ابتکار معجزه بکنه و با خوندن یک ورد آب و هوای کل خاورمیانه رو تغییر بده و صحراهای وسیع عراق و عربستان رو هم تبدیل به سبزه زار بکنه و گرد و غباری از این کشورها وارد ایران نشه!