دربارهی اتصال شبکه آب زاهدان به تهلاب
فرشید عابدی، روزنامهنگار اهل سیستان و بلوچستان در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز دربارهی اتصال شبکه آب زاهدان به تهلاب نوشت:
منابع آبی چاه نیمه که افزون بر نیمی از آب شرب کلانشهر زاهدان را تامین میکند، احتمالا طی دو الی سه ماه آینده به طور کامل خشک میشود، از سوی دیگر سفرههای آب زیرزمینی سیستان اعم از بندان، شیله و حرمک، علاوه بر زمانبر بودن شبکهی اتصال و انتقال، منابع قابل اتکایی برای تامین آب شرب زاهدان نیست.
با توجه به بارندگیهای اندک در منطقه حرمک و دشتک تقریبا آبهای زیرزمینی این مناطق، تجدیدناپذیر است، استفاده از این ذخایر آبی که سالهاست ذخیره شده، پس از یکی دو سال به سطح غیر قابل برداشت خواهد رسید و این طرحها موقت خواهد بود، بنابراین هزینه چندین میلیاردی برای طرح موقت با تبعات غیرقابل جبران برای منابع آب، غیر کارشناسی و مصداق حیف و میل بیتالمال است.
برداشت بی حساب و کتاب از سفرههای آب زیرزمینی حرمک و دشتک باعث کاهش آب سفرههای زیرزمینی شده و در کوتاه مدت باعث از بین رفتن این سفرهها خواهد شد، با رخ دادن چنین فاجعهای، دیگر امکان تغذیهی سفرههای آب این مناطق وجود نخواهد داشت.
شوربختانه با رویکرد غیرکارآمد دولت در قبال حقابه و ضعف دستگاه دیپلماسی ایران در عرصهی بینالملل، آیندهای برای اخذ حقابه متصور نیست و یا توجه به استراتژی افغانستان مبنی بر تشنه نگه داشتن شرق ایران، احتمال دارد که مذاکرات حقابه هیرمند به نتیجه نرسد، با توجه به میزان مصرف و تبخیر منابع آبی چاه نیمهها، اگر تدبیری اتخاذ نشود، اواخر تابستان تنش آبی زاهدان و سیستان به بالاترین میزان خود خواهد رسید که میتواند تبعات اجتماعی بسیاری را متوجه استان کند.
بنابراین باید تصمیمگیری فوری در سطوح عالی دولت، تخصیص اعتبار انتقال آب از تهلاب و تعیین شرکتهای توانمند و امتحان پس داده برای کاهش زمان اجرا، هر چه سریعتر در دستور کار قرار گیرد.
پیشنهاد و درخواست میشود استاندار با درک فوریت موضوع، پیگیری جدی برای تخصیص منابع مالی مورد نیاز و دعوت از شرکتهای آب منطقهای سایر استانها بهعنوان معین آب منطقهای سیستان و بلوچستان برای تسریع و تقسیم کار و انجام یک اقدام جهادی به عمل آورد تا هر چه سریعتر امنیت آب شرب مرکز استان تامین شود.
نکتهی مهم دیگر آیندهاندیشی برای اجتناب از دوبارهکاری در اجرا و هزینهکرد این پروژه است. شاید نیاز باشد از این خط انتقال بهعنوان خط پدافندی تامین آب شرب منطقهی سیستان استفاده شود، بنابراین منطقی است تا قطر لوله انتقال آب از تهلاب به گونهای تعریف و اجرا شود که در صورت نیاز آبی سیستان به کار آید و مجبور به دوبارهکاری اجرای پروژه نشویم.
انتهای پیام