در مواجهه با فساد کیلویی حرف نزنیم!
حجتالاسلام هادی سروش، استاد حوزه، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «در مواجهه با فساد کیلویی حرف نزنیم!» نوشت:
در مواجهه با مسئله حجاب افراد مختلف با ادبیات متفاوتی حرف میزنند که طبیعتاً توجه به همهی آنها برای قانونگذار اهمیت دارد.
اما در این بین برخی از چهرههای روحانی – حکومتی با ادبیاتی در نهایت خشونت وارد میشوند که منشأ دینی دیدگاه آنان نه در دسترس است و نه قابل فهم است!
من مقالهای در رابطه “عاشورا در برابر فساد سیستمی با پوشش دینی” دارم که در روزهای آینده تقدیم میشود. اما مناسب دیدم دو بخش از آن را قبل انتشار تمام مقاله، تقدیم دوستان و فرهیختگان گرام نمایم؛
فساد با فساد جمع نمیشود
روشن است که برای مقابله با فساد نمیتوان خودِ فساد را وسیله قرار داد و در مقابل فساد ایستاد، چون با ظلم نمیتوان به مصاف ظلم رفت.
ببینید؛ برای محو رشوه و اختلاس و حتی بی حجابی که برخی آن را فسادی بالاتر از اختلاس میدانند! نمیتوان آویزان قوانین و راهکارهایی شد که خودش منجر به دادن رشوه و حق حساب میشود چون دست در بیت المال کردن است و تغییر نام مثل “تشویقی” دردی را دوا نمیکند و زشتی و فساد را محو نمیکند! و یا برای مقابله با بی حجابی، اقتصاد اصناف و مردم را مورد آسیب قرار داد! برای حل معضل “فساد” باید از روشهایی استفاده کرد که آسیب به اقتصاد و اخلاق فرد، خانواده و اجتماع وارد نشود، و علی الخصوص دین مورد هجمه قرار نگیرد.
به این سخن استاد مطهری؛ “برای دین نمیشود بی دینی کرد” که انصافا میدرخشد، اضافه کنید؛ “برای اصلاح مردم نمیتوان مردم را به فساد کشاند”
چه کسی میتواند ادعای مبارزه با فساد داشته باشد؟
مبارزه با مفسدان یکی از مجاهدتهای بزرگ انسانیت است. اما نباید از کُندذهنان و یا منفعتطلبان و یا منافقانِ کمین کرده در مسیر مبارزه با فساد غفلت کرد.
بله؛ عدهای بوده و هستند که شعارهای دهنپرکنی چون مبارزه با فساد و یا حفظ اسلام از خطرات دارند اما تمام تلاششان در حفظ منافع و ریاستشان متمرکز میشود، کسانی که در آیه ۱۱ سوره بقره توصیف شدهاند به؛ “وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ قَالُوا إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ”
حضرت زهرا (س) بهدرستی به همین معنا در مورد جریانات بعد از رحلت پیامبر خدا (ص) اشاره نمود و فرمود: “به بهانهی گرفتن کف از روی شیر، آن را به کلی تا ته مخفیانه نوشیدید!!”
چه زیبا امام حسین (ع) که جلوهگاه “مبارزه با فساد” است با استناد به آیه “وَ مَا كُنْتُ مُتَّخِذَ الْمُضِلِّينَ عَضُدًا” (کهف/۵۱)، فرمود: “من در میان جمعام افراد آلوده را راه نمیدهم”.
انتهای پیام