والیبال قهرمانی آسیا | نگاهی به تاریخچه والیبال آسیا در آستانه برگزاری والیبال قهرمانی آسیا 2023 در ایران
مسابقات والیبال قهرمانی آسیا 2023 از روز شنبه 28 مرداد 1402 به میزبانی ارومیه در ایران آغاز خواهد شد؛ در آستانه این رقابت مروری داریم بر تاریخچه این مسابقات
به گزارش انصاف ورزشی، بیست و دومین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان آسیا از تاریخ 28 مرداد تا 4 شهریور 1402 در شهر ارومیه استان آذربایجان غربی ایران با حضور 17 تیم برگزار خواهد شد.
البته مقرر بود که 18 تیم در مسابقات حاضر باشند اما با انصراف مغولستان حالا جام 22 با 17 تیم برگزار خواهد شد؛ برای اطلاع از گروهبندیها و برنامه مسابقات در دور گروهی میتوانید مطلب «برنامه کامل دور گروهی والیبال قهرمانی مردان آسیا 2023» را مطالعه فرمایید.
اما در 21 دوره قبلی ژاپن با 9 طلا، 4 نقره و 4 برنز و مجموع 17 مدال پرافتخارترین تیم تاریخ آسیا است و کره جنوبی با 4 طلا، 4 نقره و 9 برنز و مجموع 17 مدال در جایگاه دوم قرار دارد و نهایتا ایران با 4 طلا، 2 نقره و 1 برنز و مجموع 7 مدال در جایگاه سوم قرار گرفته است؛ البته چین در تاریخ این مسابقات 8 مدال از ایران بیشتر دارد اما به واسطه یک مدال طلای کمتر در ردهبندی پایینتر از ایران جا میگیرد.
همچنین بزرگترین افتخارات والیبال آسیا در میادین جهانی عبارت است از مدال برنز ژاپن در لیگ ملتهای والیبال، عنوان چهارمی ایران در لیگ جهانی، 2 برنز و یک چهارمی ژاپن و یک چهارمی کره جنوبی در قهرمانی جهان و نهایتا 1 طلا، 1 نقره، 1 برنز و یک عنوان چهارمی ژاپن در المپیک.
اما مسابقات والیبال قهرمانی مردان آسیا یا جام ملتهای والیبال آسیا از سال 1975 در حال برگزاری است 4 دوره اول 4 سال در میان برگزار شد اما از دوره پنجم به بعد مسابقات با فاصله دو سال برگزار شده است و ژاپن رکورددار قهرمانی و ایران با 5 میزبانی رکورددار میزبانی این مسابقات است؛ در ادامه نگاهی خواهیم داشت بر تاریخچه مسابقات والیبال قهرمانی آسیا
تاریخچه والیبال قهرمانی آسیا
والیبال قهرمانی آسیا 1975
- میزبان: ملبورن استرالیا
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: کره جنوبی
- مدال برنز: چین
اولین از مسابقات با حضور 7 تیم از تاریخ 26 مرداد تا 6 شهریور 1354 و بدون مرحله حذفی برگزار شد که تیمها به صورت دورهای باهم بازی کردند و ژاپن با 6 برد و 12 امتیاز (هر برد 2 امتیاز) و با تنها یک ست باخته (امتیاز برنده هر ست 15) به مدال طلا رسید؛ ایران در این مسابقات حضور نداشت.
والیبال قهرمانی آسیا 1979
- میزبان: منامه بحرین
- مدال طلا: چین
- مدال نقره: کره جنوبی
- مدال برنز: ژاپن
دومین دوره مسابقات با 15 تیم و چهار گروه از 25 آذر تا 2 دی 1358 برگزار شد که تیمهای اول هر گروه برای کسب رتبههای اول تا چهارم به صورت دورهای با هم بازی کردند و نهایتا چین به مقام اول رسید.
در این دوره 4 تیم دوم هر گروه برای رتبههای 5 تا 8 با هم به صورت دورهای بازی کردند و به همین ترتیب تیمهای سوم و چهارم گروهها نیز برای رتبههای 9 تا 12 و 13 تا 15 به رقابت پرداختند که ایران در اولین حضور خود به رتبه ششم جام دست یافت.
والیبال قهرمانی آسیا 1983
- میزبان: توکیو ژاپن
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: چین
- مدال برنز: کره جنوبی
این دوره از مسابقات از 2 آذر تا 10 آذر 1362 در دو گروه 6 و 5 تیمی برگزار شد و تقریبا طریقه برگزاری شبیه به دوره پیشین بود که 2 تیم اول هرگروه به صورت دورهای برای کسب مقام اول تا چهارم رقابت کردند که نهایتا ژاپن به قهرمانی رسید.
والیبال قهرمانی آسیا 1987
- میزبان: کویت کویت
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: چین
- مدال برنز: کره جنوبی
چهارمین دوره مسابقات در کویت و از 23 مهر تا 3 آبان 1366 و با حضور 17 تیم برگزار شد که تیمها در 4 گروه تقسیم شدند و تیمهای اول هر گروه به دور نیمه نهایی راه یافتند و ژاپن نهایتا بازهم قهرمان شد.
این دوره مسابقات اولین دورهای است که پس از اتمام دور گروهی مسابقات پلی آف یا همان تک حذفی برگزار شد؛ ایران در دومین حضور خود در این رقابتها به رتبهای بهتر از رتبه دهم دست نیافت.
والیبال قهرمانی آسیا 1989
- میزبان: سئول کره جنوبی
- مدال طلا: کره جنوبی
- مدال نقره: ژاپن
- مدال برنز: چین
پنجمین دوره مسابقات به فاصله دو سال از دوره قبلی برگزار شد که تا امروز رویهی والیبال جام ملتهای آسیا است و مسابقات هر دوسال یک بار برگزار میشود.
این دوره از 24 آذر تا 4 دی 1368 برگزار شد و نهایتا کره میزبان به قهرمانی رسید و تیم ملی والیبال ایران به رتبهای بهتر از هشتمی در میان 19 تیم نرسید.
والیبال قهرمانی آسیا 1991
- میزبان: پرت استرالیا
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: کره جنوبی
- مدال برنز: چین
دوره ششم مسابقات به میزبانی استرالیا و از 20 تا 25 مرداد 1370 برگزار شد 15 تیم در چهار گروه تقسیم شدند که طریقه برگزاری مسابقات به سبک دورههای آغازین بود و در چند مرحله تیمها با هم بازی کردند و خبری از پلی آف یا تک جذفی نبود که نهایتا ژاپن بار دیگر به قهرمانی رسید و والیبال ایران نیز به رتبه هفتم رسید.
والیبال قهرمانی آسیا 1993
- میزبان: ناخون راتچاسیما تایلند
- مدال طلا: کره جنوبی
- مدال نقره: قزاقستان
- مدال برنز: ژاپن
دوره هفتم رقابتها در تایلند با حضور 16 تیم از 20 تا 28 شهریور 1372 برگزار شد که مسابقات دوباره بعد از دور گروهی با برگزاری پلیآف برگزار شد؛ مدال نقره قزاقستان در این دوره اولین مدالی بود که تیمی به جز مثلث همیشگی ژاپن، کره جنوبی و چین بدست آورد و ایران نیز بهترین عملمرد خود تا آن زمان را با کسب رتبه پنجم بدست آورد.
والیبال قهرمانی آسیا 1995
- میزبان: سئول کره جنوبی
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: چین
- مدال برنز: کره جنوبی
دوره هشتم مسابقات دوباره در سئول کره جنوبی از 20 شهریور تا 1 مهر 1374 برگزار شد و دوباره سه مدال اصلی به مثلث معروف رسید و دوباره مسابقات بدون مرحله پلی آف و تک حذفی برگزار شد که نهایتا ژاپن به عنوان قهرمانی رسید و ایران برای نخستین بار در جمع 4 تیم برتر جام قرار گرفت.
والیبال قهرمانی آسیا 1997
- میزبان: دوحه قطر
- مدال طلا: چین
- مدال نقره: ژاپن
- مدال برنز: استرالیا
در نهمین دوره قهرمانی والیبال آسیا میزبانی به قطر رسید و 17 تیم در دوحه از 12 تا 20 شهریور 1376 به رقابت پرداختند و بازهم بازیها بدون پلی آف و تک حذفی برگزار شد که نهایتا چین به قهرمانی رسید، ایران ششم شد و استرالیا با کسب مدال برنز دومین مدال خارج از مثلث شرق آسیا را بدست آورد.
والیبال قهرمانی آسیا 1999
- میزبان: تهران ایران
- مدال طلا: چین
- مدال نقره: استرالیا
- مدال برنز: کره جنوبی
دهمین دوره جام ملتهای والیبال آسیا برای اولین بار به میزبانی ایران و در شهر تهران از 11 تا 18 شهریور 1378 با حضور 14 تیم برگزار شد که تیم ایران با مصطفی کارخانه در جمع 4 تیم قرار نگرفت و به رتبه پنجم رسید اما بهنام محمودی از ایران به عنوان ارزشمندترین بازیکن مسابقات انتخاب شد.
این دوره اولین دورهای بود که هر تیم برای بردن یک ست باید به امتیاز 25 میرسید که خود تغییر بزرگی بود؛ در این دوره هم خبری از بازیهای تک حذفی نبود و چهار تیم برتر برای تعیین رتبه خود به صورت دورهای باهم بازی کردند.
والیبال قهرمانی آسیا 2001
- میزبان: چانگ وون کره جنوبی
- مدال طلا: کره جنوبی
- مدال نقره: استرالیا
- مدال برنز: ژاپن
یازدهمین دوره مسابقات در کره جنوبی با حضور 12 تیم از 17 تا 25 شهریور 1380 برگزار شد که در این دوره دوباره پس از دور گروهی با طریقه پلی آف و یا تک حذفی رتبه تیمها تعیین شد که نهایتا کره با برتری برابر استرالیا در فینال به سومین طلای خود رسید؛ ایران در این دوره بازهم با هدایت کارخانه پنجم آسیا شد.
والیبال قهرمانی آسیا 2003
- میزبان: تیانجین چین
- مدال طلا: کره جنوبی
- مدال نقره: چین
- مدال برنز: ایران
دوازدهمین دوره مسابقات که در چین با حضور 15 تیم و از 14 تا 21 شهریور 1382 برگزار شد، بدل به یک دوره تاریخی برای والیبال ایران شد دورهای که والیبال ایران با مرد بزرگ و تاثیرگذارش پارک کی وون کرهای و بازیکنانی چون پيمان اكبری، بهنام محمودی، محمد تركاشوند، اميرحسين منظمی، امير حسينی، عليرضا نادی و … موفق شد در رتبه سوم قرار بگیرد و اولین مدال تاریخ خود در قهرمانی آسیا را بدست آورد.
در این دوره که بازهم خبری از پلی آف نبود تیم ایران یک شگفتی بزرگ را رقم زد و ژاپن را با نتیجه 3 بر 1 شکست داد؛ شاگردان پارک کی وون در مرحله دوم گروهی به کره باختند و استرالیا به چین باخت تا در مرحله تعیین قهرمان و بین 4 تیم عملا استرالیا و ایران برای برنز و چین و کره برای طلا بجنگند چرا که امتیازات دور دوم گروهی در دور قهرمانی محاسبه میشد و نهایتا ایران با برتری برابر استرالیا با 4 امتیاز در رتبه سوم بین چهار تیم نهایی قرار گرفت و آن مدال تاریخی را به گردن آویخت.
والیبال قهرمانی آسیا 2005
- میزبان: سوپان باری تایلند
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: چین
- مدال برنز: کره جنوبی
سیزدهمین دوره مسابقات در تایلند با حضور 18 تیم و از 29 شهریور تا 4 مهر 1384 برگزار شد که نهایتا ژاپن برای ششمین بار به مقام قهرمانی رسید و تیم ایران به رتبه ششم دست یافت؛ در این دوره مجددا مسابقات دارای دور حذفی و پلی آف بود که نتیجتا بازی فینال بین چین و ژاپن برگزار کردید.
والیبال قهرمانی آسیا 2007
- میزبان: جاکارتا اندونزی
- مدال طلا: استرالیا
- مدال نقره: ژاپن
- مدال برنز: کره جنوبی
چهاردهمین دوره مسابقات در اندونزی با حضور 17 تیم از 9 تا 18 شهریور 1386 برگزار شد که اولین قهرمانی تیمی به جز کره، ژاپن و چین بعد از گذشت 32 از آغاز ووالیبال قهرمانی مردان آسیا رقم خورد و استرالیا به مدال طلا رسید؛ این دوره آخرین دوره مسابقات بود که بدون مرحله پلی آف یا تک حذفی و به صورت دورهای در چند مرحله برگزار شد.
تیم ایران در این دوره مقام پنجمی را با کسب 10 امتیاز در دور قهرمانی که با حضور 8 تیم برتر برگزار شد بدست آورد.
والیبال قهرمانی آسیا 2009
- میزبان: مانیل فیلیپین
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: ایران
- مدال برنز: کره جنوبی
دوره پانزدهم با حضور 18 تیم در مانیل فیلیپین و از 5 تا 13 مهر 1388 برگزار شد که این دوره نیز بدل به دورهای تاریخی برای والیبال ایران شد و تیم ملی با هدایت مرحوم حسین معدنی با ترکیبی از بازماندگان تیم پارک کی وون و جوانان سرحال و با استعداد موفق شد برای اولین بار پای به دیدار نهایی یا جنگیدن برای مدال طلا بگذارد که البته در یکی از اولین دوئلهای حالا تکراری ایران و ژاپن، این ژاپن بود که در فینال شاگردان معدنی را مغلوب کرد و به مدال طلا دست یافت.
والیبال قهرمانی آسیا 2011
- میزبان: تهران ایران
- مدال طلا: ایران
- مدال نقره: چین
- مدال برنز: کره جنوبی
اما شانزدهمین دوره جام ملتهای والیبال آسیا یکی از تاریخی ترین و به یادماندنیترین دورهها برای والیبال ایران است جایی که انقلاب خولیو ولاسکو در والیبال ایران که در سالهای بعد جهان والیبال را متحیر ساخت به نوعی آغاز شد.
در این دوره که از 30 شهریور تا 7 مهر 1390 در تهران برگزار شد، تیم ایران با هدایت ولاسکو در دیدار نهایی و در جوی تاریخی که حضور چهرههایی چون علیرضا منصوریان و کارلوس کیروش را هم به خود میدید در سالن 12 هزار نفری آزادی، چین را از پیش روی برداشت و برای نخستین بار بر بام والیبال آسیا ایستاد؛ امیر حسینی و کاپیتان علیرضا نادی بازماندگان پسران پارک در تیم ولاسکو بودند.
آرش کمالوند در پایان این دوره به عنوان ارزشمندترین بازیکن جام انتخاب شد و پس از بهنام محمودی برای دومین بار این عنوان را سهم ایران کرد؛ امیر حسینی و فرهاد ظریف نیز در تیم منتخب جام قرار گرفتند.
والیبال قهرمانی آسیا 2013
- میزبان: دبی امارات
- مدال طلا: ایران
- مدال نقره: کره جنوبی
- مدال برنز: چین
هفدهمین دوره مسابقات در امارات متحده عربی و از 6 تا 14 مهر 1392 با حضور 21 تیم برگزار شد که مسابقات عملا صحنه قدرتنمایی بیبدیل والیبال ایران بود؛ تیم ولاسکو در اوج اقتدار و پختگی خود قرار داشت و قدرتهای والیبال جهان را به چالش میکشید.
تیم ولاسکو به شکلی باورنکردنی در طول جام تنها و تنها یک ست را آنهم به تیم کره جنوبی در دور دوم گروهی واگذار کرد که انتقام آن یک ست را هم در فینال با برد 3 بر 0 برابر این تیم گرفت؛ در این دوره سعید معروف پس از سالیان طولانی پشت امیر حسینی ماندن پاسور فیکس تیم ملی بود و محمد موسوی نیز بعد از چندسال جای نادی را گرفته بود و امیر غفور چهره جوان اما دیگر اصلی شده تیم ولاسکو بود.
در پایان مسابقات سعید معروف که در سالهای بعد بدل به یکی از بهترین پاسورهای جهان شد به عنوان ارزشمندترین بازیکن جام انتخاب شد و امیر غفور، سعید معروف، سیدمحمد موسوی و فرهاد ظریف در تیم رویایی جام قرار گرفتند؛ از آن تیم فوق رویایی تنها محمد موسوی در ارومیه پای به زمین مسابقات خواهد گذاشت.
والیبال قهرمانی آسیا 2015
- میزبان: تهران ایران
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: ایران
- مدال برنز: چین
هجدهمین دوره از قهرمانی والیبال آسیا بازهم در تهران با حضور 16 تیم از 9 تا 17 مرداد 1394 برگزار شد که اختلاف وحشتناک والیبال ایران با والیبال آسیا در آن ایام، دغدغه درخشش در مسابقات جهانی و البته خستگی بازیکنان از حضورهای پیاپی در مسابقات سبب شد تا ایران با نفرات دوم و سوم خود وارد مسابقات شود و نهایتا در فینال مغلوب تیم اصلی ژاپن شده و در کسب سومین قهرمانی پیاپی ناکام بماند.
مهمترین چهرههای والیبال ایران در این دوره حمزه زرینی، طاهر وادی، رحمان داوودی و پوریا فیاضی بودند که نتوانستند مانع شکست تلخ در فینال در سالن 12 هزار نفری آزادی شوند؛ از تیم ایران در تیم رویایی جام، فرهاد پیروت پور، حمزه زرینی، پوریا فیاضی و مصطفی شریفات حضور داشتند.
والیبال قهرمانی آسیا 2017
- میزبان: گرسیک اندونزی
- مدال طلا: ژاپن
- مدال نقره: قزاقستان
- مدال برنز: کره جنوبی
نوزدهمین دوره رقابتها در اندونزی با حضور 16 تیم از 2 تا 10 مرداد 1396 برگزار شد که تیم ایران بازهم با ترکیب اصلی شرکت نکرد و این بار با نفراتی کمتر شناخته شده وارد مسابقات شد که آوردهای جز مقام پنجمی و البته نهمین عنوان قهرمانی ژاپن درپی نداشت.
والیبال قهرمانی آسیا 2019
- میزبان: تهران ایران
- مدال طلا: ایران
- مدال نقره: استرالیا
- مدال برنز: ژاپن
در دوره بیستم بازهم پایتخت ایران میزبان مسابقات بود و بازیها از 22 تا 30 شهریور 1398 با حضور 16 تیم برگزار شد که تیم ایران پس از دو دوره مجددا با تیم اصلی خود وارد مسابقات شد و با هدایت ایگور کولاکوویچ صرب موفق به کسب مدال طلا برای سومین بار در تاریخ قهرمانی آسیا شد.
البته در این دوره خبری از اقتدار سال 2013 نبود و شاگردان کولاکوویچ در دور گروهی به استرالیا باختند هرچند که این تیم را در فینال در 3 ست پیاپی شکست دادند؛ از تیم ایران مثلث با تجربه محمد موسوی، سعید معروف و امیر غفور در تیم منتخب جام بودند.
والیبال قهرمانی آسیا 2021
- میزبان: چیبا ژاپن
- مدال طلا: ایران
- مدال نقره: ژاپن
- مدال برنز: چین
در بیست و یکمین و آخرین دوره برگزار شده والیال قهرمانی آسیا تیم ایران که پس از حذف تلخ در المپیک توکیو ژاپن در دور گروهی با قبول شکست 3 بر 2 برابر میزبان، پوست اندازی کرده بود با ترکیبی جوان و با هدایت بهروز عطایی موفق شد در فینال ژاپن را در خانه خودش شکست دهد و برای چهارمین بار بر بام آسیا قرار بگیرد.
این دوره از 21 تا 28 شهریور 1400 با حضور 16 تیم برگزار شد که در پایان صابر کاظمی به عنوان ارزشمندترین بازیکن انتخاب و چهارمین ایران صاحب این عنوان لقب گرفت؛ جواد کریمی، میلاد عبادی پور، علی اصغر مجرد و محمدرضا حضرت پور نیز در تیم رویایی جای گرفتند.
والیبال قهرمانی آسیا 2023
- میزبان: ارومیه ایران
اما بیست و دومین دوره مسابقات والیبال قهرمانی آسیا از تاریخ 28 مرداد تا 4 شهریور 1402 در شهر ارومیه استان آذربایجان غربی ایران با حضور 17 تیم برگزار خواهد شد البته مقرر بود که 18 تیم در مسابقات حاضر باشند اما با انصراف مغولستان حالا جام 22 با 17 تیم برگزار خواهد شد.
در این جام به احتمال بالای 90 درصد ایران و ژاپن برگزارکننده دیدار نهایی در سالن غدیر ارومیه خواهند بود و باید دید دهمین عنوان سهم ژاپن خواهد شد یا ایران پنجمین قهرمانی و سومین قهرمانی در خانه را بدست خواهد آورد.
اما شما مخاطبان عزیز میتوانید برای اطلاع از نتایج روزانه والیبال قهرمانی آسیا 2023 و پخش زنده مسابقات در ایام برگزاری همراه انصاف ورزشی باشید.
انتهای پیام