حضور غیرقانونی قطعهسازی کروز در هیات مدیره ایران خودرو؟ دهن کجی به شورای رقابت؟
«نود اقتصادی» نوشت: ۶ ماه از رای شورای رقابت درباره غیرقانونی بودن حضور کروز در هیات مدیره ایران خودرو گذشت، اما نه تنها این ابلاغیه اجرا نشد بلکه شرکت کروز اخیرا سهم خود را از ایران خودرو افزایش هم داده است.
شورای ملی رقابت در این رای تاکید کرد با توجه به اینکه ۲ شرکت «تدبیر سرمایه آراد» و «پویا نمایان رستا»، وابسته به شرکت کروز و سهامدار قطعهسازی کروز هستند که در وضعیت حقوق بگیری و تحت بیمه شرکت کروز هستند از نظر این شورا تعارض منافع و زیر پا گذاشتن قانون در وجود سهامداری مشترک بین شرکت کروز و این دو شرکت در ایرانخودرو محرز است.
شورای ملی رقابت این سهامداری را موجب اخلال در رقابت عنوان کرده و گفته حضور عضو مرتبط به قطعهساز در هیأت مدیره شرکت ایرانخودرو به معنای دسترسی به تمام اطلاعات شرکت بالادستی (خودروساز) است و در واقع رانت اطلاعات برای شرکت کروز و زیرمجموعه این شرکت را فراهم میکند. درحالی که دیگر رقبای کروز از این رانت اطلاعاتی بیبهره خواهند بود؛ لذا این امر قدرت چانهزنی سایر رقبای قطعهساز مذکور را کاهش خواهد داد.
افزایش قیمت خودرو یکی از دیگر دلایل مخالفت شورای ملی رقابت از حضور کروز در هیات مدیره ایران خودرو است. این قطعهساز با افزایش قدرت چانهزنی خود میتواند زمینه افزایش قیمت و به دنبال آن، افزایش بهای تمام شده خودرو را فراهم کند که یکی از مصادیق اخلال در رقابت موضوع بند ۲۰ ماده ۱ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی است.
شورای رقابت با مخالفت نسبت به عضویت کروز در هیات مدیره ایران خودرو دستور به واگذاری سهام شرکت ایرانخودرو توسط سهامداران مزبور تا حدی که دیگر عضو هیأت مدیره نداشته باشند داده بود.
بعد از این رای شورای رقابت، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی نیز خرید سهام ایرانخودرو از طریق شرکت های وابسته و به دست آوردن دو حق عضویت در هیئت مدیره را برخلاف ماده ۴۷ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی دانست.
این درحالی است که شرکت کروز در کمال تعجب و پس از رای شورای رقابت خریدار سهام شرکت ایران خودرو شده است و چندی پیش که نماد معاملاتی شرکت ایران خودرو (خودرو) از سوی بانک صادرات عرضه شد زیرمجموعه های گروه بهمن متقاضی خرید بلوک ۳.۳ درصدی ایران خودرو شدند.
در نهایت کروز از طریق گروه بهمن بلوک ۳.۳۶ درصدی (۱۰.۱میلیارد سهم به ارزش معامله بیش از ۳.۲ هزار میلیارد تومان) سهام ایران خودرو از بانک صادرات ایران در جریان دادوستدهای ۲۹ مردادماه، بورس اوراق بهادار تهران را خرید و با این کار کروز به صورت غیرقانونی در هیات مدیره ایران خودرو قدرت گرفت.
دهنکجی شرکت قطعهسازی کروز به حکم شورای رقابت، جای خالی دستگاه های نظارتی در رسیدگی به این شرایط غیر قانونی را بیش از پیش نمایان میکند و شدیدا نیاز به ورود نهاد نظارتی به این تعارض منافع آشکار احساس میشود.
انتهای پیام