خرید تور تابستان

داریوش سجادی: بگذاریم اصولگراها هم از رادیکالیسم به تسامح برسند

داریوش سجادی با اشاره به ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در ابتدای انقلاب توسط کسانی که بعدها اصلاح طلب شدند، می‌گوید: شما از اصلاح‌طلبی خود راضی هستی و می‌گویی از رادیکالیسم به تسامح رسیده‌ایم. چرا نگذاریم این روند در جریان مقابل طی شود.

این تحلیلگر سیاسی در بخشی از گفت‌وگو با انصاف نیوز، درباره‌ی تجربه‌ی جریان اصولگرا معتقد است: بگذاریم آنان که روزی از دیوار سفارت عربستان بالا رفتند امروز به صرافت بهبود روابط با عربستان بیفتد. باید از این استقبال کرد. نقد شما این است که سودش را نبردیم، بله ممکن است این نقد وارد باشد.

متن بخش دوم گفت‌وگوی انصاف نیوز با آقای سجادی در پی می‌آید:

  • شما معتقدید که دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی عملکرد موفقی داشته است. به نظر شما واقعا این خواست آقای رئیسی بوده که روابط ما و عربستان بهبود پیدا کند یا ما عضو شانگهای و بریکس شویم؟

بالاخره یک دولتی مستقر است که مجموعه‌اش دارد این کارها را می‌کند.

  • واقعا باور دارید که آقای رئیسی چنین چیزی می‌خواست و این اتفاق افتاد؟

کردیت این کارها به دولت مستقر می‌رسد. شخص آقای رئیسی که منظورم نیست. کردیت اصلی را به حاج قاسم سلیمانی می‌دهم. مجموع کارهایی که ایشان و سپاه قدس ایران در 6 سال گذشته در سوریه انجام داد، باعث این شرایط شد.

  • در رابطه ایران و عربستان، شما چه کسی را در بهبود مناسبات موثر می‌دانید؟

من کردیت این اتفاق را به ایران و عربستان می‌دهم. بن‌سلمان وقتی دید با یک موشک حوثی‌ها تولید آرامکو نصف شد، ماجراهای یمن و سوریه را دید، ماجرای افغانستان را دید که آمریکایی‌ها به چه فضاحتی از آن‌جا بیرون رفتند و دولت اشرف غنی یک روز هم دوام نیاورد، به این صرافت افتاد که با همسایه بزرگ‌تر یعنی ایران ارتباطش را درست کند. چین هم این وسط بهره‌برداری‌اش را کرد. چرا نباید کردیتش را به جمهوری اسلامی بدهم. مقاومت کرد، ایستاد و نتیجه‌اش را گرفت.

  • یعنی این را محصول اراده جمهوری اسلامی می‌دانید؟

بله، نتیجه پای‌مردی‌های سپاه قدس در سوریه و یمن بود.

  • اما ما به بسیاری از اهداف‌مان نرسیدیم؛ در یمن دولتی که مایل بودیم شکل نگرفت و در سوریه هم امروز فقط یک سوم کشور در دست بشار اسد است.

عربستان به یمن حمله کرد تا دو هفته‌ای دولتش را بیاندازد. مگر در سوریه تمام غرب و ترکیه و اعراب متحد نشدند تا اسد را بیاندازند. خب این‌ها اعتبار است دیگر. شما با عربستانی مواجه بودید که می‌گفت باید جنگ را به خیابان‌های تهران بکشاند.

  • بالاترین مقامات ما هم حرف‌هایی علیه عربستان زده بودند.

من معتقدم هنوز هم با این حکومت هم‌دل نیستند و اگر فرصتی پیش بیاید آن را سرنگون می‌کنند اما در سیاست خارجی شما با آرزوهای‌تان زندگی نمی‌کنید با امکانات‌تان زندگی می‌کنید.

  • چرا همین را برای عربستان قائل نیستید؟

چرا، آرزویش سقوط ایران بود اما جلویش را گرفتیم. ما هم آرزو داریم ان‌ها سقوط کنند اما مهم این است که ایران به عنوان طرف برنده این ماجرا دارد نقش ایفا می‌کند.

داریوش سجادی
  • ما تا کنون یک ریال از معامله با عربستان به دست نیاورده‌ایم، اوضاع اقتصادی‌مان هم سال به سال بدتر شده است اما عربستان هر سال عملکردهای اقتصادی بهتری داشته بعد شما می‌گویید ما برنده شده‌ایم و آن‌ها باخته‌اند؟

به من عدد بدهید. بعد از این توافق چه اتفاقی در جی ام پی عربستان افتاده است.

  • الان در منطقه همه شاخص‌های اقتصادی ترکیه و عربستان از ما بالاتر است.

نه بعد از این توافق بگویید چه تکانی خورده است؟ اتفاقی نیفتاده است.

  • به نظر می‌رسد عربستان از این توافق می‌خواسته خیالش را راحت کند که آرامکویش بهتر فعالیت کند.

بله، ما هم خیال‌مان راحت شده که بازوی رسانه‌ای انقلاب زن زندگی آزادی را از لندن به واشنگتن پرت کردیم و مواضعش تعدیل شد تا جایی که سیما ثابت را هم تحمل نکردند و اخراج شد.

  • این‌که بیشتر دل‌خوشی است. یعنی بگوییم ایران و عربستان توافق کردند تنش‌زدایی کنند و دستاورد ما از این بهبود روابط اخراج سیما ثابت از تلویزیون ایران اینتر نشنال بوده؟

نه، حداقل‌هایش را عرض کردم. شما با تنش‌زدایی از روابط دو کشور مشکل داری؟

  • نه اتفاقا خیلی هم راضی هستیم.

خب پس ما توانسته‌ایم آن زخم را بهبود ببخشیم و عربستانی که می‌خواست جنگ را به خیابان‌های تهران بکشاند به عربستانی تبدیل کنیم که از آقای رئیسی میزبانی می‌کند. ضمنا بازگشایی سفارت‌خانه‌ها لزوما به معنای بهبود مناسبات نیست، به معنای مدیریت اختلافات هم می‌تواند باشد که این هم خوب است.

  • اما دقت ندارید که جریان نزدیک به آقایان رئیسی و قالیباف از دیوار سفارت عربستان بالا رفتند و این‌همه هزینه به کشور تحمیل کردند.

من درشت‌ترش را می‌گویم؛ جریانی که شما به آن منسوبید یعنی اصلاح‌طلب‌ها هم از دیوار سفارت آمریکا بالا رفتند. آن رادیکالیسم به لیبرالیسم کنونی رسیده است.

  • جریان شما از اشغال سفارت آمریکا کاملا راضی است. اصلاح‌طلبان عقب نشستند اما اصول‌گرایان کاملا از آن دفاع می‌کنند.

شما از اصلاح‌طلبی خود راضی هستی و می‌گویی از رادیکالیسم به تسامح رسیده‌ایم. چرا نگذاریم این روند در جریان مقابل طی شود. بگذاریم آنان که روزی از دیوار سفارت عربستان بالا رفتند امروز به صرافت بهبود روابط با عربستان بیفتد. باید از این استقبال کرد. نقد شما این است که سودش را نبردیم، بله ممکن است این نقد وارد باشد.

  • من می‌گویم بر اساس نتیجه، می‌توان نتیجه گرفت این مدیریت تنش یا بهبود مناسبات کلا برنامه چین و عربستان بوده است و سود اصلی را آنان برده‌اند در حالی‌که شما می‌گویید طراح و برنده این روند ایران است.

ما به این نقطه رسیدیم که عربستان نتوانست اسد را براندازی کند، نتوانست حوثی‌ها را براندازی کند، نتوانست جمهوری اسلامی را براندازی کند.

  • ولی یمن تقریبا ویران است و در سوریه هم تنها یک‌سوم سرزمین در دست آقای اسد است.

باشد، می‌دانم اما دولت مستقر است. دولتی که آمریکا و عربستان و ترکیه می‌خواستند دو هفته‌ای سرنگونش کنند.

شما می‌گویید ما دنبال براندازی در عربستان بودیم و عربستان هم دنبال براندازی در ایران بوده است. ارزیابی شما از میزان سرمایه اجتماعی دولت‌ها نسبت به قبل از این تنش‌ها چیست؟ سرمایه اجتماعی ایران آسیب بیشتری دیده یا سرمایه اجتماعی در عربستان؟

من معتقدم در عربستان. الان بن‌سلمان در حال اصلاحات است و حسب ظاهر به زنان آزادی‌هایی داده است. الان کنسرت‌هایی در جده برگزار می‌شود که از واشنگتن غلیظ‌‌تر است. اما ساختارهایی که مبانی معرفت‌شناختی‌اش محافظه‌کارانه است، در مقابل اصلاحات دوام نمی‌آورد و فرومی‌پاشد. شاه هم در سال 54 همین کار را کرد. جشن هنر شیراز را برگزار کردند، از اروپایی‌ها اروپایی‌تر و هر کثافت‌کاری ممکن را در آن انجام دادند اما ساختار محافظه‌کار ظرف سه سال با یک انقلاب او و حکومتش را سرنگون کرد.

  • پس می‌گویید تا سه سال دیگر عربستان دچار فروپاشی می‌شود؟

نه، زمان نمی‌دهم اما برایم مثل روز روشن است که این ساختار رو به اضمحلال است. مبانی معرفت‌شناختی ندارد. این‌که جمهوری اسلامی توانسته 40 سال در مقابل همه فشارها دوام بیاورد، دلیلش این است که یک مبنای مشخص معرفتی دارد. این‌که اپوزیسیون نتوانسته هیچ کاری پیش ببرد هم دلیلش همین است که اپوزیسیون مبانی معرفتی ندارد. حتی اصلاح‌طلبان ندارند. الان بحث اخراج اساتید از دانشگاه مطرح شده است؛ قبل از انقلاب، یک علی شریعتی در کل دانشگاه بود اما توانست کل جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. الان یک استاد دانشگاه نداریم که نظریه داشته باشد، از سروش بگیر تا بشیریه. هیچ‌کس نیست.

انتهای پیام  

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. از نظر من عربستان فرونمی پاشه چون تکنوکراسی در حتی علوم انسانی و فناوری چنان پیشرفت کرده که فروپاشی اتفاق نمی افتد در ضمن اون زمان گفتمان چپ به عنوان آلترناتیو سرمایه داری وجود داشت الان ؟؟؟ تنها چیزی که الان وجود داره همون راست اقتصادی چپ فرهنگی و فناوری همین دیگه هیچ چیز وجود نداره …

    2
    2
  2. جناب شفیعیان مثل همیشه ادای روزنامه نگار حرفه ای را در آوردید ولی از گذاشتن تمام مصاحبه خود داری تنها بخشی از آنرا گذاشتید این کار اسمی دارد شما حتی در مصاحبه خود\گزینشی عمل می کنید اسم کار سانسور است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا