ظرفیت مغفول تبدیل و تکمیل
روزنامه پیام ما نوشت: آمارهای رسمی بخش کشاورزی میگوید که سالانه ۳۰ درصد از محصولات تولیدی کشاورزی و باغی کشور هدر میروند، همچنین عمدهترین بخش صادرات این محصولات نیز به صادرات مواد خام اختصاص دارد. چالشی که نه فقط پایداری منابع را زیر سوال میبرد بلکه زنجیره ارزش را در همان حلقههای نخست نگه میدارد. حالا دولت خبری منتشر کرده است و میگوید «سالانه بر ۵۵ میلیون تن محصولات کشاورزی فرآوری انجام میشود».
براساس آماری که وبسایت خبری دولت به نقل از رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است: سالانه ۱۲۰ میلیون تن تولیدات مختلف در بخش کشاورزی داریم که حدود ۹۵ میلیون تن از آن ظرفیت فرآوری، نگهداری و تبدیل در واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی را دارد. از این میزان حدود ۴۵ میلیون تن همچون نهادهها از خارج از کشور وارد میشود یا کار خاصی روی آن انجام نمیشود که بهطور مثال فقط در سردخانهها نگهداری میشوند ولی ۵۵ میلیون تن ظرفیت فرآوری وجود دارد که ۹ میلیون تن آن جذب گوجهفرنگی برای کارخانجات تولید رب است.»
به گفته «کریم ذوالفقاری» برای کاهش ضایعات میوه در باغات دستگاههای خشککن سیار ساخته شده و اکنون در تعدادی از استانها با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است؛ برای استفاده از این دستگاهها در باغات چند باغدار بهصورت مشترک میتوانند از آن استفاده کرده و در محل باغ، میوهها را خشک کنند: «در حوزه صنایع تبدیلی تکمیلی هدفگذاری خوبی شده است و اکنون ۲ هزار و ۳۱۰ هزار میلیارد ریال پروژه در حال اجرا داریم که ۸۰ هزار میلیارد ریال آن بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. با فعال شدن این واحدها ۳۰ میلیون تن جذب ماده خام خواهیم داشت که یک انقلاب در این حوزه ایجاد میشود، بهطوریکه از اول سال ۱۴۰۱ تا امروز ۹۵ میلیون تن جذب شده که با افزایش ۳۰ میلیون تن دیگر اتفاق بزرگی در بخش کشاورزی رخ خواهد داد.»
همچنین رئیس مرکز توسعهٔ مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی وزارت جهادکشاورزی اعلام کرد که صد هزار میلیارد ریال اعتبار برای خرید انواع ادوات مکانیزاسیون کشاورزی کشور در سال جاری اختصاص یافته است.
دولت مدعی است در بخش صنایع تبدیلی تکمیلی دو هزار و ۳۱۰ هزار میلیارد ریال پروژه در حال اجرا دارد که ۸۰ هزار میلیارد ریال آن بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از «کریم ذوالفقاری» نوشت در دوماهه پایانی سال گذشته، ۲۳ هزار میلیارد ریال تسهیلات برای مکانیزاسیون کشاورزی در کشور اختصاص یافت که بخش زیادی از نیازهای کشاورزان در زمینه ادوات کشاورزی برطرف شد. «امسال نیز تسهیلات لازم برای خرید کمباین، تراکتور و دنبالهبندها با همکاری بانک کشاورزی در اختیار کشاورزان کشور قرار میگیرد. یکی از مشکلات در مسیر پرداخت تسهیلات به کشاورزان مربوط به سامانه ۱۲۴ سازمان حمایت از تولید و مصرفکنندگان است. بانک کشاورزی برای شریک نشدن با گرانفروشی، بر ثبت درخواست در سامانه حمایت تاکید دارد، در حالی که این سامانه از خرداد سال ۱۴۰۰ تاکنون بهروزرسانی نشده است. قرار است این مشکل تا پایان هفته جاری توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت برطرف شود.»به گفته رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، بانک کشاورزی تاکید دارد فاکتور ارائهشده از سوی کشاورز با عدد و رقم سامانه ۱۲۴ همخوانی داشته باشد. او افزود: «برای خرید ماشینهای کشاورزی ۸۰ درصد هزینه از طریق تسهیلات تامین میشود و ۲۰ درصد باقیمانده از سوی کشاورز باید پرداخت شود که پیشفاکتور ارائهشده با عدد سامانه ۱۲۴ باید همخوانی داشته باشد. در دولت سیزدهم قدمهای روبه جلو در حوزه مکانیزاسیون برداشته شده است. اکنون ۶۰۰ هزار دستگاه تراکتور فعال داریم که بیش از ۹۸ درصد آن در سالهای اخیر پلاک شده است. ضمن اینکه حدود ۳۱۲ هزار دستگاه از تراکتورها (۵۱ درصد) عمرشان بیش از ۱۳ سال است. اکنون در کشور سالانه به ۵۲ هزار دستگاه تراکتور جدید نیاز داریم و این در شرایطی است که در تحریم هستیم و ارز مورد نیاز برای واردات را نداریم. ضمن اینکه فقط یک شرکت تراکتورسازی دولتی بهصورت انحصاری سالانه ۹۷ درصد تراکتورهای ایران را تولید میکند. همچنین ۹ شرکت دیگر در بخش خصوصی در مجموع سالانه کمتر از دو هزار دستگاه تراکتور تولید میکنند.»ذوالفقاری در بخش دیگری از صحبتهایش اعلام کرد شرکت تراکتورسازی ایران در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۲ هزار دستگاه تولید میکرد که این عدد در سال ۱۴۰۰ به حدود ۲۰ هزار دستگاه رسید و اکنون به ۲۵ تا ۳۰ هزار تراکتور رسیده است که نشان از تولید خوب و افزایش دو برابری تولید در طی چهار سال دارد: «وزارت جهادکشاورزی باید حمایتهای لازم از کشاورز را برای خرید ماشینآلات مورد نیاز داشته باشد، وزارت صمت نیز باید حمایتهای لازم از تراکتورسازی را داشته باشد تا تولیدات این بخش به سالانه ۵۰ هزار ماشین با کیفیت بالا برسد. در این زمینه مشکل خاصی نداریم و بخش قابلتوجهی از تولیدات شرکتهای داخلی به کشورهای سوریه، عراق، افغانستان، پاکستان و حتی کشورهای آفریقایی صادر میشود. اکنون ادوات کشاورزی با هر سطح از فناوری نوین که وارد کشور میشود، بلافاصله صنعتگران از آن تولید میکنند. اکنون یک شرکت انحصاری دولتی با ظرفیت ساخت ۸۰۰ دستگاه کمباین و سه شرکت خصوصی با ظرفیت ۲۰۰ دستگاه کمباین داریم. نیاز سالانه کشور به کمباین دو هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۵۰۰ دستگاه است. حداکثر عمر کمباینها ۱۰ سال است، این امر باعث شده کمباینهای کهنه را کشاورز به هر طریق استفاده کند، در حالی که بعضی کمباینها بیش از ۲۰ سال عمر دارند که باعث افزایش ریزش و آفت غلات و خسارت به سیستم میشود. وزارت صمت نیاز داخلی را تامین کند و ما به عنوان مرکز مکانیزاسیون طلبکننده این ماشینها هستیم.»
انتهای پیام