خرید تور تابستان

دریاچه ارومیه سه نوع ستاد احیاء به خود دیده است!

روزنامه پیام ما نوشت: طی ۱۳ سال گذشته، دریاچه ارومیه سه نوع ستاد احیاء به خود دیده است. از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ ستاد اجرایی مدیریت حوضهٔ آبخیز دریاچه ارومیه با دبیرخانه مستقر در سازمان حفاظت محیط‌زیست، از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ ستاد احیای دریاچه ارومیه با دبیرخانه مستقر در دانشگاه صنعتی شریف و از سال ۱۴۰۰ تاکنون با دبیرخانه مستقر در استانداری آذربایجان غربی. تغییرات تراز دریاچه ارومیه در دوره مسئولیت هر یک از این دبیرخانه‌ها مشخص است ولی مصوبات دولت‌های مختلف در تشکیل این ستادها، هیچ‌گاه نافی مسئولیت رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در موقعیت مجری قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست مصوب سال ۱۳۵۳ نبوده است. بنابراین همواره انتظار می‌رود رؤسای ادوار سازمان حفاظت محیط‌زیست پاسخگوی وضعیت دریاچه در دوره مسئولیت خود باشند. انتظاری که در دوسال اخیر برآورده نشده است. رئیس کنونی سازمان حفاظت محیط‌زیست سعی کرده یا در مقام پاسخگویی قرار نگیرد یا با دادن وعده‌های جدید، زمان بخرد.

در آخرین نمونه، رئیس محترم سازمان حفاظت محیط‌زیست در معدود اظهارنظرهای سالانه‌اش درباره وضعیت دریاچه ارومیه، در ۶ شهریور سال جاری و همزمان با اوج گرفتن انتقادها از عملکرد دولت سیزدهم درباره چرایی افت پیوسته تراز این دریاچه، در پاسخی تأمل‌برانگیز (که ایرنا منتشر کرد) نه تنها منکر خشکی دریاچه ارومیه شد، بلکه وضعیت دریاچه ارومیه را مناسب دانست. او گفت: «خبرهای خوشی از دریاچه ارومیه در مورد دریاچه ارومیه خواهیم شنید و در شهریور ماه آب چند سد در این دریاچه رهاسازی می‌شود.»
توصیف ایشان درباره مناسب بودن وضعیت دریاچه ارومیه تعجب‌آور بود و بخش دوم اظهار نظر ایشان بهت‌آور هم بود. رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست و مستند به چه اطلاعاتی، ادعای رهاسازی آب از سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه آن‌هم در شهریور ماه (پایان سال آبی) را مطرح می‌کند؟ فقط شش روز پیش از این گفته، استاندار آذربایجان غربی و دبیر کارگروه ملّی نجات دریاچه ارومیه، در مصاحبه با شبکه جهانی سحر، گفته بود مردم قضاوت کنند که در شرایط گرمای سال جاری، اولویت با رهاسازی به دریاچه ارومیه از سدها بوده یا ذخیره‌سازی این آب برای تأمین آب شرب مردم. چهارم مردادماه هم مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان غربی در گفت‌وگو با صداوسیمای مرکز آذربایجان غربی حجم آب موجود در مخازن سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه را فقط جوابگوی تأمین نیاز شرب ماه‌های باقیمانده دانسته بود. کنار هم قرار دادن صحبت‌های این سه مقام مسئول نشان می‌دهد قاعدتاً یا یک طرف ماجرا ادعای خلاف واقعی از نبود منابع آب کافی در سدها به رهاسازی داشته‌ است، یا طرف دیگر ماجرا با وجود مسئولیت خود اطلاعی از چنین وضعیتی نداشته است. روی صحبت در حال حاضر با رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در مقام مسئول مجری قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست و قانون حفاظت و احیای تالاب‌های کشور است. آقای سلاجقه یا از سر بی‌اطلاعی چنین وعده‌ای داده‌اند که باید برای محیط‌زیست ایران نگران شد که ریاست سازمانش از وضعیت منابع آب مهم‌ترین دریاچه‌اش بی‌خبر است. یا اینکه در زمان انتقادهای شدید، با علم به عملی نبودن، وعده رهاسازی آب سدها را مطرح کرده که خبردرمانی کنند. این شیوه پاسخگویی رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست آجری دیگر روی دیوار بی اعتمادی عمومی به سخنان آنها خواهد گذاشت. آخرین اطلاعی که از شاخص تراز دریاچه ارومیه در دسترس است، مربوط به مصاحبه روز ۶ شهریور دبیر کارگروه ملّی نجات دریاچه ارومیه در برنامه «صبح بخیر ایران» مربوط می‌شود که ایشان عدد تراز ۱۲۶۹.۸۹ متر از سطح دریای آزاد را برای سطح آب موجود در دریاچه ارومیه اعلام کردند. گو اینکه خود اعلام چنین عددی به عنوان تراز آب در دریاچه ارومیه که هیچ‌گاه پیش از این از سال ۱۳۴۵ سابقه نداشته است، اقرار به وقوع بدترین وضعیت ممکن برای دریاچه ارومیه است. مقایسه آن با دو سال پیش از آن و درست زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم نیز حاکی از افت ۸۶ سانتی‌متری تراز دریاچه ارومیه طی دوسال اخیر نسبت به تاریخ مشابه در سال ۱۴۰۰ است. کاهش ۸۶ سانتی‌متری تراز دریاچه ارومیه ظرف دوسال اخیر، یعنی بی‌سابقه‌ترین افت تراز تجمعی دوساله تراز دریاچه ارومیه از تاریخ تشکیل اولین ستاد برای احیای دریاچه ارومیه از سال ۱۳۸۹ تاکنون.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا