اولین بازیهای آسیایی بدون کربن
مهدی زارع در روزنامه پیام ما نوشت: شهر هانگژو، چین میزبان اصلی نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی است. این شهر رویکرد مقرون به صرفهای را در هنگام برپایی بازیها اتخاذ کرده است. این رویداد با اعتدال پاییزی مصادف شد که نمادی از اتحاد مجدد در فرهنگ چینی است. مراسم افتتاحیه بازیها، تلفیقی از فناوری دیجیتال و زیباییشناسی شرقی را به نمایش گذاشت و تاریخ غنی هانگژو، میراث فرهنگی و جایگاه آن را بهعنوان یک شهر دیجیتال ارائه کرد. بهگفته کمیته سازماندهی بازیهای آسیایی هانگژو، این بازیها به عنوان اولین بازیهای آسیایی بدون کربن در تاریخ، میراثی پایدار با مزایای بلندمدت برای شهرهای میزبان و فراتر از آن به ارمغان میآورد. بازیهای آسیایی سبز برای ادغام مفاهیم سبز، کمکربن و پایدار و تلاش برای ساخت اولین رویداد بدون کربن و اولین رویداد «بدون زباله» در مقیاس بزرگ سازماندهی شده است. پایداری در تمام جنبههای برنامهریزی و عملیات بازیها از ساختوساز گرفته تا حملونقل و منابع انرژی، تا اطمینان از حداقل ضایعات لحاظ شده است.
انرژی سبز برای تأمین برق همه مکانها استفاده میشود. متانول سوخت شعله اصلی بازیها را تأمین میکند، وسایل نقلیه الکتریکی ورزشکاران و رسانهها را بین سالنها جابهجا میکنند، یک سامانه تصفیه آب قابل بازیافت در استخرها استفاده میشود و یک سامانه نگهداری باران در همه مکانها کار میکند. از زمان آغاز مقدمات، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر از همه بخشهای جامعه به فراخوان «بازیهای آسیایی سبز» پاسخ دادهاند و در طرحهای سبز برای این رویداد شرکت کردهاند.
در این میان، ابتکار «یک کیلوگرم برای هر نفر» بیش از ۱۰۰ میلیون شرکتکننده را به خود جذب کرده است و گواهینامه رکوردهای جهانی گینس را برای آن به ارمغان آورده است. با این فعالیت، شرکتکنندگان از طریق زندگی کمکربن به اهداف سبز بازیها کمک میکنند. طرحهای مشابهی نیز در دهکده بازیهای آسیایی راهاندازی شده است. جایی که ساکنان میتوانند از طریق نزدیک به ۲۰ رفتار سبز، مانند بهحداقل رساندن هدر رفت غذا، سفرهای سبز و تفکیک زباله، امتیاز کمکربن کسب کنند. این امتیازها را میتوان با سوغاتیهای کمکربن مبادله کرد. میتوان گفت بازیهای آسیایی هانگژو گستردهترین مشارکت عمومی در فعالیتهای سبز را در تاریخ برگزاری مسابقات ورزشهای قارهای دارد.
آب باران جمعآوری شده در پشتبام مرکز ورزشهای آبی فویانگ به عنوان منبع آبیاری محل مورد استفاده قرار میگیرد که میتواند ماهیانه ۳۵ درصد در مصرف آب و بهطور متوسط حدود یکهزار تن آب در روز صرفهجویی کند.
علاوه بر این، سالن ورزشی مرکز المپیک هانگژو، سالن شنا و مرکز ورزشی و نمایشگاهی از سامانه روشنایی غیرالکتریکی «لوله نور» بهعنوان روشنایی روزانه استفاده میکنند که تا ۳۰ درصد از انرژی روشنایی سالانه را ذخیره میکند. از نظر انرژی سبز، برای اولین بار، همه مکانها با انرژی خورشیدی یا بادی تأمین میشوند و سوخت برج مشعل اصلی به جای گاز طبیعی، برای اولین بار از متانول تأمین میشود. مکانهای بازیهای آسیایی میتوانند پس از پایان بازی برای استفاده در ورزش عمومی، پایدار و کارآمد باشند. بهعنوان مثال، در پروژه بازسازی مرکز ورزشی برای برنامه ملی ورزشهایی مانند بسکتبال، تنیس و شنا ادغام و افتتاح شده است که میتواند روزانه بیش از شش هزار نفر را در خود جای دهد. تمرکز بازیها بر مسابقات «سبز، اندیشمند، صرفهجو و متمدن» است و نشاندهنده حرکت بهسمت شیوههای سازگار با محیط زیست و پایدار در رویدادهای بزرگ است. از ۵۶ مکان در شهر هانگژو، ۴۴ مکان بازسازی شدهاند، در حالی که ۱۲ مکان جدید نیز ساخته شده است. بهبودها با تمرکز دوگانه بر ارتقای امکانات و ارتقای پایداری انجام شده است. این مکانها دارای برق سبز هستند که بر تعهد هانگژو به میزبانی بازیهای آسیایی بدون کربن تأکید میکند. این حرکت با فشارهای جهانی برای انرژی سبز و کاهش انتشار کربن هماهنگ است.
دهکده بازیهای آسیایی اکنون محل اولین ایستگاههای شارژ بیسیم خودرو به شبکه (V2G) کشور است. این ایستگاهها مجهز به هشت دستگاه شارژ 500 کیلوواتی، هشت جای پارک شارژ بیسیم و هشت انبوه شارژ V2G، برای تشویق حملونقل سبز با ارائه خدمات شارژ کارآمد طراحی شدهاند.
نماد بازیهای آسیایی جنبه ابتکاری دیگری از بازیها را به نمایش میگذارد. پارچه مورد استفاده برای تولید این نمادها با استفاده از فناوری چاپ دیجیتال ساخته شده است. این امر باعث کاهش هدر رفت آب، گاز و خمیر کاغذ در روشهای سنتی چاپ شده است. در اقدامی دیگر برای بهحداقل رساندن آلودگی هوا، عروسکهای نمادین بهجای ابزارهای خیاطی لیزری با قیچی برقی بریده میشوند.
رویکرد شهر هانگژو به نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی نشاندهنده دوران جدیدی از شیوههای سبز و پایدار در رویدادهای بزرگ است. استفاده از برق سبز، سیستمهای بازچرخانی آب و روشهای چاپ سازگار با محیط زیست، همراه با معرفی ایستگاههای شارژ بیسیم V2G، تغییر قابلتوجهی به سمت پایداری و آگاهی محیط زیستی را نشان میدهد. این حرکت نهتنها برای محیط زیست مفید است، بلکه استاندارد جدیدی را برای برگزاری بازیهای آینده و رویدادهای بزرگ بعدی در جهان ایجاد میکند. شهر هانگژو در نشان دادن اینکه چگونه رویدادهای بزرگ میتوانند هیجانانگیز و سازگار با محیط زیست باشند، پیشرو است.
انتهای پیام