خرید تور تابستان

بازدید نمایندگان از «اوین»

درهای زندان اوین دوباره به‌روی نمایندگان مجلس باز می‌شود؛ این‌بار در ماه مبارک رمضان. هدف از بازدید بررسی وضعیت عملکردی پرسنل زن این زندان است و گفت‌وگوهای چهره به چهره با زندانیان.

به گزارش انصاف نیوز، محمدرضا محسنی‌ثانی در گفت‌وگو با شرق ضمن تایید خبر بازدید دوباره از زندان اوین، دیدار گذشته از اوین را مثمرثمر ارزیابی می‌کند: «تمام مستندات به‌دست‌آمده از دیدار پیشین را تقدیم آیت‌الله آملی‌لاریجانی کردیم و ایشان هم دستور لازم را دادند و پیگیری کردند و به بسیاری از درخواست‌ها هم رسیدگی شد.» زندانیان در دیدار نخست با نمایندگان مجلس خواستار رسیدگی منصفانه به پرونده‌هایشان بودند، فاصله زیاد بازپرسی تا رسیدگی به پرونده‌ها و نبود مرخصی برای خیلی‌های دیگر محور گله‌گذاری‌ها بود. موارد دیگر هم عدم استطاعت مالی در پرداخت وثیقه بود و اعتراض به عدم امکان ملاقات خانواده و برخی دیگر تقاضای تماس‌تلفنی. محسنی‌ثانی در پاسخ به اینکه آیا به خواسته‌های زندانیان رسیدگی شده یا نه به تغییر مسوول قضایی زندان اوین اشاره دارد. او همچنین درباره اینکه آیا این تغییر نتیجه پیگیری خواسته زندانیان بوده؟ به «شرق» گفت که جمع‌بندی گزارش نمایندگان بی‌تاثیر نبوده است.  او همچنین درباره اینکه برخی از همکارانش در سفر پیش به عدم بازدید از اندرزگاه سپاه، بند مخصوص روحانیت و بند متهمان قضایی اشاره کرده بودند، به «شرق» گفته که این مساله صحت ندارد؛ بازدید پیشین ما از اوین هشت‌ساعتی به طول انجامید و از تمام بخش‌ها بازدید شد. چند ساعتی در بند زندانیان امنیتی بودیم، چراکه آنها حرف‌های زیادی برای گفتن داشتند و ما هم به سخنانشان گوش فرا دادیم. به‌صراحت اعلام می‌کنم که ما در بازدید پیش هم از اندرزگاه سپاه بازدید کردیم و هم از بند مخصوص روحانیت و متهمان قضایی. 

محسنی‏ثانی در پاسخ به اینکه آیا بازدید شما در دوره ریاست‌جمهوری «حسن روحانی» با تاکید بر گفتمان میانه‌روی و کاهش ‏فضای امنیتی در کشور، بر نتایج این بازدید تاثیرگذار خواهد بود، می‌گوید: «به هر شکل آستانه تحمل در برخی دولت‌ها بیشتر است و در برخی کمتر. برخی دولت‌ها نام خودشان را با میانه‌روی ثبت می‌کنند و برخی دیگر با نگاهی تندروانه. البته نظام همیشه خط‌قرمزهای خاص خودش را دارد و بر مبنای آن برخورد خواهد کرد.» در بازدید نخست قرار بود گزارشی از وضعیت رفاهی، بهداشت و درمان و شرایط نگهداری و استانداردهای موردنظر در زندان اوین و رجایی‌شهر تدوین شده و در اختیار نهادهای مسوول قرار گیرد.  دیدار پس از یکی، دوبار کنسل‌شدن پیامکی، یکباره و با حضور معدودی از نمایندگان برگزار شد و چندنفری هم از عدم حضورشان در این بازدید گله‏مند بودند و برخی هم بر این باور که بازدید یکباره از اوین با هدف برخی از نمایندگان صورت گرفته است. اعضای کمیته امنیت کمیسیون امنیت ملی مجلس شامل حجت‌الله خدایی‌سوری، محمدرضا محسنی‌ثانی، جواد کریمی‌قدوسی و احمدرضا دستغیب می‌شود. محمدصالح جوکار، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به‌طورکلی بازدید از اوین را پرفایده می‌داند: «در این بازدیدها باید نمایندگانی از کمیسیون‌های مختلف برای بازدید بروند، از کمیسیون اصل 90 گرفته تا اجتماعی. مسایل زندانیان همیشه امنیتی نیست، گاهی باید نماینده‌ای از فراکسیون زنان حضور داشته باشد و گاهی حضور رییس کمیسیون قضایی می‌تواند راهگشا باشد.»عوض حیدرپور در همین زمینه می‌گوید: «درخواست بازدید از زندان اوین یکی از تقاضاهایی بوده که از سوی شهروندان به نمایندگان مجلس مطرح شده بنابراین بازدید ما علاوه بر وظایف نمایندگی در راستای درخواست شهروندان، قرار دارد.»

بازدید از رجایی‌شهر بعد از ماه‌رمضان انجام می‌شود
محسنی‌ثانی در پاسخ به اینکه چرا بازدید از رجایی‌شهر به تعویق افتاده، به ماه مبارک رمضان اشاره دارد: «منعی برای بازدید نیست، منتها فاصله زیاد است و از حد که بگذرد، روزه باطل می‌شود، بازدید از زندان‌های شهرستان را به بعد از ماه مبارک رمضان موکول کرده‌ایم.»او درباره اینکه برخی از زندانیان سیاسی چند سالی می‌شود که حتی به مرخصی نرفته‌اند نیز به «شرق» گفته که در ماه رمضان امکان مرخصی برای زندانیان فراهم خواهد شد و زندانیان سیاسی نیز می‌توانند از همین مواهب بهره‌مند شوند. ماه رمضان ماه نیکی‌هاست و امیدواریم که در این ماه به همه زندانیان عنایت ویژه شود. البته تصمیم‌گیری دقیق به مسایل حقوقی مندرج در پرونده افراد و تصمیم مقامات مسوول بستگی دارد.

اولین دیدار از اوین
دیدار نخست کمیته امنیت از اوین، آنجا که به روایت گپ‌وگفت نمایندگان با زندانیان سیاسی رسید، برای افکارعمومی جذاب‏تر از همیشه بود. برخی نام‏ها آنقدر در رسانه‌ها نیامده بود که رفته‌رفته به فراموشی سپرده می‌شد، زندانیان سیاسی در بند 209 اندکی فرصت یافتند تا گله‌هایشان را بی‏واسطه با نمایندگان در میان بگذارند. زندانیان بند ۲۰۹ و ۳۵۰ آن روز از نمایندگان خواستند تا موضع بی‌طرفی حفظ شده و میان شخصیت حقیقی و حقوقی آنها تمایز قایل شوند، محورهای دیگر این بود که در مقام بازپرسی سوالات مرتبط با قضیه مطرح شود و ترتیبی اتخاذ شود تا زودتر تکلیف آنها مشخص شود و از فاصله زمانی طولانی در فرآیند بازجویی مقدماتی و تجدیدنظر گله‏مند بودند و تقاضایشان این بود که هرچه زودتر تکلیفشان مشخص شود. درهای زندان اوین به این سادگی‌ها به روی اشخاص باز نمی‌شود. در تیم بازدید‌کننده بهارستانی‌ها از اوین نام «حجت‌الله خدایی‌سوری»، نماینده مجلس نهم به چشم می‏خورد، او پیش‌تر در سمت مدیرکلی این زندان مشغول به کار بوده است. مدیران اوین حتی به محمود احمدی‌نژاد هم مجوز ورود ندادند؛ درست در روزهایی که جوانفکر، مشاور رسانه‏‌ای او در زندان اوین بود و رییس دولت نیز ناکام از بازدید از زندان.

اعتراض به هتل نامیدن «اوین»
«صفر نعیمی‌زر»، در نخستین بازدید از اوین آن را به هتل پنج‌ستاره تشبیه کرد، آنچه بعدتر از سوی مهدی دواتگری، دیگر عضو کمیسیون امنیت نقد شد. دواتگری تاکید دارد که زندان، زندان است و تشبیه آن به هتل، سخن سنجیده‏ای نیست. «نعیمی‌زر» از نتایج نخستین دیدار از اوین رضایت دارد. اما جمع‏بندی سخنانش نشان از آن دارد که به‌جز رساندن برخی نامه‌های محرمانه به رییس قوه‌قضاییه؛ رییس‌جمهوری و رییس مجلس، اتفاقی منتج به اثرگذاری برای زندانیان نیفتاده است. او درباره اینکه نتیجه تقاضای زندانیان سیاسی از شما و دیگر نمایندگان به کجا رسیده، به «شرق» گفته که حکم زندانیان سیاسی مطابق جرایمشان ابلاغ می‌شود و آنها که باید در زندان بمانند، ناگزیر از سپری‌کردن زمان در زندانند. بازدید از وضعیت عملکردی پرسنل زنان «زندان اوین» براساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، اعضای کمیته امنیت مجلس در ماه رمضان از اندرزگاه نسوان تهران بازدید کرده و وضعیت عملکردی پرسنل زن این نهاد را مورد رسیدگی قرار می‌دهند. بازدید دفعه گذشته بهارستانی‏ها از بند نسوان حاشیه‌هایی به‌دنبال داشت، آن روز فائزه هاشمی در لباس زندان بود و «وکیل بند». او در دیداری چهره‏به‏چهره با نمایندگان گله زندانیان بند نسوان را بازگو کرد از مسایل داخلی و امکانات گرفته تا اعتراض به نصب دوربین در سرویس‌های بهداشتی و حمام. یکی از نمایندگان بعدتر اعلام کرد که شکایت او از نصب دوربین وارد نیست چرا که فیلم دوربین تنها از سوی زنان رویت خواهد شد و غلامعلی ریاحی، وکیل فائزه هاشمی نیز چندی بعد در نامه‌ای نوشت: «پاسخ داده‌شده که فیلم این دوربین‌ها توسط زنان مشاهده می‌شود. خانم هاشمی حتی به این امر هم معترض بود.»بازدید گذشته از اوین شبیه یک تور یک‌روزه بود، بازدید از قرنطینه آغاز شده و به آشپزخانه، بهداری، بند ۲۰۹ و ۳۵۰، بند عمومی و بند زندانیان مالی ختم شد. البته بخش‌هایی هم نادیده ماند. اندرزگاه سپاه، بند مخصوص روحانیت و بند متهمان قضایی. آنطور که نعیمی به «شرق» گفته، ۶۰ نامه ماحصل دیدار مجلسی‌ها با زندانیان بوده، نامه‌هایی که حالا به مسوولان رسیده و نتایج پیگیری نمایندگان مشخص نیست. ایده بازرسی و تعامل با زندان اوین نخستین‌بار از سوی شورای شهر تهران مطرح شد. اصلاح‌طلبان حاضر در این نهاد، به دنبال برخی گزارش‌های مردمی خواستار تعامل رییس سازمان زندان‌ها و ارایه گزارشی جامع از تعداد زندانیان و وضعیت رسیدگی به آنها شدند. البته دعوت شورای شهر آن روزها از جانب رییس سازمان زندان‌ها بی‌پاسخ ماند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا