جشن تولدی برای تئاتری ترین نقاش مدرن
امیر حسین ناظری کنزق، انصاف نیوز: «ادوارد مونک» نقاش برجسته نروژی که از پیشگامان اکسپرسیونیسم در جهان است. شاید همه تابلوی جیغ او را دیده باشند و شاید به توان گفت که به نوعی تابلوی وی به نمادی از هنر مدرن تبدیل شده است. دیروز سالروز تولد ادوارد مونک بود که به همین بهانه امروز برنامه ای تحت عنوان «انسانی میان ساعت و بستر» که نام آخرین تابلوی سلف پرتره مونک است در محل کتابفروشی نشر هنوز برگزار شد.
تابلوی جیغ اثر ادوارد مونک
مهمانان این برنامه دکتر امیر نصری پژوهشگر حوزه فلسفه هنر و استادیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر جمال عرب زاده مدیر گروه نقاشی دانشگاه هنر تهران ودکتر کامبیز موسوی اقدم استادیار گروه نقاشی دانشگاه هنر تهران بودند.
در این برنامه که با استقبال خوب مخاطبان اجرا شد مدعوین در رابطه با لزوم تعمق در آثار مونک و همچنین تاثیر پذیرفتن نقاشی های مونک از سایر هنر ها از جمله تئاتر و سینما و عکاسی و… سخن به میان آوردند.
دکتر جمال عرب زاده در سخنانی گفت: زندگی مونک از کودکی سراسر درد و رنج بوده و این را میتوان در آثار وی نیز مشاهده کرد. زمانی که مونک اولین نمایشگاه خود تحت عنوان «کودک بیمار» را به نمایش گذاشت بسیاری از او انتقاد کردند، چرا که در آن دوران اصلا در هنر مرسوم نبود که اینگونه سیاهی ها را به تصویر بکشند اما مونک نشان داد که از زمانه خود جلوتر است و بخش زیادی از عواقب جامعه مدرن را پیش بینی کرده بود.
دکتر امیر نصری هم به تحلیل آخرین سلف پرتره مونک یعنی انسانی میان ساعت و بستر پرداخت و گفت: مونک در سلف پرتره های قبلی خود به زوال پوست و جسم پرداخته بود ولی در این اثر به فضای داخلی پرداخته و آن را ترسیم کرده است. ساعت مونک هیچ عقربه ای ندارد و زمان معنایی به جز معنای گاه شمارانه آن میدهد. همچنین این ساعت شمایی از تابوت را برای ما تداعی میکند. از طرفی تخت خوابی که جایگاه مرگ و زندگی است در این تابلو وجود دارد.
تابلوی انسانی میان ساعت و بستر اثر ادوراد مونک
در ادامه جلسه به بررسی آثار دیگری از مونک و پاسخ به سوالات حاضرین گذشت.
انتهای پیام