«مجلس یکدست ایدئال نخواهد بود»
مریم بهبهانیفر با رضا سبحانیفر، دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان قزوین در روزنامه ولایت قزوین گفتوگویی دربارهی انتخاب مجلس داشتهاست که متن آن را در ادامه میخوانید.
تنوع تخصصها کارآمدی مجلس را ارتقاء میدهد
مقدمه:
از آنجایی که تا زمان برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، حدود دو ماه دیگر زمان باقی مانده است به منظور ارزیابی فضای سیاسی استان برای مشارکت احزاب، تشکلهای سیاسی و مردم در این مسابقه سیاسی و چگونگی ایجاد بسترهایی برای مشارکت همگانی مردم در این رویداد سیاسی با «رضا سبحانیفر» دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان قزوین گفتوگویی صمیمانه داشتیم که در ادامه آن را با هم میخوانیم.
با توجه به اینکه سالها در حوزههای سیاسی فعالیت داشتهاید در حال حاضر فضای سیاسی استان و انگیزه مردم برای حضور در انتخابات امسال چطور ارزیابی میکنید؟
با توجه به اینکه نظام سیاسی جمهوری اسلامی مبتنی بر مردم سالاری و بر اساس رای مردم است؛ و همه ارکان نظام توسط مردم و با رای آنها انتخاب میشوند؛ بنابراین حضور مردم در انتخابات و مشارکت آنها در این رویداد سیاسی موضوعی جدی، زیربنایی و راهبردی است.
در نظام جمهوری اسلامی از بدو تاسیس در همه سطوح، چون: تصویب قانون اساسی، انتخاب رئیس جمهور، انتخاب اعضای شوراهای اسلامی شهرها و روستاها، انتخاب اعضای مجلس خبرگان و شورای اسلامی که تصمیمهای اساسی کشو در این نهادها اتخاذ میشود از طریق صندوقهای رای انجام شده است که این نشان میدهد مدیران کشور، منتخبین مردم هستند؛ بنابراین مشارکت در انتخابات مسالهای اساسی و اصلی است؛ بر همین اساس به هر میزان مردم بیشتر در انتخابات حضور پیدا کنند فرصتهای جدیدی برای نظام رقم زده میشود.
مردم در انتخابات چه نقشی دارند؟
مردم با مشارکت در انتخابات به نوعی از حق خود استفاده میکنند و تکلیف ملی و شرعی خود را انجام میدهند؛ مردم با حضور در عرصه سیاسی به نوعی تبلور اراده خود را از طریق صندوقهای رای اعمال میکنند که برای کشور اهمیت بسزایی دارد؛ چرا که در حوزههای داخلی و بینالمللی به هر میزان مشارکت مردم بالاتر باشد فرصتهای جدیدتری برای نظام ایجاد میکند که اثربخشی آن به مردم باز میگردد. بنابراین مشارکت مردم الزامی و حساس برای کشور است و با سرنوشت مردم در زمینههای مختلف ارتباط تنگاتنگی دارد.
با توجه به اینکه مشارکت مردم در انتخابات گذشته کمتر از 50 درصد بوده است به نظر میرسد مردم رغبت کمتری برای حضور در انتخابات دارند؛ به عنوان یک کنشگر سیاسی به نظر شما چگونه میتوان مردم را به پای صندوقهای رای دعوت کرد؟
برای این منظور، مردم باید به این باور برسند که تعیینکننده سرنوشت خود و جامعه خود، هستند. ما نیاز داریم برای مردم تبیین شود که رای آنها تزیینی و نمایشی نیست. اکنون بسیاری از بدخواهان نظام تبلیغ میکنند که رای مردم اثربخش نیست؛ در حالی که رایها، مستقیم در سرنوشت کشور اثربخش است. پس مردم باید به این باور برسند که حضور در انتخابات و دادن رای، حق سیاسی و اجتماعی آنها بوده و به جز حضور در انتخابات راهی دیگری برای تعیین سرنوشت آنها وجود ندارد. در صورت تبیین این نگرش به طور حتم با اشتیاق در عرصه تصمیمگیری مشارکت خواهند کرد. از سویی دیگر نیز با توجه به آنکه ما کشور مسلمانی هستیم؛ حضور در انتخابات وظیفه شرعی هر مسلمان هست و یک مسلمان نمیتواند نسبت به سرنوشت خود و جامعه و کشوری که در آن زندگی میکند بیتفاوت باشد. ما اعتقاد داریم که حضور در انتخابات یک وظیفه ملی است و یک فرد فارغ از تعلقات سیاسی و دینی باید حضور در انتخابات را وظیفه خود بداند.
به نظر شما این نگرش برای تقویت مشارکت مردم کفایت میکند؟
البته اینها کفایت نمیکند و باید اقدامات دیگری روی دهد تا مردم اعتماد کنند که رای آنها تاثیرگذار است. به عبارت دیگر باید برای مردم روشن شود که رای آنها حکومت میکند. اینها هم نیازمند مقدماتی است و بخشی هم بر عهده نظام حکمرانی تا تمهیداتی داشته باشد و فضا را مناسب انتخابات قرار دهد؛ برای مثال در این زمینه نیاز هست که از سوی حاکمیت اعتمادسازی صورت گیرد و زمینه رقابت برای حضور سلیقههای مختلف مهیا شود که این هم وظیفه حاکمیت است.
به عنوان یک چهره سیاسی و فردی دارای تجربه در حوزههای سیاسی، بفرمائید حاکمیت چگونه میتواند در ترغیب مردم به حضور در پای صندوقهای رای ایفای نقش کند؟
در این راستا در گام اول، حاکمیت باید سلامت انتخابات را تضمین و فضای رقابتی واقعی ایجاد کند آن هم به گونهای که مردم احساس کنند با هر سلیقهای میتوانند در میان نامزدها، گزینه مورد نظر خود را پیدا کنند و محدود به سلیقه خاصی نمیشوند. اگر حضور نامزدها به یک تفکر و گفتمان خاصی اختصاص پیدا کند به طور حتم مردم از یک گفتمان تبعیت نخواهند کرد؛ پس ایجاد رقابت هم بر عهده حاکمیت است.
این موضوعی که به آن اشاره کردید متناقض با تصمیمگیریهای شورای نگهبان در انتخابات گذشته است؛ در انتخابات گذشته بیشتر صلاحیت افراد وابسته به یک جریان، تایید شد.
اینکه بخواهیم فضا را غیررقابتی بدانیم مورد قبول من نیست؛ اما معتقد هستم که فضای سیاسی جامعه ما میتوانست بهتر از این باشد. اگر در تصمیمگیریها برای ایجاد فضای رقابتی، همان اصولی که رهبری بر آن تاکید دارند همواره مبنای کار قرار میگرفت؛ شرایط بهتر میشد. البته در اینباره مجریان برگزاری انتخابات اذعان میکنند که محدودیتهای قانونی هست و باید مطابق قانون رفتار کنند؛ پس از آنجایی که در تصمیمگیریها محدودیتهایی وجود داشته است شاید برخی تصمیمگیریها با انتقاداتی همراه باشد.
پس نظر شما بر این است که ردصلاحیتها به دلیل محدودیتهای قانونی روی داده است؟
برای این موضوع، دو مانع و مؤلفه را باید در نظر گرفت؛ یکی ساختاری است که به قوانین و مقررات باز میگردد و دیگری، رفتاری است. شاید براساس قانون، میتوانست رفتار و عمل متفاوتی روی دهد، که با تصویب قانون جدید و اصلاحاتی که اکنون در مجلس روی داده فضا بازتر شده است و بسیاری از محدویتهایی قانونی که در گذشته به آن استناد میشد، برداشته شده است.
تصمیمگیری هیات اجرایی انتخابات استان را برای انتخابات امسال چگونه ارزیابی میکنید؟
من اعتقاد دارم فضای انتخابات امسال بسیار بهتر از آن هست که به نظر میرسد و میتواند فضا رقابتی شود؛ هرچند هیاتهای اجرایی هم میتوانستند بهتر تصمیمگیری کنند. متاسفانه اشخاصی که در دورههای گذشته چندین دوره نماینده بودند و از گزینشهای مختلف عبور و رای کسب کردهاند؛ صلاحیت آنها با اذعان «عدم احراز» تایید نشده است؛ به این معنا که هیات اجرایی درباره این فرد به نتیجه نرسیده و او را نشناخته است. چطور ممکن است برای فردی که چند دوره نماینده بوده است و چهره شناخته شدهای است؛ عدم احراز لحاظ شود؟! هیات اجرایی میتوانست مطرح کند که این فرد از دوره گذشته تاکنون تخلفاتی داشته است. عدم احراز، دلیل قانعکنندهای به نظر نمیرسد و واضح است که بدون تحقیق مطرح شده است. اینکه تعداد زیادی از سلایق در میدان انتخابات با موضوع عدم احراز، تایید نشوند؛ زیبنده نیست.
چگونه میتوان تصمیمگیری شورای نگهبان را اصلاح کرد؟
با توجه به اینکه هیات اجرایی در ابتدای فرآیند اجرای انتخابات قرار دارد؛ عملکرد این هیات هنوز هم قابل ترمیم است. شورای نگهبان میتواند محدودیتهایی که در هیاتهای اجرایی اعمال شده را اصلاح کند و فضای جدیدی را بوجود آورد تا همانگونه که رهبر انقلاب مطرح کردند رقابت جدیتری روی دهد. شورای نگهبان میتواند تصمیمهای هیاتهای اجرایی را اصلاح و فضای جدیدتر و با نشاط بیشتری ایجاد کند.
یکی از متغیرهایی که میتواند در زمینه افزایش مشارکت مردم نقش اثربخشی داشته باشد اقتصاد و معیشت مردم است. هرچه سفرههای مردم کوچکتر باشد ارتباط مستقیمی با میزان مشارکت دارد؛ چراکه مردم روزانه با موضوع اقتصاد و تاثیر مشکلات این حوزه بر زندگی خود درگیر هستند؛ از همین رو هرچه بتوانیم در شاخصهای اقتصادی، بهبود حاصل کنیم میتواند در افزایش اعتماد و مشارکت مردم اثر بیشتری داشته باشد. ترمیم چالشهای اقتصادی امید مردم را بهتر میکند بنابراین تاثیر مشکلات معیشتی بر مشارکت مردم، موضوعی غیرقابل انکار است. اکنون شاهد هستیم با وجود آنکه در شاخصهای مختلف به ویژه شاخصهای اقتصادی نسبت به گذشته بهبود حاصل شده است باز هم مردم متوجه مشکلات اقتصادی و معیشتی هستند.
البته عدم مشارکتی که در انتخابات گذشته هم شاهد بودیم به معنای شکاف و دوگانگی میان مردم و حاکمیت نیست و تنها میتوان از آن به نارضایتی تعبیر کرد که این موضوع هم شاید در همه جنبهها وجود داشته باشد. شاید افراد زیادی نسبت به مسایل اقتصادی انتقاد داشته باشند؛ اما اینها نسبت به نظام و انقلاب دوگانگی ندارند. آنها مشکلات را قبول دارند؛ اما پایبند به نظام و انقلاب هستند. گرانی و تورم هستریال این نارضایتیها را نباید سریع به سمت و سوی مشکل با حاکمیت برد. همان مردمی که ناراضی هستند در راهپیماییهای حمایتی از انقلاب شرکت میکنند درحالیکه به عملکرد مسئولان هم انتقاد دارند.
نارضایتیها را نمیتوانیم انکار کنیم؛ اما موضوع نظام با عملکرد مسئولان متفاوت است و باید میان آنها تفکیک قائل شد؛ هرکه پرچم نارضایتی را بلند کرد نشانه مخالفت با نظام نیست. این مردمی که در موضوع خودرو سرمایهگذاری کردهاند و اکنون اعتراض میکنند نسبت به حاکمیت، واگرایی ندارند؛ اعتراض آنها بر عدم نظارت و عدم آگاهسازیهای بهموقع است. این نارضایتیها را نباید شکاف با حاکمیت تعبیر کرد. وقتی مردم حاکمیتی را خود تشکیل میدهند؛ مجلس و رئیسجمهور را خود انتخاب میکنند نمیتوانند با حاکمیت شکاف داشته باشند.
با توجه به اینکه مدت زمان محدودی تا برگزاری انتخابات باقی مانده است به نظر شما در این مدت میتوان اعتماد مردم را نسبت به اثربخشی مشارکت آنها در بهبود شرایط جلب کرد؟
انتظار میرود تا زمان برگزاری انتخابات، دولت اقدامات مثبتی را که از دو سال گذشته آغاز کرده است به نتیجهای قابل لمس برای مردم برساند. از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم تاکنون اقدامات زیادی انجام شده است و چون در سفره مردم ظهور و بروز نداشته است شاید برای مردم ملموس نباشد. اگر نتیجه اقدامات در کوتاه مدت در سفرههای مردم دیده شود، میتواند تاثیرهای مثبتی بر مشارکت مردم داشته باشد. به ویژه اینکه برآورد مردم نسبت به آینده هم اهمیت بسزایی دارد؛ اگر برآورد و چشمانداز مردم نسبت به آینده با تلقی مثبت همراه باشد و مردم به این باور برسند که روند مثبت ایجاد شده گرچه اکنون در نقطه مطلوب قرار ندارد؛ اما با پشتکار دولت در نهایت به نقطه مطلوبی منتهی میشود، همین امیدبخشی نسبت به بهبود وضعیت موجب افزایش میزان مشارکت خواهد شد. این هم به جلب اعتمادی باز میگردد که مسئولان باید فراهم کنند و این اعتماد هم تنها با عملکرد درست مسئولان ایجاد میشود که میتواند کمک کند تا رضایتمندی مردم بالا برود و این رضایتمندی برآورد مثبتی در آینده برای مردم به وجود میآورد.
با توجه به محدویت زمانی که با آن روبرو هستیم در این مدت کم میتوان اعتماد از دست رفته مردم را ترمیم کرد؟
از آنجایی که تا انتخابات زمان محدودی باقی مانده است به نظر نمیرسد بتوان در این فاصله زمانی اندک اقدام جدیدی آغاز کرد مگر آنکه نتیجه اقدامات مثبت آغاز شده در این مدت عملیاتی شوند. درحال حاضر تنها ایجاد امید میتواند در ترمیم شرایط اثرگذار باشد. اگر مردم امیدوار باشند که روند مثبتی آغاز شده است و در آینده با دستاورد همراه خواهد بود؛ اعتماد میکنند. من اطمینان دارم از آنجایی که اقدامات خوبی آغاز شده است به طور حتم در آینده در زمینه اقتصادی و دیگر شاخصها شرایط بهتر و بهبودی وضعیت را مشاهده خواهیم کرد.
در اثبات صحبتهای خود نسبت به اقدامات مثبت آغاز شده از سوی دولت، شاهد مثالهایی دارید؟
بر اساس دیدگاه کارشناسان، دولت، کشور را با تورم 60 درصدی تحویل گرفت که اکنون نرخ تورم در 40 درصد تثبیت شده است؛ اگر این تثبیت ادامه پیدا کند میتواند در آینده دستاوردهای خوبی داشته باشد. در زمینه رشد اقتصادی، آمارها نشان میدهد رشد اقتصادی روبه جلو است که امیدبخشی ایجاد میکند. در حالحاضر در حوزه صادرات و تبادلات بازرگانی به شاخصهای خوبی دست پیدا کردهایم یا در حوزه اشتغال شاهد هستیم دیگر ازدحام و انبوه بیکاران وجود ندارد و بیکاری در سطح افراد دارای تحصیلات دانشگاهی وجود دارد که باید برای آن تدبیر شود.
در حال حاضر مجموعهای از اقداماتی که دولت در زمینه زیرساختهای اقتصادی انجام داده کمک کرده است که امروز دیگر شاهد تجمعات کارگری نباشیم. بنابراین اگر مردم به این اقدامات آغاز شده دید مثبتی داشته باشند، اطمینان آنها نسبت به دولت بیشتر میشود و مشارکت آنها در عرصه انتخابات افزایش مییابد.
حضور تخصصها در مجلس و تاثیر آن را در دستیابی به نتایج بهتر را چگونه ارزیابی میکنید؟
بسیاری از مشکلات ما به دلیل ناکارآمدی مدیریتی در بخشهای مختلف است؛ چراکه کشور ما غنی، قدرتمند و ثروتمند است به ویژه از لحاظ نیروی انسانی بسیار غنی میباشد. تعداد دانشگاهیان ما از میانگین دنیا بالاتر است و ظرفیتهای بالایی در کشور داریم؛ اما اینکه چرا ظرفیتهای بالقوه به بالفعل تبدیل نشده است و با وجود برخورداری از قانون اساسی مترقی، همچنان مشکلاتی داریم بخش قابل توجهی از آن به حوزههای مدیریتی کشور باز میگردد.
هرچه مجلس شورای اسلامی برخوردار از نیروهای کارآمد و متخصص بیشتری باشد میتواند در قانونگذاری نیز با توانمندی و کارآمدی پیش رود؛ مجلس باید بتواند مشکلات را رفع کند. این نیز در حوزههای دیگر مدیریتی چون قوه مجریه هم صادق است. امروز کشور در زمینههای مختلف از لحاظ تخصص و کارآمدی به خودکفایی رسیده است پس باید از سایر ظرفیتها استفاده شود و نباید همه حوزهها در اختیار افراد سیاسی قرار گیرد و به سایر موضوعات با نگرش سیاسی ورود کرد. نگاه سیاسی به مسایل تنها باید به نهادهای سیاسی و تصمیمگیری درباره آنها اختصاص پیدا کند.
ما نیروهای متخصص بسیاری در کشور داریم که التزام عملی و نظری به قانون اساسی دارند. افراد متدین، مومن و دارای تخصص زیادی داریم؛ مورد قبول نیست که از ظرفیت این افراد به دلیل نگرشهای سیاسی آنها استفاده نشود. چرا در کمیسیونهای مجلس افراد غیرمرتبط با تخصص خود حضور دارند. تخصص افراد در کمیسونها باید مرتبط با مسئولیتهای آن کمیسیون باشد. کمیسیونهای مجلس میتواند بسیار غنیتر از اینها باشند؛ این کمیسیونها به اعضای دارای تجربه و تخصص در زمینه مسئولیتهای آنها نیاز دارند.
آیا در این زمینه مردم دارای نقش هستند؟
برای ایجاد مجلسی برگرفته از نیروهای کارآمد بایست مردم در انتخاب خود دقت کنند و توجه داشته باشند افراد متخصصی را انتخاب کنند که کارآمدی این پارلمان را بالا ببرند. پسندیده نیست که نگاههای قومی، خانوادگی و تبلیغات اجتماعی در انتخاب افراد برای کسب کرسیهای مجلس دخالت داده شود.
ما افراد کارآمد زیادی داریم و از آنجایی که مردم در انتخاب خود به تخصصها دقت نمیکنند بستر برای ورود این افراد به عرصه خدمت مهیا نمیشود. ما همیشه انتخابات سیاسی داشتهایم درحالی که امروز دیگر انتخاب سیاسی خیانت به مردم، کشور و نظام هست؛ چراکه یک سناریوی دشمن این است که اثبات کند نظام جمهوری اسلامی ناکارآمد است. در این باره بایست نظام را کارآمد کنیم؛ راه حل این هم سپردن کارها به افراد دارای اهلیت و تخصص است این هم با دقت در انتخاب افراد محقق میشود.
شورای ائتلاف در انتخاب کاندیداهای خود تخصصگرایی را در نظر داشته است؟
تلاش ما بر این است که این نگاه عملیاتی شود؛ شورای ائتلاف از آنجایی که مجموعه بزرگی است باید به اجماعسازی هم توجه کند. در انتخابات دوره گذشته در حوزه قزوین، البرز و آبیک این کار صورت گرفت و دو نفری انتخاب شدند که هر دو متخصص بودند و در زمینه تخصص خود در کمیسیونهای مجلس قرار گرفتند.
عملکرد نمایندگان فعلی استان در مجلس شورای اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید؟
رضایتمندی و نارضایتی نسبی است؛ به طور حتم، شاید افرادی باشند که در انتخابات شرکت نکرده باشند؛ اما از عملکرد این افراد راضی هستند؛ همینطور برعکس، افرادی هستند که به این نمایندگان رای دادهاند و اکنون از عملکرد آنها راضی نیستند.
آیا نمایندگان فعلی استان در مجلس شورای اسلامی باز هم در لیست شورای ائتلاف استان قرار میگیرند؟
ما هنوز در مرحله شناسایی نامزدها هستیم؛ پس از آن باید منتظر باشیم که کدام یک از فیلتر شورای نگهبان عبور میکنند و در نتیجه افراد را نسبت به یکدیگر قضاوت کنیم. اگر افراد قویتری به عرصه انتخابات ورود کرده باشند از آنجایی که تعلق خاطری به هیچ نمایندهای نداریم و شورای ائتلاف تنها به دنبال انتخاب و معرفی افراد کارآمد، متدین و متخصص هست چنانچه افرادی با توانمندی بیشتری در عرصه انتخابات شناسایی شوند؛ ممکن است شورای ائتلاف آنها را انتخاب کند. از آنجایی که ما هنوز وارد فرآیند انتخاب کاندیداهای خود نشدهایم از همین رو اکنون نمیتوانم قضاوتی در اینباره داشته باشم.
لطفا درباره فرآیند انتخاب نامزدها در شورای ائتلاف برایمان توضیحاتی بفرمائید.
با توجه به اینکه تشکیلات سیاسی شورا، مردم پایه است در انتخاب کاندیداها کار را از کارگروههای شهرستانی آغاز میکنیم؛ چراکه معتقد هستیم کاندیداها نباید صرفا مرکز استان را ببینند و باید پایینترین سطوح جغرافیایی جمعیت را هم مدنظر قرار دهند. پیشنهادهای اولیه از شهرستانها بالا میآید. در این فرآیند شهرستانها افراد را احصا، شناسایی و ارتباط میگیرند و بر اساس شاخصهای شورا، سنجش اولیه را انجام میدهند و به ازای هر کرسی نمایندگی، ۵ نفر را به ما معرفی میکنند. یعنی از حوزه انتخابیه قزوین، آبیک و البرز با دو نماینده، ۳۰ نفر به استان معرفی میشوند که یا با هم متفاوت هستند و یا مشترکاتی دارند. در صورت داشتن مشترکات، کارگروه تلفیقی تشکیل میشود و نمایندههای سه شهرستان و کارگروه استان قبل از رسیدن به مرحله استانی، بررسی لازم را انجام میدهند و با مشارکت شهرستانها، تعداد را به عدد ۱۰ نفر میرسانند.
از سویی، مانند دوره گذشته یک مجمع بزرگ تحت عنوان «مجمع بزرگ نخبگان» با حضور اقشار مختلف و ۲۰۰۰ نفر متشکل از سه شهرستان قزوین، آبیک و البرز و اختصاص سهمیه به شهرستانها بر اساس جمعیت تشکیل خواهیم داد. روز آن مشخص شده و توسط نخبگان ۱۰ نفر تعیین شده به چهار نفر میرسند. در این راستا به احزاب هم ۱۵۰ نفر سهمیه دادهایم و سهمیه اختصاصی به شهرستانها به ازای هر ۱۰۰۰ نفر، دو نفر است. ۲۵ قشر هم برای این مجمع در نظر گرفته شده و برای آنها سهمیه تعیین کردهایم.
این کار تشکیلاتی در مجمع در راستای مشارکت حداکثری و کاهش اشتباه در انتخاب صورت گرفته و منجر به انتخاب درستتری میشود. وقتی چهار نفر تعیین شدند، اسامی آنها به تهران اعلام میشود تا پس از نظرسنجی توسط یک موسسه معتبر کشوری، لیست دو نفره حوزه انتخابیه قزوین، البرز و آبیک مشخص شود؛ استان دخالتی در روند نظرسنجی ندارد و همه اقدامات از پایتخت دنبال خواهد شد.
در بوئینزهرا و آوج هم، مجمع ترکیبی تشکل خواهیم داد؛ درباره تاکستان نیز در مرحله تمهید مقدمات هستیم تا به مرحله اجرای مطلوبی دست یابیم.
به عنوان یک کنشگر سیاسی نظر شما درباره اجماع جریانهای سیاسی چیست؟
هر چه میان احزاب و گروههای وابسته به یک جریان خاص و متعلق به یک گفتمان خاص، اجماع بیشتری روی دهد، در تجمیع آراء آن جریان اثربخشی زیادی خواهد داشت. هر چه تجمیع بیشتری در میان جریانهای سیاسی صورت گیرد به طور حتم آن جریان نتایج بهتری به دست خواهد آورد.
سیاست جریان اصولگرا در این زمینه چیست؟ آیا در این جبهه سیاسی در استان اجماع خواهد شد؟
ما همچنان درحال رایزنی، تعامل و گفتوگو برای برقراری اجماع هستیم؛ برآورد من در این زمینه مثبت هست؛ رویکرد ما این است تا در جریان جبهه انقلابی به اجماع برسیم.
مطالبات اجتماعی و وجود برخی پروندههای اقتصادی و تاثیر آنها بر انتخابات امسال را چگونه ارزیابی میکنید؟
شرایط انتخابات سال 98 با امسال تفاوتهایی دارد و مختصات خود را خواهد داشت. فارغ از اینکه آیا این مختصات مثبت یا منفی است؛ تفاوتهایی جدی وجود دارد. نباید شرایط انتخابات مجلس یازدهم را با دوازدهم یکی بدانیم. باید تحلیلها و برآوردها با دادههای جدیدی همراه باشد؛ همچنین اعتقاد دارم استان قزوین در آستانه انتخابات مجلس دوازدهم تفاوتهای محیطی جدی پیدا کرده است. اکنون مسایلی در استان مطرح هست که در انتخابات گذشته مجلس مطرح نبوده است و اینها میتواند در نتیجه مشارکت مردم و تاثیر آراء آن ارتباط مستقیم داشته باشد.
به عنوان مثال: موضوع شرکت رضایت خودرو را مولفه منفی برای مشارکت مردم و انتخاب فرد اصلح میدانم. با توجه به اینکه افرادی زیادی در این شرکت سرمایهگذاری کردهاند این مؤلفهای است که مسئولان باید درباره آن تدبیر کنند و زودتر مشکلات آنها را برطرف کنند.
مسائل سال گذشته و تاثیر آن بر انتخابات امسال را چگونه ارزیابی میکنید؟
به نظر نمیرسد مسایل سال گذشته تاثیر چندانی بر انتخابات امسال داشته باشند؛ چراکه اتفاقات و حرکتهای مردمی که پس از آن روی داد جدیتر بود و مردم در عرصههای مختلف مشارکت خوبی از خود نشان دادهاند. همچنین نظرسنجیها نشان داد مسایل سال گذشته بیشتر معطوف به شهرهای بزرگ بود؛ از این رو بیشتر دیده میشدند در حالی که بیشتر آرا در روستاها و شهرهای کوچک است و ساکنان این مناطق در هر انتخاباتی مشارکت بیشتری داشتهاند که آنها هم با مسایل سال گذشته درگیر نبودهاند. شاید این مسایل در شهرهای بزرگ تاثیر داشته باشد؛ ولی از آنجایی که در مناطق کوچک که جنبه مذهبی و ملی آنها پررنگتر است؛ مشارکت بیشتر میباشد. مسایل روی داده در سال گذشته بر مشارکت این افراد تاثیرگذار نخواهد بود زیرا مردم در این مناطق به آن موضوعات ورود نکردهاند. هرچند در مجموع باید اذعان کنم مسایل سال گذشته بر میزان مشارکت بیتاثیر نیست.
تحریم انتخابات را چگونه تحلیل میکنید؟
تحریم انتخابات به معنای اجرای نقشههای دشمن است؛ باید پای صندوقهای رای حضور حداکثری داشته باشیم و اعتراض خود را هم بیان کنیم. راهی غیر از این وجود ندارد. مردم بارها نقش خود را در عرصههای مختلف نشان دادهاند و آزموده شدهاند؛ این دوره هم امیدوار هستیم که حضور حداکثری خواهند داشت و به آنچه موجبات ناامیدی مردم را رقم میزنند توجه نخواهند کرد. چشمانداز و فرآیند، روشن و مثبت است؛ از شرایطی که دشمنان در سالهای گذشته فراهم کرده بودند خارج شدهایم و با دنیا ارتباط برقرار کردهایم و به طور حتم هم حق پیروز هست و همانگونه که رهبر فرمودند به قله نزدیک میشویم. من اطمینان دارم اینبار نیز در یازدهم اسفندماه حماسهای بزرگ و به یادماندنی به جهان نشان داده میشود.
ارزیابی شما از مجلس آینده و آرایش سیاسی آن چیست؟
این بستگی به رقابت افراد دارد؛ اگر تمهیدات شورای نگهبان در این زمینه فراگیر باشد و سلایق مختلف سیاسی و اجتماعی در این رقابت حضور جدی داشته باشند در ترکیب مجلس اثر خواهد داشت. البته به نظر میرسد مانند ترکیب فعلی افراد انتخاب نشوند؛ ولی درباره اینکه به لحاظ سیاسی ترکیبی متفاوتتر از اکنون روی دهد؛ اعتقاد دارم همین ترکیب سیاسی با تفاوتهایی در سلیقهها حفظ شود؛ قطعا اکثریت مجلس از نیروهای انقلابی خواهند بود.
به عنوان یک چهره سیاسی، مجلس یکدست موفقیتهای بیشتری خواهد داشت یا مجلسی با تنوع سلیقهها؟
روشن است به لحاظ تخصصی هرچه افراد کارآمدتری داشته باشیم با نتایج بهتری روبرو خواهیم شد؛ مجلس وقتی برگرفته از متخصصان دارای علم و دانش باشد به طور حتم در زمینههای مختلف میتواند قانونگذاری کند؛ تصمیمات بهتری لحاظ خواهد کرد. روشن است از نظر سیاسی اگر در مجلس یک سلیقه حاکم باشد در آن صورت نمیتوان پارلمان ایدئالی داشته باشیم؛ همچنان که حضرت امام میفرمایند: «مجلس بایست عصاره فضایل ملت باشد» بنابراین از آنجایی که مردم در جامعه نگاههای مختلفی دارند پس هرچه تنوع دیدگاهی و تخصصی بالاتر باشد کارآیی مجلس بالاتر میرود؛ اما از نظر سیاسی به معنای آن نیست که افراد واگرا به نظام و آنهایی که التزام عملی و رفتاری به نظام ندارند از طریق مکانیزمی که در درون قانون اساسی تعریف شده از مردم رای بگیرند و وارد مجلس شوند و برخلاف قانون اساسی، برخلاف منافع ملی و ضد امنیت ملی تصمیم بگیرند؛ ما این شیوه را پسندیده نمیدانیم.
همانند مجلس ششم که نمایندگان در آن به جای آنکه به مسائل مردم بپردازند و کارکرد نظام را تقویت کنند این نهاد حاکمیتی را تبدیل به اپوزیسیون کرده بودند. من قبول ندارم که اپوزیسیونها نمایندگان مجلس شوند؛ اما از نظر سیاسی، یکسری افراد شاید دارای دیدگاه اصلاح طلبانه باشند یا افرادی دارای دیدگاههای اصولگرایانه باشند؛ هیچ ایرادی ندارد که این افراد در مجلس حضور داشته باشند. این افراد از آنجایی که در زیر چتر قانون اساسی، التزام به اسلام و مبانی گفتمانی امامین انقلاب هستند حضور آنها در مجلس نباید با مانع همراه باشد. این افراد میتوانند در مسیر اهداف انقلاب راهکارهای مختلفی پیشنهاد دهند که منجر به پویایی مجلس شود؛ اما اگر مجلس را یکدست کنیم شاید مفید نباشد.
لطفا درباره نقش شورای ائتلاف قزوین در انتصابات استانی دولت سیزدهم توضیحاتی بفرمائید.
یکی از جاهایی که مستقیم در کارآمدی نظام، امیدبخشی در میان مردم، بالا بردن سطح اعتماد و رضایتمندی مردم نقش دارد؛ انتصاب مدیران است. انتصابات هرچه بیشتر با لحاظ شاخصهای صلاحیتی افراد همراه باشد میتواند تاثیر مستقیمی بر کارآمدی دستگاههای اجرایی داشته باشد از همین رو در شورای ائتلاف با این پیش فرض که باید در زمینه مدیریت بخشهای مختلف به عنوان یک جریان انقلابی کار کنیم پس از اینکه رئیسجمهور انتخاب شدند یکی از رسالتهای خود را شناسایی افراد دارای شایستگی برای پذیرش مسئولیتهای اجرایی تعریف کردیم. برهمین اساس با تشکیل کمیسیون و کارگروه تخصصی، شناسایی افراد برای دستگاههای اجرایی را آغاز کردیم با در نظر گرفتن چند مولفه که میتوانست امتیازی بر سایر موضوعات باشد.
یکی از این مؤلفهها توجه به جوانان بود؛ دیگر اینکه افراد منتخب الزاما در آن دستگاه دارای سابقه کار بوده و در آنجا رشد کرده باشد؛ بر بومی بودن مدیران تاکید هم کردیم و مهمتر اینکه چهرههای انتخابی، غیرسیاسی باشند تا هرکه شایستگی دارد انتخاب شود. بر این اساس ما حدود ششصد نفر شناسایی کردیم؛ در این کار گروه ما به صورت میانگین برای هر دستگاهی سه نفر را احصاء کردیم؛ این مربوط به زمانی بود که هنوز تغییرات مدیریتی در استان صورت نگرفته بود. این پیشنهادات را آماده کردیم و در نهایت لیستی برگرفته از 270 نفر را به صورت رسمی با امضای مسئول شورای ائتلاف به استاندار ارائه کردیم. بیش از 85 و 90 درصد این افراد غیرتشکیلاتی بودند و وابستگی به تشکیلات ما نداشتند.
پس با این توضیحات، شورای ائتلاف نقش مستقیمی در انتصابات داشته است؟
نقش شورای ائتلاف در انتصابات تنها معرفی و پیشنهاد افراد براساس اولویتها بود؛ اینکه چه میزان استفاده شده یا نه، موضوع دیگری است. در واقع از حدود 45 تا 50 درصد از این افراد انتخاب شدند. البته پیشنهاداتی از جاهای دیگر هم روی داد از این رو افرادی که انتخاب شدند به معنای این نبود که چون شورای ائتلاف پیشنهاد داده است؛ حتما باید انتخاب شوند. ما چند کمیته ذیل این کارگروه تعریف کردیم؛ یک تیم در حوزههای اقتصادی و تیم دیگر در حوزه نهادهای فرهنگی مطالعه کردند؛ افراد پیشنهادی چون از میان چهرههای غیرسیاسی انتخاب شده بودند از این رو مورد استفاده قرار گرفتند؛ باید تاکید کنم اینگونه نبوده است که این افراد چون از سوی شورای ائتلاف معرفی شدهاند برای مسئولیتها انتخاب شدهاند.
درباره انتخاب نیروهای غیربومی چه طور؟
در این انتصابات کمتر از نیروهای شورای ائتلاف استفاده شده است و اغلب سعی شد افرادی که از شورای ائتلاف نیستند؛ انتخاب شوند.
به عنوان یک کنشگر سیاسی با مردم چه صحبت دارید؟
از مردم میخواهم با جدیت پای صندوقهای رای حضور پیدا کنند؛ اگر نارضایتی دارند قابل توجه است؛ اما گلایهها را بهانه و عاملی برای قهر با صندوقهای رای نکنند؛ چراکه قهر با صندوقهای رای نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه بر مشکلات هم میافزاید؛ باید بپذیریم بخشی از مسائل و نارضایتیها به دلیل تحریمهایی است که دشمنان بر ما اعمال کردهاند. نباید فراموش کنیم که قهر با صندوقهای رای تحریم و دشمنیها را بیشتر میکند؛ اگر میخواهیم تحریمها رفع شود و توطئههای دشمنان کمتر شود؛ راه حل آن تنها صندوق رای است. به هر میزان در انتخابات مشارکت صورت گیرد دشمن به همان میزان عقبنشینی میکند و برعکس هرچه ما عقبنشینی کنیم، دشمنان بیشتر نفوذ میکنند.
اگر در انتخابات حضور حداکثری داشته باشیم اقتدار ملی و قدرت چانهزنی مسئولان کشور در عرصه دیپلماسی نیز ارتقاء مییابد در آن صورت قدرت اقتصادی برای کشور تولید میشود و فرصتهای اقتصادی جدیدی رقم میزند و تحول اساسی ایجاد میکند؛ پس برای برون رفت از مشکلات تنها راهی که وجود دارد شرکت حداکثری در انتخابات با حفظ مطالبهگریها میباشد.
اعتراضات باید گفته شود؛ مسئولان موظف هستند به مطالبات مردم توجه کنند؛ اما آنها که صحبت از تحریم میکنند به هیچ عنوان دوستدار مردم، نظام و کشور نیستند. نمیشود فردی معتقد به اسلام، عزت و عظمت ایران باشد اما آن وقت از تحریم و قهر با صندوق صحبت کند.»
انتهای پیام