دیالکتیک بقا یا فنا؛ دربارهی فیلم انجمن برف
یوسف شیخی، مدرس فلسفه در کانال شخصیاش در تلگرام نوشت: «میتوان گفت انجمن برف (Society of the Snow) یکی از بهترین فیلمهای سال ۲۰۲۳ است که میتوان دیدن آن را برای علاقهمندان به سینمای دینی و فلسفی توصیه نمود. ساختهی تحسین برانگیز خوان آنتونیو بایونا یک درام تکان دهنده و هیجان انگیز دربارهی داستان باورنکردنی ۷۲ روز تاب آوری گروهی از بازماندگان حادثهی سقوط هواپیمایی در سال ۱۹۷۲ در رشته کوه آند است.انجمن برف بر اساس کتابی به همین نام نوشتهی پابلو ویرچی ساخته شده است که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد.
نکتهی جالب این فیلم مرگ راوی فیلم در یک سوم پایانی آن و در عین حال ادامهی روایت فیلم است. این فیلم روایتی دلخراش از دیالکتیک بقا و ایمان به گزارههای اخلاقی را به تصویر میکشد. اینکه چگونه تلاش برای زنده ماندن و بقا در مقابل فشار گرسنگی و سرمای استخوانسوز به تدریج میتواند تمام قواعد اخلاقی را معلق و بیمعنا سازد.
در پایان دو ساعت و نیم نمایش رنج و ترومای بقا، پرسشهایی ویرانگر اندک اندک به سراغ مخاطب میآیند. درواقع انجمن برف جزو آن دسته فیلمهایی است که بعد از تمام شدن تازه شروع میشوند و ما را با پرسشهایی چالش برانگیز در برابر وجدان اخلاقی هر انسانی قرار میدهند، از جمله این پرسش که آیا دوست داشتی جزو نجات یافتگان باشی یا مردگان؟ یا این پرسش که راوی فیلم میپرسد “این رنج کشیدن برای زنده ماندن چه معنایی دارد؟” آیا مرگ در برابر فروریختن قواعد اخلاقی و آنچه حریم مینامیم بهتر نیست؟ آیا مردگان خوشبخت تر هستند یا بازماندگان؟
زندگی ای که بر پایهی مرگ دیگران استوار باشد چه معنایی خواهد داشت؟ این فیلم پر از نشانهها و عناصر ایمان مسیحی است. آنها را میمیرند کار مسیحایی میکنند و با فنای خود بقای دیگران را تضمین میکنند.
نکتهی درخشان این فیلم نه نمایش رنج مرگ و بیماری و فنا و نابودی بلکه نمایش ترومای بقاست. این فیلم بقا را همچون فنا و فنا را همچون بقا ترسیم میکند و ادامهی روایت ماجرا حتی پس از مرگ راوی نمودی از این اندیشهی دیالکتیکی است.»
انتهای پیام