پنج ابتذال مهم در جامعهی ایرانی
کانال تلگرامی مدرسه علوم انسانی، مطلبی با عنوان «چرخهی ابتذال» منتشر کرده است که متن کامل آن را در ادامه میخوانید.
«جامعهی ما و اساسا هر جامعهای برای افتادن در مسیر تغییر درست باید از پنج موضوع مبتذل عبور کند:
ابتذال اهمیت
جامعهی ما در نقطهای قرار دارد که جای مسائل مهم با مسائل بیاهمیت تغییر کرده است! مواردی که نیاز به واکنش دارد، جامعه واکنش درستی نشان نمیدهد و مواردی که نیاز به واکنش ندارد، بیشترین واکنش را دریافت میکند. هر فرد، رسانه، کانال، صفحه، تبدیل به خبرگزاری شده است. هر موردی در روز، تبدیل به خبر میشود. جامعه با انبوهی از موضوعات مختلف روبرو میشود که در مورد آنها کُلی بحث شکل میگیرد و این دایره دائم بزرگتر میشود و افراد بیشتری درگیر این ابتذال میشوند.
ابتذال جزئیات
وقتی جامعه به “ابتذال اهمیت” رسید، از دل آن به “ابتذال جزئیات” میرسد. حالا نه تنها ما با چیزهای “بیاهمیتی” که “مهم شده” طرف هستیم، بلکه وارد موشکافی این موارد شدیم و چسبیدیم به جزئیات بیارزش و داستانها و حاشیههای مختلف از آن بیرون میکشیم.
ابتذال غرزدن
هر آدمی به بعضی از مسائل زندگیاش غر میزند و چیز عجیبی نیست. اتفاقی که در جامعهی ما افتاده است، غرزدن تبدیل به رفتار و فعالیت همیشگی شده است! ما سالهاست هدایت شدهایم به سمت این رفتار و این عادت، آسیب زیادی به ما زده است؛ انرژی ما تخلیه میشود، جای اعتراض با غرزدن عوض شده است، شرایطی بهوجود آمده است که بدترین اتفاقات با غرزدنهای بیشتر دفن میشود. امکان ندارد دو نفر در این جامعه باهم گفتگو کنند و غرزدنی در کار نباشد! این یک فرهنگ شده است و سالهاست از حالت عادی خارج شده است!
ابتذال خنده
سالهاست که ما مهمترین مسائل جامعه را با طنز دریافت میکنیم و همچنین هدایت شدهایم به سمت تولید این موارد! تقریبا چیزی نیست که در دایرهی این لودگی و خندیدن، قرار نگرفته باشد!
ابتذال تفکر
چیزی که همهی موارد بالا را کنار هم قرار میدهد، ابتذال تفکر است. به چیزهایی فکر میکنیم که نیاز به فکر کردن ندارند و به چیزهایی که نیاز به تفکر دارند، بیتوجه هستیم و در کل، جامعه با چنین چیزی روبرو شده است: طنزی که “طنز” نیست. خندهای که “خنده” نیست. خبری که “خبر” نیست. تفکری که “تفکر” نیست. تحلیلی که “تحلیل” نیست. مسئلهای که “مسئله” نیست. آگاهی که “آگاهی” نیست. علمی که “علم” نیست. مشکلی که “مشکل” نیست.
تمام این پنج مورد، “چرخهی ابتذال” را تشکیل میدهند. اگر هر فردی بتواند از این چرخهی مخرب دوری کند، گام مهمی هم برای خودش هم برای جامعه برداشته است و آنجاست که تغییر اساسی دیده میشود.»
انتهای پیام