خرید تور تابستان

خاطرات هاشمی ۲۴ شهریور سال ۸۰ | ماجرای آمریکا و افغانستان

انصاف نیوز: خاطرات روزنوشت آیت‌الله اکبر هاشمی در شهریور سال ۱۳۸۰ را در ادامه می‌خوانید:

شنبه 24 شهریور 1380 | 26 جمادی‌الثانی 1422 15 سپتامبر 2001

«آقای مسیح مهاجری، [مشاور اجتماعی رئیس‌ جمهور و مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی] آمد. در مورد مسائل آمریکا و احتمال حمله تلافی‌جویانه آمریکا به افغانستان یا کشورهای دیگر، منجمله ایران و مشکل پاکستان، در همکاری یا عدم همکاری با آمریکا صحبت شد و اینکه احمقانه‌ترین فرض برای آمریکا، درگیر شدن با افغانستان است؛ زیرا حملات موشکی یا هوایی، تأثیر زیادی بر افغانستان ندارد، چون چیزی ندارد که از دست بدهد و تلفات جانی هم برای افغان‌ها، عادی است. در جنگ داخلی، هر روز کلی تلفات دارند و [آمریکا] اگر بخواهد، دست به اشغال خاک افغانستان بزند، سرنوشتی بدتر از شوروی خواهد داشت و فضاسازی تبلیغاتی هم بعد از مدتی معکوس می‌شود و حمله به دیگر کشورها، مثل عراق یا ایران هم مشکلات دیگری خواهد داشت.

گفت، وزارت اطلاعات، [برادرش]، رئیس دفتر معاون اول [رییس‌جمهور] و از همکاران سابق مهندس [میرحسین] موسوی را بازداشت‌ کرده‌اند و می‌گویند، در کوره استحصال طلا از لجن‌ها یا ضایعات مواد مهم دیگری، مثل تیتانیوم به دست آورده و تحویل نداده؛ با اینکه با وزارت صنایع برای فروش وارد مذاکره شده بوده و شخصی نبوده است. از قوه قضاییه هم گله‌مند است که جوسازی را اشاعه داده‌اند و کمکی نمی‌کنند. وزارت اطلاعات، نظر داده که نباید بازداشت ادامه داشته باشد.[24]

آقای علی حسینی آمد. از وضع کویت گفت و از مشکلات داخلی صحبت شد. دکتر [علی‌اکبر] ولایتی، [مشاور رهبری در امور بین‌الملل] آمد. در مورد مسائل آمریکا [= حادثه یازده سپتامبر] بحث شد و اینکه این حوادث نشان داد که جنگ اصلی در آینده، بین نیروهای انقلابی و فداکار با قدرت‌های استکباری است و راه‌های مؤثری در اختیار این نیروها است. ضربه‌ای که چند نفر از خودگذشته، به قلب اقتصاد و امنیت و سیاست آمریکا وارد کرده‌اند، به اندازه یک جنگ تمام عیار است و ضربه‌پذیری استکبار را واضح‌ کرده و راه جدیدی در پیش روی مجاهدان قرار داده و به خاطر همین است که توافقی در سطح قدرتمندان عالم، برای سرکوب این‌گونه نیروها و به قول خودشان بنیادگرایی، به چشم می‌خورد و از این جهت، ایران هم بی خطر نیست؛ گرچه ظاهراً هدف‌شان بن‌لادن و طالبان است.

دو راه در پیش آنها است؛ یا حمله به افغانستان یا حمله به کشورهای دیگر اسلامی و به خصوص ایران و عراق. اروپاییان، مایل نیستند خودشان را درگیر با کشورهای اسلامی کنند و می‌خواهند در حد بن‌لادن باشد و هم اکنون زمزمه مخالفت با عنوان نصیحت شروع شده است. در خود آمریکا هم نگرانی از درگیرشدن آمریکا در جنگ با مسلمین، به چشم می‌خورد. دولت پاکستان هم اگر با آمریکا همکاری کند، از سوی حامیان طالبان و علما و احزاب، سخت تحت فشار خواهد بود. اگر هم آمریکا کوتاه بیاید، در افکار عمومی آمریکایی‌ها که به شدت ملتهب است، مشکل دارد و علاوه حمل بر ترس و ضعف می‌شود و مشوق حملات دیگر است و در مجموع دشواری وضع آمریکا، بسیار جدی و عمیق است.

مسأله دیگر اینکه به تدریج شمار کسانی که صهیونیست‌ها را ریشه این حملات می‌دانند، روزافزون است؛ به خصوص به خاطر خوشحالی اسراییل و بهره‌برداری از فضای تُند برای سرکوب فلسطینی‌ها. آمریکا گفته است که مسئول اول حملات، بن‌لادن است. تمام‌ کسانی که در عملیات شرکت کرده بودند و خودشان کشته شده‌اند، در آمریکا زندگی می‌کرده‌اند و حتی آموزش خلبانی را در آمریکا دیده‌اند؛ گرچه عرب‌اند و همین عرب بودن آنها، باعث شده که فشار تبلیغاتی سنگینی بر مسلمین و اعراب در غرب وارد شود.

بناست از دوشنبه، وضع آمریکا عادی شود، ولی بعید است، بتوانند بر مشکلات امنیتی فائق آیند؛ فعلاً می‌گویند پنج هزار مفقودالاثر دارند که لابد زیرآوارها مانده‌اند و باران هم آوارها را سنگین‌تر کرده است. کنگره آمریکا، 40 میلیارد دلار برای جنگ و ترمیم خرابی‌ها به دولت داده است و [جرج دبلیو] بوش، [رئیس‌جمهور آمریکا]، اعلام وضع جنگی کرده است.

امروز بعضی رسانه‌ها نوشتند که دو نفر از خلبانان که در حملات [یازده سپتامبر] به آمریکا شرکت داشته‌اند، از کسانی هستند که در جنگ ویتنام، برای ارتش آمریکا می‌جنگیده‌اند و اگر درست باشد، مهم است و نظریه‌ای را که می‌گوید، ریشه مسأله در خود آمریکاست، تقویت می‌کند. محافل غربی، از مواضع ایران در خصوص همدردی با آسیب‌دیدگان آمریکایی استقبال کرده‌اند و انتظار تغییر در سیاست آمریکا در مقابل ایران را مطرح می‌کنند؛ به‌خصوص با توجه به حذف شعار مرگ بر آمریکا در نمازجمعه دیروز و یک دقیقه سکوت قبل از مسابقه ایران و بحرین، در ورزشگاه آزادی و جمع شدن جمعی از جوانان، در مراسمی برای آنها در یکی از میدان‌های تهران، توجه زیادی نشان می‌دهند. دکتر [علی‌اکبر] ولایتی، [مشاور رهبری در امور بین‌الملل] هم معتقد بود، در این جهت افراط شده است که تفسیرهای این‌گونه در پی دارد.

خبری می‌گویدکه هواپیماهای جنگی آمریکا، در کنار گواتر پاکستان، مشغول‌ گشت‌زنی هستند؛ اگر درست باشد، مقدمه حمله به افغانستان است. امروز اعلام شدکه احمدشاه مسعود، [وزیر دفاع دولت مجاهدین]، درگذشته است و ترور او همزمان با عملیات علیه آمریکا، قابل توجه است؛ با توجه به پیش‌بینی حمله آمریکا به افغانستان.

دکتر ولایتی‌ گفت، امکانات فراوان سلفی‌ها، از لحاظ مالی و تعصب و نیروهای انسانی، دارای عقبه حرکات بن‌لادنی و چچنی‌هاست. اسراییل، غزه را محاصره کرده و قرار ملاقات شیمون پرز با [یاسر] عرفات، با دستور [آریل] شارون، [نخست‌وزیر اسراییل]، لغو شد.»

منبع: کتاب خاطرات هاشمی در سال ۱۳۸۰؛ «افراط در اختلاف»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا