تناقض مصلحتی؛ اصرار آمریکا یا درخواست روحانی
طرف ایرانی می گوید که گفتگوی تلفنی اوباما – روحانی به اصرار آمریکا بوده، در صورتی که طرف آمریکایی اعلام کرده که این گفتگو به درخواست روحانی انجام شده؛ به نظر می رسد این ادعاها کاملا طبیعی و برای خنثی کردن حمله ی تندروها باشد.
به گزارش انصاف نیوز، رابطه ی دو کشور ایران و آمریکا از سال 1358 به تیرگی و قطع ارتباط کشیده شد؛ ولی در روزهای گذشته در پی عزمی برای پایان دادن به قطع روابط، دو طرف با ملاحظاتی به ملاقات و گفتگوهایی در عالی ترین سطوح تن اقدام کردند.
ارتباط رسمی در سه مرحله
طبیعی است که برگزاری نشست ایران و 5+1 در سطح وزرای امور خارجه که زمینه ی حضور وزرای خارجه ی ایران و آمریکا را در آن فراهم می کرد، بدون عزم دو کشور و توافقاتی از پیش امکان پذیر نشده است.
در پی آن، ملاقات خصوصی دو جانبه ی جواد ظریف و جان کری در حاشیه ی آن نشست به هیچ وجه نمی تواند اتفاقی و عادی تصور شود؛ لذا برنامه ریزی برای این ملاقات ها پس از تبلیغات رسمی و حدس و گمانه زنی های جدی مسوولان دو کشور، برای عادی شدن زمینه ی برقراری اولین ارتباط پس از 34 سال طبیعی بود.
جمعه شب پس از انتشار خبر گفتگوی تلفنی اوباما و روحانی در پایان سفر به نیویورک، دو طرف ادعایی متناقض درباره ی آن مطرح کرده اند که این تناقض گویی نیز می تواند توافق شده و بخشی از برنامه ی زمینه سازی این ارتباط پس از 34 سال باشد.
ادعای متناقض دو طرف
«سوزان رایس» مشاور امنیت ملی آمریکا گفته است: امروز اتفاق شگفت آوری پیش آمد، از سوی هیات ایرانی تماس گرفته شد و اعلام شد پرزیدنت روحانی در مسیر حرکت به سمت فرودگاه تمایل به گفتگو با اوباما دارد و ما قادر هستیم بگوییم که تماس برقرار شد و سازنده بود. این تماس با در نظر گرفتن زمان ترجمه، 15 دقیقه طول کشید و هرچند تماس کوتاهی بود اما برای تبادل پیام دو طرف کافی بود.
اما حسن روحانی، رییس جمهور در بدو ورود به تهران در فرودگاه مهرآباد می گوید: دیروز در لحظه ای که در حال حرکت به فرودگاه بودیم آمریکایی ها تماس گرفتند که چند دقیقه ای را به صورت تلفنی با آقای اوباما گفتگو داشته باشم که این مکالمه انجام گرفت.
انتهای پیام