معرفی 5 مورد از گرانترین و کمیاب ترین فلزات دنیا
رپورتاژ آگهی
امروزه استفاده از فلزات در زمینهها و صنایع مختلف تا حد زیادی رایج شده است. دسته بندیهای مختلفی برای فلزات انجام میشود که مهمترین آنها، از نظر قیمت و ارزش اقتصادی است. فلزات کمیاب که معمولا روند استخراج سختتری دارند، معمولا با قیمت بالاتری عرضه میشوند. برای مثال قیمت رودیوم در مقایسه با فلزات گرانبهایی مانند طلا یا پلاتین بسیار بالاتر است. برای شناخت 5 نمونه از کمیابترین و ارزشمندترین فلزت در سراسر دنیا در ادامه محتوا با ما همراه شوید.
رودیوم، ارزشمندتر از طلا
فلز رودیوم امروزه به عنوان گرانترین فلز دنیا شناخته شده و ارزش فوق العادهای دارد. این فلز فوقالعاده کمیاب بوده و به صورت محدود از معادن استخراج میشود. قیمت این فلز نادر معمولا بر اساس میزان عرضه و تقاضا، هزینه و روند استخراج آن دچار نوسانات مختلفی خواهد شد. فلز رودیم با عدد اتمی 45 که با نام اختصاری RH هم شناخته میشود، در سال 2008 توانست به اوج قیمت خود برسد. بعد از این تاریخ، قیمت این فلز همواره رو به افزایش بوده است. از ویژگیهای رودیوم میتوانیم به رنگ نقرهای و مقاومت و سختی فوقالعاده بالای آن اشاره کنیم. مقادیر قابل توجهی از رودیوم از کشورهای روسیه، کانادا و افریقای جنوبی استخراج شده و به قیمتهای بسیار بالایی معامله میشوند.
دیگر ویژگیهای فلز رودیوم مانند مقاومت بالا در برابر خوردگی، حساسیت کم نسبت به اکسیداسیون و خواص فیزیکی مناسب هستند که باعث شده کاربرد آن در صنایع خودروسازی رو به افزایش باشد. اصلیترین کاربردهای رودیوم را میتوانیم در ساخت جواهرات، قطعات الکترونیکی، قطعات خودرو مانند مبدل کاتالیستی و دستگاههای پزشکی بدانیم.
پالادیوم، یک فلز گرانبهای پرکاربرد
یکی دیگر از فلزات ارزشمند و گرانقیمت در سراسر دنیا، پالادیوم است که ویژگیهای فوقالعادهای مانند مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی، ذوب پذیری مناسب، خواص الکتریکی و شیمیایی کاربردی دارد. این فلز با عدد اتمی 46 و علامت اختصاری Pd در سراسر دنیا شناخته میشود.
از پالادیوم معمولا در ساخت کاتالیستهای خودروهای بنزینی و صنایع مختلفی استفاده میشود. به کار بردن پالادیوم در خودروسازی توانسته تولید آلایندهها را به حداقل میزان خود برساند. پالادیوم هم به دلیل محدودیت منابع و روند سخت استخراج، قیمت بسیار بالایی در بازارهای جهانی دارد.
پلاتین، فلز گرانبهای پرکاربرد در پزشکی
از دیگر فلزات ارزشمند که به دلیل ظاهر درخشان و جذاب خود در صنعت جواهرسازی هم کاربردهای بسیار زیادی دارد، میتوانیم به پلاتین اشاره کنیم. پلاتین یک فلز چکشخوار و فوقالعاده مقاوم بوده که در صنایع مختلفی مانند اسلحه سازی، هوانوردی و همچنین تجهیزات دندان پزشکی هم مورد استفاده قرار میگیرد. پلاتین معادن بسیار محدودی در سراسر دنیا داشته و همین امر باعث افزایش قیمت آن به میزان چشمگیری شده است. آفریقای جنوبی، روسیه و کانادا را به عنوان بزرگترین استخراج و تولیدکنندگان پلاتین میتوانیم در نظر بگیریم.
به دلیل کاربرد فلز پلاتین در صنعت جواهرسازی، برخی از افراد به اشتباه پلاتین را همان طلای سفید در نظر میگیرند. در حالی که طلای سفید از آلیاژ چند فلز ساخته شده و قیمت به مراتب کمتری هم دارد. پلاتین با عدد اتمی 78 و نماد شیمیایی Pt در سطح دنیا شناخته میشود. لازم به ذکر است که سه چهارم از کل منابع پلاتین دنیا، در آفریقا جنوبی واقع شدهاند.
طلا، آشناترین فلز گرانبها
یکی دیگر از گرانترین فلزهای دنیا که معروفترین گزینه در این فهرست هم محسوب میشود، طلا است. طلا فلزی فوقالعاده ارزشمند به رنگ زرد روشن بوده که از ویژگیهای اصلی آن میتوانیم به براق بودن، نرم، چکشخواری و همچنین شکل پذیری اشاره کنیم. این فلز حساسیت بسیار کمی نسبت به اکسیداسیون داشته و با قرار گرفتن در هوای آزاد به هیچ عنوان دچار زنگ زدگی و تیرگی یا آسیبهای مختلف نخواهد شد. از این رو طلا را میتوانیم به عنوان یکی از کم واکنشترین عناصر جامد در شرایط استاندارد بدانیم.
انعطاف پذیری، دوام و ظاهر درخشان طلا باعث شده تا بیشترین استفاده را در طراحی جواهرات داشته باشد. با جستوجو در طول تاریخ میتوانیم متوجه شویم که از این فلز برای ساخت سکه، جواهرات و هنر هم استفاده ویژهای میشده است. این فلز با عدد اتمی 79 و نماد شیمیایی Au شناخته شده و علاوه بر موارد قبلی، در حوزه الکترونیک و هوافضا هم مورد استفاده قرار میگیرد. آفریقای جنوبی، چین، روسیه و استرالیا را میتوانیم به عنوان بزرگترین و اصلیترین تولیدکنندگان طلا در نظر بگیریم.
ایریدیوم، یک فلز گرانبها اما ناشناخته
از دیگر فلزهایی که میتواند در فهرست گرانبهاترین فلزات جهان جایگاه ویژهای داشته باشد، باید به ایریدیوم اشاره کنیم. این فلز با رنگ نقرهای و سفید، منابع محدودی در سراسر دنیا داشته که همین امر باعث ارزش بسیار بالای آن شده است. ایریدیوم در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد و به همین دلیل در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. ظاهر درخشان و نقطه ذوب فوق العاده بالا هم از دیگر ویژگیهای این فلز محسوب میشوند. ایریدیوم در پوسته زمین و شهابسنگها به مقدار زیادی یافت میشود، اما استخراج آن از معادن موجود در سطح زمین معمولا با سختی و چالشهای زیادی همراه است.
ایریدیوم با عدد اتمی 77 و نماد شیمیایی Ir تنها 3 تن در هر سال تولید شده و معمولا برای افزایش میزان مقاومت در برخی از آلیاژها استفاده میشود. از جمله کاربردهای این فلز میتوانیم به نوک خودنویسهای ارزشمند و لاکچری، جواهرات، ساخت ابزارهای جراحی شمع خودرو و کاتالیزورها اشاره کنیم. بخش عمدهای از ذخایر این فلز هم در روسیه و آفریقای جنوبی واقع شدهاند. شکنندگی ایریدیوم در دمای بالا باعث شده تا استفاده از این فلز در برخی از مواقع با چالش و سختیهای زیادی همراه باشد.
سخن پایانی
در سراسر زمین فلزات مختلفی وجود دارند که مقدار و نحوه دسترسی به آنها با یکدیگر متفاوت است. فلزاتی که ذخایر آنها کمتر بوده و به سختی استخراج میشوند، معمولا ارزش بیشتری نسبت به نمونههای دیگر دارند. در قسمتهای قبلی به معرفی چند نمونه از اصلیترین و گرانبهاترین فلزات در دنیا پرداختیم. ذخایر این فلزات در کره زمین بسیار کم بوده و سالانه مقدار محدودی از آنها استخراج میشود. بسیاری از این فلزات گرانبها معمولا در صنایع خاصی مانند جواهرات، هوافضا، الکترونیک و خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرند. قیمت این فلزات هم بسته به بازارهای جهانی و میزان عرضه و تقاضا، دچار نوسانات خاصی میشود.
انتهای پیام