سه ضلع مثلث منافع ملی
محمدحسن علایی، جامعهشناس، مطلبی با عنوان سه ضلع مثلث منافع ملی؛ رضایت مردم، دیپلماسی فعال، قدرت نظامی! در کانال تلگرامی خود نوشته است که متن کامل آن را در ادامه میخوانید: «آغاز سال ۱۴۰۳ مقارن شد با مناظرهی متنی نگارنده با دکتر بیژن عبدالکریمی، ناظر بر نقش روشنفکران در تأمین منافع ملی؛ با عطف نظر به سیاستهای ظالمانهی نظام سلطه. طی این مکاتبات نگارنده ضمن همدلی با صورتبندی مطروحه توسط دکتر عبدالکریمی در باب نظام سلطه ی جهانی و اهمیت قدرت نظامی در تأمین منافع ملی؛ اهمیت دیپلماسی فعال و رضایت مردم را نیز متذکر گردید.
نگارنده در طول این مناظرات ضمن تأکید بر نقش روشنفکران در این میان رویکرد مطلقا انتقادی در مواجهه با روشنفکران را رویکردی یک جانبهنگر و ناصواب قلمداد کرد. اگر چه نگارنده هم در این سری مکاتبات و هم پیشتر در کتاب “گفتمان وفاق” به ضرورت شیفت پارادایمیک در منطق مواجههی روشنفکران با مسائل کشور اذعان داشته است.
با بروز بحرانهای فزاینده و تشدید سطح تنش میان منطقه و آشکارتر شدن شرارتهای نظام سلطه در حمایت از اسرائیل نه فقط مردم ایران و روشنفکران ایرانی بلکه جهان شاهد جنایتهای این رژیم جعلی در غزه و لبنان بود که برای نخستین بار تجمعات اعتراضی وسیعی را در سطح دنیا و در اغلب دانشگاههای جهان در محکوم کردن این حجم از صبوعیت در ارتکاب به نسلکشی و سایر فجایع انسانی را به دنبال داشت.
مع الاسف سازمان های بین المللی و دولتهای سرسپرده به نظام سلطه در برابر این میزان از ددمنشی و قانونشکنی و طغیان بیسابقه نتوانستند هیچ بازدارندگی موثری را رقم بزنند که حقیقتا مایهی شرمساری تاریخی و ننگ ابدی برای ایشان است. طشت انسان دوستی و دفاع از حقوق بشر برای مدعیان کذاب آن از بام افتاد و جهان را با سویه های نیهلیستیک تمدن جدید متحیر و انگشت به دهان گذاشت.
در این جستار نیز باید موکدا به اهمیت روشنفکران و افکار عمومی در دفاع از منافع ملی کشور اشاره کنیم اساسا به باور نگارنده سه ضلع مثلث منافع ملی عبارتند از: رضایت مردم، دیپلماسی فعال و قدرت نظامی! این میان مع الاسف باید به تغییر مرجعیت رسانه از داخل به خارج از مرزهای کشور و نقش مخرب آن در تشویش اذهان و افکار عمومی اذعان کرده، باری دیگر به اهمیت روشنفکران در تبیین مسائل خطیر کشور در این شرایط بحرانی تأکید ورزیم.
شرایط بد اقتصادی و ناامنی روانی ناشی از تهدید جنگ و غیره به شدت بر جان و روح و روان انسان ایرانی هجمه وارد کرده است؛ اگر چه دولت وفاق ملی در مقام شعار نسبت به کاهش شکافهای اجتماعی و تأمین مطالبات مردمی اذعان کرده است اما در مقام تحقق متأسفانه هنوز فاصلهی زیادی با تأمین سطح قابل قبولی از رضایت مردم داریم که بایستی دولت وفاق با عمل به تعهدات خویش و با استمداد از اهل نظر نسبت به رفع موانع پیش رو همت بگمارد.
دیپلماسی فعال و قدرت نظامی نیز دو رکن مهم این معادله هستند که بی تردید لازم و ملزوم همدیگرند و نبایستی بههیچ وجه اثر همدیگر را خنثی کنند دشمنان ما با استخدام انواع شیوههای مخاصمه تلاش در بر هم زدن توافقات ملی ایرانیان دارند که بایستی همگان در برابر این دسیسهها هشیار باشیم. در اینجا مجال برای تشریح تاريخچه ی این تخاصمات و دشمنیها وجود ندارد ولی به هر روی هم حاکمیت و هم مردم بایستی با توجه به شرایط خطیر کشور و ذیل گفتمان وفاق در سطوح ملی و بینالمللی اقدام به بازاندیشی سیاستها و مواضع پیشین خویش نمایند و حفظ ایران و منافع ملی ایرانیان را سرلوحهی تمام تصمیمات و ملاحظات خویش قرار دهند.»
انتهای پیام