دربارهی جواب «بیناموس پدرت است!»
مجتبی لشکربلوکی، محقق حوزهی استراتژی، در کانال تلگرامی خود نوشت: «ببخشید که عنوان این نوشته بی ادبانه است اما اگر جلو بروید متوجه می شوید که داستان چیست. امروز می خواهم راجع به چالشی بنویسم که خودم مبتلا به آن هستم. اول نوشته کوتاهی را با هم مرور کنیم که باعث شد به این مساله توجه کنم. در شبکه های اجتماعی کسی نوشته بود: توهین، فرصت تأمل و تعامل رو از آدمها میگیره. وقتی به کسی میگویید «بی ناموس! ۲+۲ میشود ۴» نمیگوید بله مطلب درستی است و حق با شماست! خواهد گفت: بیناموس پدرت است! (مدرسه علوم انسانی)
این جمله مرا به فکر فرو برد که حرف حق اگر با لحن نابحق گفته شود نتیجه عکس دارد. ما و از جمله خود من چقدر ناتوانیم که با هم محترمانه مخالفت کنیم، مودبانه نقد کنیم و با متانت تعامل کنیم. این مشکل فراگیر است، حتی در بین خبرگان و نخبگان ما.
به یک نمونه واقعی توجه کنید: دو تن از اساتید دانشگاه این فرصت را پیدا کردند که با یکی از مدیران ارشد کشور گفتگویی اختصاصی و طولانی داشته باشند فرصتی که برای همه حتی نخبگان به این راحتی فراهم نمی شود، در همان ابتدای جلسه جمله ای که گفتند چنین بود: «شما حرف بی ربطی زدید». آن هم با لحنی بد و از بالا به پایین. هیچ اشکالی ندارد که شما یک مدیر ارشد کشور را شجاعانه و جسورانه نقد کنید این نشانه استقلال و آزادمنشی شماست اما اینکه نمی توانید آن را به شیوه ای موثر منتقل کنید نشانه چیز دیگری است.
تحلیل و تجویز کاربردی
بارها و بارها شنیده ایم که باید هنر گفتگو را بیاموزیم. اما می دانیم که گفتگو که همیشه گل و بلبل نیست. در بیشتر موارد، من یک باور دارم و شما باوری دیگر. چگونه با هم مخالفت کنیم و همدیگر را نقد کنیم که کار به جای باریک نکشد و تیتری که در بالا خواندیم را تجربه نکنیم؟ همه ما باید این مهارت را بیاموزیم: مهارت مخالفت محترمانه. برای شروع این ۶ نکته را تمرین کنیم:
جملات را با تو شروع نکنیم! جملاتی که بدون فاعل آغاز می شود یا با من آغاز می شود راهی برای تمرکز بر خود ایده است، نه شخصی که می خواهیم با او مخالفت کنیم. جملاتی مانند «اینجوری به نظر می رسه که یا من اینجوری برداشت می کنم که…» خیلی کمتر حساسیت برانگیزند به جای آنکه بگوییم «تو/شما گفتی که…»
مخالفت های خود را حتی الامکان (یعنی اگه شد) در جمع نگویید. بازخوردهای منفی در حضور جمع تقابل برانگیزند و افراد احساس می کنند که به جای آنکه ایده یا عملکرد آنان را نقد کنید، دارید ترور شخصیت می کنید. (رفرنس)
به جای مخالفت صریح ابتدا ابراز تردید کنید: با طرح سوالات هوشمندانه در خصوص نظراتی که با آن ها مخالف هستید ابراز تردید کنید و سعی کنید به گونه ای این کار را انجام دهید که دیگران را به سمت تردید ببرید و سپس مخالفت خود را اعلام کنید. مثلا اینگونه آغاز کنید: در مورد این ایده یک سری چیزها هست که من نمی دونم و در موردش تردید دارم…
مسیر را به سمت راه حل جایگزین کج کنید: به جای اینکه مستقیم یک ایده را نقد کنید، بگویید که در کنار ایده شما، می توانیم ایده دیگری را نیز مطرح کنیم یا از منظر دیگری به آن نگاه کنیم. اینگونه مسیر بحث به جای تقابل به سمت تعامل می رود (رفرنس).
دیگران را احمق تصور نکنید. مثلا کتابی وجود دارد به نام هنر کنار آمدن با احمقها! خب کسی که این کتاب را می خوانند، تصور می کنند که بالاخره هر کسی می تواند یک احمق بالقوه باشد و آنگاه خود به خود نگاهش به وی از بالا به پایین و غیرمحترمانه خواهد شد.
جای فرار بگذارید. یک مشکل رایج این است که افراد ایده را مساوی خودشان می گیرند و اگر ایده نقد شد احساس می کنند که شخصیت شان، شعورشان، باهوشی شان و خبرگی شان زیر سوال رفته است. چه باید کرد؟ ایده تان را مساوی شخصیت تان نگیرید. همان ابتدا که ایده خود را مطرح میکنید برای خودتان جای فرار بگذارید. بگویید که این یک ایده ناقص است که فعلا به آن معتقد هستید و اصلا مطرح کرده اید که در معرض نقد و تکمیل قرار بگیرد.
خودتان هم به این ایده نقدهایی دارید و در مورد آن تردیدهایی دارید به این ترتیب از این به بعد هر کسی شما را نقد کرد می توانید نقدها را بشنوید و سپس ایده خود را بهبود دهید و ایده کامل تر را ارایه کنید. شما همیشه راه فراری برای بازگشت از ایده و پس گرفتن ایده دارید. در ضمن چون گفته اید که خودتان هم در مورد ایده حرف ها و نقدهایی دارید، با زیرسوال رفتن ایده، زیر سوال نمی روید.
خلاصه آنکه اگر بیاموزیم چگونه مودبانه دیگران را نقد کنیم و چگونه محترمانه با دیگران مخالفت کنیم، آنگاه کار به تقابل و خصومت کشیده نمی شود. باید تمرین کنیم اول از همه، خودم! توسعه یعنی حل مسایل جمعی. حل مسایل کشور یا سازمان یا استان مدیون کسانی است که می توانند با هم محترمانه مخالفت کنند و به یک جمع بندی متفاوت از موضع اولیه شان برسند.
انتهای پیام
با عرض سلام و ادب بیناموس در عرب زبان ها بکار میرود که امیدوارم این واژه هم حذف شود
عرض و سلام و ادب هر سه عربی اند
باید کلمه جایگزین که اقای حداد عادل ید طولایی در این زمینه دارن رو بگذارند
فاقد خواهر و مادر
کلمه جایگزین شما توسط آن آقا چند میلیون هزینه اش میشود.
عالی و ناب بود. آموزنده.
این جور نقد کردن شاید از لحاظ ادبی درست باشه ولی بنظر من جرات و جسارت انسان ها رو پایین میاره.وقتی با جیزی مخالفی هست پس شجاعانه پای حرفت بایست
انصاف نیوز یا گستاخ پرور . شما دیگه از کدام قماش هستید . خیلی راحت و منطقی و ابزیرکاهانه دارید جامعه را به سمت خودتون یعنی بی غیرتی پیش میبرید . این ها حرف های یک منافق تحصیل کرده است . کاملا منطق بنی اسراییل را در خودش جاداده . چون این نوشته اجتماع را به سمت هر هرزگی می کشاند و امر به معروف و نهی از منکر را بایکوت می کند . ولی زهی خیال باطل .
کاملا موافقم
هرچند برای بسیاری از افراد علیالخصوص برای آنهائی که به جایگاه وموقعیتی که درقد قواره شأن نیست رسیده اند، اینگونه اندیشیدن دشوار است.
برای من ،مطلب خیلی اموزنده بود و رعایت این نکات در تعامل با افراد مختلف حتی نزدیکان میتونه نتایج بسیار مثبت و خوبی درپی داشته باشه.متشکرم
وقتی کسانی که در بالاترین سطح سیاسی این کشور از واژههای چون سگ هار و عربده کش و … در سخنرانیهای خود استفاده می کنند خیلی توقعی از زیردستانشان و مردم عامی نداشته باشید.
به این مقدار هم راضی نباشید.
بسیار ممنون.اهل مطالعه ام و این روش به شدت تاثیر گذاره
حالا بی ناموس یا با ناموس آخرش چی این خزعبلات کجای زندگیه
اصلا خوده زندگی کجای این مملکته
اصلا طرح این موضوع اهانت به شعور
مخاطب است اقای منورالفکرنمیدانم
کی شماراسوزانده دلیل نمیشه انقلاب
بگی درشان شمانیست
سلام قدیمیها میگفتند زبان خوش مار را از لونه اش بیرون میاره. والسلام.
در مورد آنهایی که خودشان با افتخار اعلام بی ناموسی کرده اند طبیعتاً میتوان گفت
باز خوبه اون به فکر ادبه به قول خودت تویه این شرایط تو به فکر رونالدویی؟
بسیار عالی و آموزنده بود.
تا مرد سخن نگفته باشد ____عیب و هنرش نهفته باشد
ادب مرد بِه ز دولت اوست