خرید تور تابستان

میان‌خطوط هشدار رهبری به خبرگان

/آیت الله خامنه‌ای مخالف کدام گزینه‌هاست؟/

محمد توکلی، انصاف نیوز: سخنان رهبری در دیدار اخیر نمایندگان مجلس خبرگان چند روزی است خبرساز شده و برخی این سخنان را به معنای مخالفت آیت الله خامنه‌ای با برخی گزینه‌های احتمالی مورد بررسی در کمیسیون ویژه می‌دانند.

آیت الله خامنه‌ای در سخنان خود خطاب به خبرگان بر سرعت و دقت در انجام وظیفه‌ی قانونی این مجلس در انتخاب رهبر در وقت مقتضی تاکید کرده‌اند.

ایشان از یک سو به نمایندگان خبرگان تاکید دارند ‘اگر این شخصی که وجود دارد نبود، بی‌درنگ مجلس خبرگان اقدام می‌کند و نفر بعد را مشخّص می‌کند’ و از طرف دیگر هشدار می‌دهند که خبرگان در انتخاب نفر بعد باید ‘نهایت دقّت و توجّه را به کار ببرند’.

پس از این سخنان گمانه‌زنی‌هایی مطرح شد که واکنش‌هایی را به همراه داشت. برخی اعضای مجلس خبرگان و همینطور بعضی نمایندگان رهبری در استان‌ها تاکید کردند که چنین سخنانی و حتی صریح‌تر از آن در دیدارهای سال‌های‌ گذشته‌ی اعضای خبرگان با ایشان مطرح شده بود.

با این وجود، حدود ده روز پس از سخنان رهبری خبرگزاری تسنیم، از رسانه‌های وابسته به سپاه، در یادداشتی به تحلیل سخنان رهبری پرداخته و با یادآوری کنار گذاشتن آیت‌الله حسینعلی منتظری از قائم مقامی رهبری نوشته است: ‘اگر در انتخاب کسی که به تعبیر رهبر انقلاب «مأمور جلوگیری از عقبگرد و انحراف انقلاب» است به درستی عمل نشود،  از انحراف مسیر انقلاب گریزی نخواهد بود که می‌توان از آن به عنوان «ام الانحرافات» تهدیدکننده دوام انقلاب نام برد و به همین علت است که باید محل هشدار، تذکر و اقدام رهبری قرار بگیرد’

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: ‘مجلس خبرگانی که مرحوم آقای منتظری را به قائم مقامی امام خمینی برگزید، به لحاظ مصداقی موفق عمل نکرد، اما امام خمینی شجاعانه در عمل به نقش رهبری خود ـ که همانا جلوگیری  از بروز یک انحراف بزرگ در مسیر انقلاب اسلامی بود ـ ظاهر شدند’

نویسنده‌ی تسنیم بر این باور است که ‘در دیدار اخیر با اعضای مجلس خبرگان را باید در راستای تکلیف شرعی رهبری در مسدودسازی مسیر انحراف و عقبگرد از خط صحیح انقلاب که در دیدارهای گذشته با اعضای ادوار مجلس خبرگان مکررا نسبت به آن هشدار داده بودند، تفسیر و تعبیر کرد’

بر اساس میان‌خطوط گزارش منتشرشده در تسنیم می‌توان این احتمال را مطرح کرد که ممکن است آیت الله خامنه‌ای با برخی گزینه‌های مورد بررسی در کمیسیون ویژه موافق نباشند و بر اساس ‘تکلیف شرعی’ برای ‘مسدودسازی مسیر انحراف’، این اقدام خبرگان مورد ‘هشدار، تذکر و اقدام’ قرار گرفته است.

برای این نتیجه‌گیری می‌توان به برخی شواهد دیگر هم اتکا کرد که از آن جمله اعلام مخالفت با بررسی شرایط سیدمجتبی خامنه‌ای در کمیسیون ویژه مجلس خبرگان است.

حجت الاسلام محمدی عراقی، نماینده‌ی مجلس خبرگان، در گفت‌وگویی که در اسفند ۴۰۲ در ایلنا منتشر شده با اعلام این خبر، گفت: ایشان از این کار نهی می‌کنند و می‌گویند این کاری که شما می‌کنید شبهه مسأله موروثی بودن رهبری را مطرح می‌کند، بنابراین حتی اجازه بررسی هم نمی‌دهند.

در ماه‌های اخیر اسامی خاص دیگری هم از سوی برخی مطرح شده است. برای نمونه روز گذشته یورونیوز مدعی شده که یکی از سه اسم مطرح‌شده در کمیسیون ویژه سیدمهدی میرباقری است.

آقای میرباقری از چهره‌های حوزوی است و در مجلس خبرگان نیز حضور دارد. برخی در فضای سیاسی ایران بر این باور هستند که او جانشین آیت الله مصباح یزدی است اما آنچه از واقعیات صحنه می‌توان نتیجه گرفت اثرگذاری و نفوذ سیاسی او در ساختار قدرت به اندازه‌ی مصباح نیست.

به ویژه پس از تحولات سیاسی اخیر که در نهایت منجر به به قدرت رسیدن میانه‌روها در دولت شد جایگاه میریاقری و همراهان سیاسی او همچون سعید جلیلی متزلزل‌تر از قبل شده است.

تلاش گسترده‌ و گاه غیرمتعارف طیف معقول و معتدل نزدیک به ساختار قدرت برای جلب رضایت سعید جلیلی جهت کنار رفتن از رقابت‌های انتخاباتی نشانه‌ای از نوع نگاه نظام به طیف فکری-سیاسی میرباقری، جلیلی و امثال آنهاست.

بنابراین می‌توان این احتمال را مطرح کرد که گزینه‌ی دیگری که ممکن است با مخالفت آیت الله خامنه‌ای روبرو شده باشد سیدمهدی میرباقری است.

روشن است که این موارد صرفا احتمالات و گمانه‌زنی‌هایی بر اساس نشانه‌ها و خبرهای منتشرشده در رسانه‌ها است و به دلیل محرمانگی این موضوع امکان چندانی برای یافتن اطلاعات مستند و دقیق برای نتیجه‌گیری قطعی وجود ندارد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا