گزارشی درباره چند و چون عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل: امارات و بحرین در صدر
شفقنا- الاخبار نوشت: گزارش های منتشر شده توسط مرکز مشاوره مطالعات و اسناد، حاکی از آن است که امارات از حیث حجم عادی سازی روابط با اسرائیل در صدر قرار دارد و پس از آن به ترتیب بحرین و مغرب هستند.
به گزارش شفقنا به نقل از الاخبار، داده های مرکز مشاوره مطالعات و اسناد در این خصوص نشان می دهد که در میان کشورهایی که عادی سازی همه جانبه با دشمن را انجام نداده اند، عربستان رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
براساس این گزار ش، شاخص عادی سازی روابط اعلام شده توسط مرکز مشاوره مطالعات و اسناد شامل هشت بخش است که هفت بخش آن مربوط به عادی سازی در زمینه های مختلف و بخش هشتم مربوط به توافق نامه های عادی سازی جامع است. این هفت بخش عبارتند از:
- عادی سازی اقتصادی و تجاری: که شامل توافقنامه های تجاری و اقتصادی و توافق نامه های بین نهادهای دولتی و خصوصی و عملیات مبادله ای است که قابل رصد باشد.
۲- عادی سازی دیپلماتیک و روابط خارجی که شامل تبادل سفیران و کنسول ها و نمایندگی ها و افتتاح سفارتخانه ها و دفاتر نمایندگی و مانند آن است.
۳- عادی سازی امنیتی و نظامی که شامل توافقات، معاهدات و فعالیت های نظامی از قبیل مانورهای مشترک، اقدامات آموزشی و سفرها و بازدیدهای متقابل اعلام شده است.
۴- عادی سازی سیاسی: دیدارها، و سفرهای رسمی، بیانیه های مشترک و توافقات رسمی اساسی.
۵- عادی سازی گردشگری: توافقنامه های مبادله هیئت ها و سفرها به منظور ترویج گردشگری.
۶- عادی سازی روابط فرهنگی و آموزشی: تبادل تفاهم نامه بین دانشگاه ها، کنفرانس ها و فعالیت های مشترک.
۷- عادی سازی ورزشی، عادی سازی علمی و فناوری: سفرهای تیم های ورزشی، شرکت در مسابقات به صورت تیمی و انفرادی و اشکال تبادل و همکاری بین دانشگاه ها، مؤسسات و مؤسسات علمی.
شاخص عادی سازی روابط این عوامل را در نظر می گیرد و بر اساس «بررسی نظرات گروهی از متخصصان از تخصصهای مختلف برای ارزیابی اهمیت هر زیرشاخص در مقایسه با شاخص کلی»، وزن مشخصی به هر یک میدهد. مرکز مذکور اعلام کرده است: مهمترین زیرشاخص وجود توافقات عادی سازی جامع است و وزن آن ۳۳ درصد است. به دنبال آن عادی سازی امنیتی و نظامی با وزن ۱۸ درصد، عادی سازی اقتصادی و تجاری با وزن ۱۶ درصد و عادی سازی سیاسی و دیپلماتیک با وزن ۱۳ درصد است.
نتايج اين شاخص نشان داد که فعالیت عادی سازی امارات بالاترین میزان را در بین کشورهای عربی دارد و این کشور در زمینه عادی سازی اقتصادی و تجاری(۵۶ مورد)، عادی سازی سیاسی(۲۴ مورد)، و همچنین در زمینه دیپلماتیک و عادی سازی روابط خارجی(۱۸ مورد) بیشترین فعالیت را دارد. مغرب در این خصوص پس از امارات قرار دارد که شاهد عادی سازی روابط دیپلماتیک در ۱۰ مورد بوده است و از این حیث در صدر قرار دارد. شاخص های عادی سازی سیاسی با پنج مورد و اقتصادی با ۴ مورد در رتبه های بعدی قرار دارد.
براساس این شاخص، مصر از حیث دنبال کردن فعالیت های مرتبط با عادی سازی روابط با اسرائیل در رتبه چهارم و اردن در رتبه پنجم قرار دارد. امارات در بیشتر حوزه ها رتبه اول را دارد.
از حیث عادی سازی روابط نظامی و امنیتی با اسرائیل، بحرین رتبه اول را در بین کشورهای عربی دارد.
گفتنی است در این شاخص، فعالعیت های در دست اجرا و اعلام نشده مد نظر قرار نگرفته است.
انتهای پیام