خرید تور تابستان

زنگ خطر تب دنگی در سیستان‌وبلوچستان

پشه آئدس یکی از مهم‌ترین مسائل سلامتی در مناطق سیستان و بلوچستان است، این پشه باعث ایجاد بیماری تب دانگی می‌شود که می‌تواند منجر به مرگ‌ومیر شدید شود.

به گزارش سایت عصر هامون (زاهدان)، «مدتی است که بیماری تب دنگی در کشورمان شایع شده و نگرانی‌های بسیاری از جهت گسترش آن به وجود آمده است، این بیماری که توسط پشه‌های آلوده به ویروس منتقل می‌شود، عمدتاً در مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری شیوع دارد.

تب دنگی گاهی با علائم جدی مانند تب بالا و سردرد شدید همراه می‌شود که در صورت عدم درمان به‌موقع می‌تواند به عوارض جدی مانند خونریزی و کاهش پلاکت خونی منجر شود.

به‌طورکلی، استان‌هایی که آب‌وهوای گرم و مرطوب دارند و شرایط برای تکثیر پشه‌های ناقل مساعدتر است، بیشتر درگیر این بیماری هستند، این بیماری به دلیل درد شدید مفاصل و عضلات، به تب استخوان‌شکن هم معروف شده است.

شدت و نوع علائم تب دنگی در افراد مختلف متفاوت است، برخی افراد ممکن است علائم خفیفی داشته باشند، درحالی‌که برخی دیگر دچار عوارض جدی می‌شوند.

زمانی که بیماری به مرحله تب خونریزی دهنده وارد شود علائمی سختی مانند خونریزی داخلی، افت پلاکت خون و افت فشارخون در بیمار بروز می‌کند و این شکل از بیماری نیاز به رسیدگی اورژانسی دارد.

برخی عوامل مانند سن، سیستم ایمنی ضعیف، نوع ویروس دنگی و ابتلا قبلی به تب دنگی خطر عوارض شدید را افزایش می‌دهند.

تب، سردرد، کمردرد، درد در پشت چشم، جوش و حساسیت‌های پوستی و در مواردی خونریزی به‌خصوص از لثه از جمله علائم اصلی این بیماری است؛ اما گاهی اشتراک علائم آن با برخی بیماری‌های تنفسی مثل کرونا و آنفلوانزا کار شناسایی آن را سخت می‌کند.

بیماری تب دنگ درمان اختصاصی ندارد؛ اما علائم آن تا حدود ۱۴ روز بعد از گزش پشه آئدس درصورتی‌که ناقل ویروس این بیماری باشد در فرد بروز می‌کند؛ اما در بیش از ۸۰ درصد موارد علائم بسیار خفیف و در مواردی بدون علامت است

میزان مرگ‌ومیر این بیماری نیز حدود ۲.۵ درصد است؛ اما گسترش این بیماری از طریق تخم‌گذاری پشه آئدس می‌تواند سلامت مردم را به خطر بیندازد و در مواردی مرگ‌آور باشد.

سیستان و بلوچستان مستعد انتقال پشه آئدس

پشه آئدس یکی از مهم‌ترین مسائل سلامتی در مناطق سیستان و بلوچستان است، این پشه باعث ایجاد بیماری تب دانگی می‌شود که می‌تواند منجر به مرگ‌ومیر شدید شود.

پشه آئدس به دلیل شرایط آب‌وهوای مناطق سیستان و بلوچستان، به‌خصوص در فصل‌های بارشی، تقویت می‌یابد؛ مناطق مستعد برای رشد این پشه در سیستان و بلوچستان شناسایی شده و در جنوب این استان به‌شدت خطر انتقال تب دانگ و رشد و تکثیر ناقل بیماری بالاست.

ازآنجایی‌که این پشه از طریق بار منتقل می‌شود با افزایش تبادلات تجاری ایران با پاکستان تمامی جاده‌های سیستان و بلوچستان از جمله نقاط مستعد برای انتقال این پشه محسوب می‌شود.

به دلیل وجود منطقه آزاد تجاری، وجود لنج‌ها و کشتی‌های باربری در چابهار، بیشترین خطر انتقال و شیوع این بیماری در این شهر وجود دارد.

با انجام برنامه‌های پیشگیری و مدیریت پشه‌ها، می‌توان از ایجاد بیماری تب دانگی در مناطق سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد.

لزوم شناسایی محل‌های تخم‌ریزی پشه آئدس

بیماری تب دانگی معمولاً کشنده نیست و مهم‌ترین راه مقابله با آن ازبین‌بردن محل‌های تخم‌ریزی پشه آئدس است که می‌تواند تا حد زیادی از ابتلا به بیماری‌های منتقله از طریق پشه آئدس پیشگیری کند؛ لذا محل‌های زندگی و تخم‌ریزی پشه آئدس را بخشکانید تا سالم بمانید.

غلامرضا ملاشاهی، متخصص بیماری‌های عفونی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: تب دانگ از طریق گزش پشه آئدس منتقل می‌شود و این پشه ویروس را از فرد آلوده به افراد سالم انتقال می‌دهد.

او افزود: بر اساس تحقیقات انجام شده حتی پشه آئدس با یکبار گزش از فرد آلوده می‌تواند ویروس را از طریق تخم به نسل‌های بعدی منتقل کند.

این مسئول ادامه داد: بیماری تب دانگی معمولاً کشنده نیست؛ اما در مواردی که به شکل شدیدتری به نام «دنگی هموراژیک» بروز کند خطرناک و کشنده است و نیاز به درمان فوری دارد و ضروری است در صورت بروز علایم بالینی همراه با خونریزی، افت فشارخون یا اختلال هوشیاری بلافاصله به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه شود .

او با اشاره به اینکه سابقه سفر به مناطق آلوده و علائم بالینی در تشخیص بسیار کمک‌کننده است تصریح کرد: بیماری دنگی در نهایت به‌وسیله آزمایش خون به اثبات می‌رسد که زیرساخت‌های آن در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان فراهم شده است.

این متخصص عفونی افزود: ویروس تب دانگی در اکثر افراد به مدت چهار تا پنج روز در خون فرد بیمار وجود دارد که ممکن است تا ۱۲ روز طول بکشد، لازم است در این مدت بیمار در داخل پشه‌بند باشد.

او تأکید کرد: به‌منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید توصیه‌های بهداشتی را جدی گرفت که مهم‌ترین آنها نیز ازبین‌بردن محل‌های تخم‌ریزی پشه و خشکاندن آب‌های راکد حتی با حجم بسیار کم، تورزدن درب و پنجره، تخلیه روزانه زباله و آب‌های زیر گلدان و ظرف آب احشام و پرندگان و استفاده از پشه‌بند است.

به گفته ملاشاهی، نوشیدن زیاد مایعات، تغذیه مناسب، استراحت کافی و استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک در درمان سریع‌تر این بیماری مؤثر است.

او ادامه داد: علی‌رغم برخی باورهای غلط بعضی از افراد که معتقدند هر فرد تنها یک‌بار به این بیماری مبتلا می‌شود، باید گفت که تب دانگی دارای چهار نوع ویروس مختلف است و در افراد با نیش پشه آلوده آئدس احتمال ابتلای به نوع دیگر ویروس تب دانگ وجود دارد که در این صورت بیماری با علائم شدیدتری بروز و احتمال مرگ‌ و میر بیشتر می‌شود.«

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا