از مخالفت با قبرس گیت 81 تا مذاکره ی نیویورک 92
یازده سال پیش در ابتدای سال 1381، نمایندگان اصلاح طلب مجلس از مذاکراتی پنهانی و غیر رسمی در قبرس با آمریکاییها به نام «قبرس گیت» خبر داده و به مخالفت با آن برخاستند؛ بررسی اظهارات سیاسیون هر دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا و نیز ملی مذهبیها نشان میدهد که با شرایط آن روز آمریکا در منطقه کسی موافق مذاکره نبود و مخالفت شدید رهبری که این روزها از سوی برخی رسانهها بازنشر میشود مربوط به آن تاریخ است، نه شرایط کنونی که گفتگوی اوباما – روحانی، جدای از نتیجه ی آن با حفظ احترام و عزت طرف ایرانی انجام شده است.
انصاف نیوز در گزارش زیر به مرور بخشی از مواضع فعالان سیاسی و مسوولان وقت در بهار 1381 میپردازد تا تفاوت دورهی اخیر که منجر به ملاقات وزرای امور خارجهی و گفتگوی تلفنی روسای جمهور دو کشور شد، بهتر درک شود:
جمعه ۱۶ فروردین ۱۳۸۱
محمد نعیمی پور، رييس فراكسيون مشاركت مجلس ششم: سخن گفتن از مذاكره با آمريكا در شرايط كنوني نميتواند منافع ملي ايران را مورد ملاحظه قرار دهد. لذا مذاكره رسمي را در اين شرايط به صلاح كشور نميدانيم و فقط مذاكره غيررسمي و از طريق نهادهاي مدني را موثر دانسته و پيشنهاد ميكنيم.
یکشنبه ۲۵ فروردین ۱۳۸۱
دبيرخانه شورايعالي امنيت ملي [به ریاست حسن روحانی، رییس جمهور فعلی که در آن زمان با حکم سیدمحمد خاتمی، دبیر شورای عالی امنیت ملی بود] در رابطه با شايعهی تعيين كميتهی مذاكره با آمريكا اطلاعيهاي بدين شرح صادر كرد.
« 1- متأسفانه اخيرا برخي مطبوعات كشور با درج اخبار نادرست شايعهاي را ترويج ميكنند كه گويا نظام سياست روشن خود در مقابل آمريكا را تغيير داده و با تعيين كميتهاي قصد باز كردن مذاكره با آمريكا را دارد.
دبيرخانهي شوراي عالي امنيت ملي ضمن تكذيب كامل اين خبر اعلام مينمايد كه سياست روشن، مستدل و اصولي جمهوري اسلامي ايران در قبال زيادهطلبيهاي آمريكا و زورگوييهاي اين كشور همچنان رد هر گونه سلطهطلبي و ايستادگي در مقابل هر گونه تهديد ميباشد.
2- ما معتقديم كه سياست صلحطلبي و همكاري بينالمللي مبتني بر احترام متقابل و عدالت معقولترين چارچوب تعامل بينالمللي است و براي تحقق اين هدف بزرگ علاوه بر همكاري بين كشورهاي جهان، همدلي داخلي ضروري ميباشد و لذا هر گونه اقدامي كه باعث تشويق دشمن و ترديد نيروهاي داخلي و تشويش اذهان عمومي گردد، براي امنيت ملي كشور زيانبار ميباشد».
جمعه ۳۰ فروردین ۱۳۸۱
علیرضا ملکیان، عضو شوراي سردبيري روزنامه كيهان: طرح بحث مذاكره با آمريكا در شرايط فعلي، يك كج سليقگي است.
یکشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۸۱
سعيد ليلاز: مذاكره با آمريكا در شرايط ضعف، نادرست است. هرگونه تنشزدايي و يا مذاكره نياز به مقدمات دارد. در حقيقت اگر آمريكا بخواهد با ايجاد قيد وشرط در مذاكرات، ما را به حمايت از تروريسم، مخالفت با صلح خاورميانه، توليد سلاحهاي كشتار جمعي و نقض دموكراسي و حقوق بشر متهم نمايد مانند اين است كه يك مسابقه فوتبال را چهار- هيچ، آغاز كنيم و شروع يك بازي با نتيجهي چهار به هيچ به نفع رقيب، كار عاقلانهاي نيست.
چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۱
آیت الله خامنهای، رهبر انقلاب با اشاره به برخي اظهار نظرها در خصوص مذاكره با آمريكا براي كاهش فشارها و تهديدها خاطر نشان كردند: مذاكره و رابطه مانع فشار نخواهد شد زيرا اكنون كشورهايي مورد تهديد آمريكا هستند كه با اين كشور مذاكره و رابطه دارند.
جمعه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۱
عطاالله مهاجراني، ریيس مركز بينالمللي گفتوگوي تمدنها: در شرايط كنوني كه آمريكا در مواضع استيلاطلبي است نميتوان به بحث و مذاكره پرداخت. بهترين وقت مذاكره با آمريكا زماني بود كه من مقالهاي در اين مورد نوشتم. آنوقت آمريكا تنها ابرقدرت مسلط نبود اما وضعيت فعلي براي مذاكره مناسب نيست، چون آمريكا الان در شرايط استيلاطلبي و استبدادطلبي است و دوستان ما كه الان بحث مذاكره را مطرح ميكنند به اين امر توجه ندارند. در حال حاضر رئيس جمهور آمريكا ملتها را تهديد ميكند نه دولتها را. بنابراين بايد نوعي وحدت و يكپارچگي و سياست متمركز را از خود بروز دهيم.
جمعه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۱
مجيد انصاري، نماینده تهران در مجلس [معاون کنونی رییس جمهور]: مذاكره كردن با دشمني كه تيغ براي حمله كردن كشيده است، امري كاملا غير معقول و غير منطبق با منافع ملي است
شنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۱
نجفقلی حبيبي، عضو شورای هماهنگی جبهه دوم خرداد: مذاكره با آمريكا به معناي پذيرش ذلت است. آمريكا خود را در موضع قدرت ميبيند و در چنين حالتي اصلا مذاكره معنا پيدا نميكند. در حاليكه گفتوگو و مذاكره در جايي معنا مييابد كه طرفين در شرايط متوازن و احترام متقابل قرار داشته باشند، اما آمريكاييها با پيگيري بحث مذاكره بهدنبال اعمال قدرت و تثبيت حاكميت خود در كل خاورميانه هستند. آمريكا درصدد است كه ايران را به عنوان يكي از قطبهاي منطقه، تحت نفوذ خود درآورد. آنها تصور ميكند با پيروزي در افغانستان، سركوب فلسطين و تطميع كشورهاي عربي ميتوانند بهراحتي ايران را نيز وادار به تسليم كنند، لذا مذاكره با آمريكا در شرايط كنوني به معني تسليم مطلق و بالابردن دستهاست. مذاكره با خارجي، بدون تمايل نظام، مصداق فساد سياسي است.
دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۸۱
علي شكوريراد، عضو هیات رییسهی مجلس: ما بايد تابوي مذاكره با آمريكا را بشكنيم، اما بسياري از كارشناسان فضاي فعلي را براي مذاكره با آمريكا مناسب نميدانند. به نظر من مذاكره با آمريكا در شرايط كنونی مناسب نيست و چنان چه شرايط و منافع ملي ايجاب نمايد، مذاكره با آمريكا انجام خواهد شد.
چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۱
محسن ميردامادي، دبیرکل مشارکت و رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس: عملكرد خودسرانه در بحث مذاكره با آمريكا ما را به بازندهي ميدان تبديل ميكند.
چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۱
عبدالله رمضان زاده، سخنگوی دولت: دولت و افراد منتسب به آن هيچ مذاكرهاي با طرفهاي آمريكايي نداشتهاند. يكي از اجزاي تشكيل دهندهي ديوار بياعتمادي بين ما و دولت آمريكا همين بلوكه شدن داراييهاي ايران است.
جمعه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۸۱
عاتقه صديقي (همسر شهيد رجايي): عاملان مذاكره احتمالي با آمريكا ابتدا معرفي، سپس از كار بركنار شوند. چنانچه افرادي مذاكرهي پنهاني كردهاند، از تهديدات آمريكا ترسيدهاند اما مردم نميخواهند دوباره زير بار ذلت بروند و به سادگي هم تن به اين ذلت نميدهند. پذيرش مذاكره در شرايطي كه زير فشار هستيم به معناي اين است كه شكست سياسي را پذيرفتهايم.
شنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۱
عباس سليمينمين، مدير مسئول سابق روزنامه تهران تايمز: اگر زماني قرار بر مذاكره با آمريكا باشد، اين كار بايد با اطلاع و آگاهي مردم صورت گيرد.
یکشنبه ۲۹ اردیبهشت 1381
رسول منتجبنيا عضو مجمع روحانيون مبارز: دولت با مذاكرهكنندگان احتمالي با قاطعيت برخورد كند.
چهارشنبه 1 خرداد 1381
سخنرانی رهبر انقلاب: بعضى در دلِ خود احساس ضعف مىكنند، يا چشمغرّههاى امريكا آنها را مىترساند، يا وعدههاى امريكا و امثال امريكا دل ضعيف و ناتوانشان را به خود جذب مىكند؛ لذا به سمت امريكا مىكشند. آنگاه ملت و جوانان مؤمن و مديران باايمان و باصفاى كشور را متّهم مىكنند كه اينها نمىتوانند؛ بنابراين ناچاريم برويم تسليم امريكا شويم! كسانى كه دم از مذاكره با امريكا مىزنند، يا از الفباى سياست چيزى نمىدانند، يا الفباى غيرت را بلد نيستند؛ يكى از اين دو تاست. در حالى كه دشمن اينطور اخم مىكند، اينطور متكبّرانه حرف مىزند، اينطور به ملت ايران اهانت مىكند، تصريح هم مىنمايد كه مىخواهد عليه اين نظام و اين كشور و منافع آن اقدام كند، عدّهاى در اينجا ذليلانه و زبونانه مىگويند: چه كار كنيم؛ برويم، نرويم، نزديك شويم، با آنها صحبت كنيم، در خواست كنيم، خواهش كنيم؟! اين اهانت به غيرت و عزّت مردم ايران است؛ اين نشانه بىغيرتى است؛ اين سياستمدارى نيست. سعى مىكنند رنگ و لعابى از فهم سياسى به كار خود بدهند؛ نه، اين درست ضدِّ فهم سياسى است.
http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3122
[یک خط از این سخنرانی، بدون جملات پیش و پس و بدون اشاره به جو آن سال و مواضع آمریکا در آن موقعیت، توسط بخشی از رسانههای اصولگرا این روزها بازنشر میشود، در حالی که از سوی رهبری در سخنان روزهای اخیر، از کلیت دیپلماسی دولت روحانی در این زمینه حمایت شده است و این در کنار نوع مواضع کارشناسان و فعالان سیاسی با گرایشهای مختلف، نشان از تفاوت چشمگیر شرایطی دارد که منجر به ارایهی فرصت برای «آزمودن باب تعامل» شده است]
چهارشنبه ۱ خرداد ۱۳۸۱
رجبعلي مزروعي، نماینده مجلس: مذاكره يا رابطهي پنهاني با آمريكا استقلال كشور را مخدوش ميكند.
چهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۸۱
حجت الاسلام نیازی، ریيس سازمان قضايي نيروهاي مسلح: ستون پنجم دشمن جريان مذاكره با آمريكا را در كشور دنبال ميكند.
شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۸۱
ابراهيم يزدي: وقتی شرایط تحت تاثير پيچيدگي و بحران خاورميانه و مسالهی فلسطين است بدترين زمان براي مذاكره است، زيرا در اين زمان صحنهي روابط به ضرر ايران تغيير پيدا كرده بود. در چنين شرايطي پيش قدم شدن براي مذاكره با آمريكا بيمعناست.
سهشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۸۱
حجت الاسلام سيد حسن خميني در سالروز ارتحال بنيانگذار جمهوري اسلامي: مذاكره با آمريكا چه دردي را دوا ميكند وقتي تمام ملاك منافع آنها دروغ است. مذاكره با آمريكا چه دردي را دوا ميكند، وقتي تمام ملاك منافع آنها دروغ است چه چيز عايد كشور ميشود. دولت اسرائيل يك دروغ تاريخ است. عقيدهي امام محو اين غدهي سرطاني است و اين حقيقت است كه در نهايت پيروز ميشود و البته اين عقيدهي توسط تمام مسوولان نظام ترويج ميشود. و اگر كسي هم با اين مساله و نظر مخالف باشد چندان اهميت ندارد.
پنجشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۸۱
مهدی كروبي، رییس مجلس در یک سخنرانی در پاکدست: دربارهي رابطه با آمريكا، حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبري به كلي راه مذاكره را نبسته است. حضرت امام گفتهاند، فرض آمريكا اگر روزي مثلا ادب بشود، يعني از خوي قلدري و استكباريش درست بردارد، بخواهد مذاكره از باب مفاد عادلانه و منصفانه بكند، اين يك بحث كلي است. وي دربارهی اين كه آيا مذاكراتي صورت گرفته است يا نه اظهار داشت: من نميخواهم يك چيزي بگويم كه واقعيت ندارد. هيچ وقت ما نميتوانيم بگوييم ما الي العبد مخالف با آمريكا هستيم. ولي الآن در اين شرايط به هيچ قيمتي مذاكره، مصلحت ما نيست. و هيچ كس مذاكره نكرده و مذاكره هم وجود نداشته است. هر چند در نهايت، تعيين سياست كلي نظام در جمهوري اسلامي با مقام معظم رهبري است.
سهشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۸۱
عليرضا رجايي، فعال ملی مذهبی: مذاكره با آمريكا در شرايط فعلي مناسب حفظ منافع ملي نيست يعني تا زماني كه امكان گفتوگوي يك به يك و برابر با آمريكا را نداشته باشيم طبيعي است كه فرصت را نبايد خوب تلقي كرد.
انتهای پیام