خرید تور نوروزی

خاطرات هاشمی ۲۸ آذر سال ۸۰ | علت احضار سفیر سوییس چه بود؟

انصاف نیوز: خاطرات روزنوشت آیت‌الله اکبر هاشمی در آذر سال ۱۳۸۰ را در ادامه می‌خوانید:

چهارشنبه 28 آذر 1380 | 4 شوال 1422 19 دسامبر 2001

«آقای [غلامرضا] باقری [مقدم]، سفیر جدید ایران در قرقیزستان، برای مشورت آمد. از ضعف عمل وزارت امور خارجه، در رابطه با کشورهای آسیای میانه انتقاد کرد و گفت، از آن فضای‌ گرم و فعالی که در دوران ریاست‌جمهوری شما بود، خبری نیست و با آمدن آمریکا به بهانه افغانستان در منطقه، کار کردن مشکل‌تر شده است.

آقایان [سیدمحمود] علوی‌ لامردی و سرهنگ [عباس] واعظی، از [سازمان] عقیدتی ـ سیاسی ارتش آمدند. با گزارش تلاش‌های جدیدشان، درخواست‌ کردند که‌ کنفرانس تکریم سرباز را افتتاح نمایم و از خسارت‌های قانون خرید خدمت سربازان و تأثیر منفی بر روحیه سربازان فقیر گفتند؛ اخیراً عملاً از اجرای آن خودداری شده است.

آقای [محمدرضا] صادق، از همکاران در مجمع [تشخیص مصلحت نظام] و شورای عالی امنیت ملی آمد. گفت، تنظیم اخبار جدید در مورد مسائل امنیتی در شورای عالی امنیت ملی با اوست و در مسأله افغانستان، سیاست آمریکا، در تعیین دولت متکی به غرب پیش می‌رود و احتمالاً در مرحله بعد، ظاهرشاه را می‌آورند و وزارت امور خارجه ما، فعلاً به این قانع است که در این مرحله، ظاهرشاه برنگشته است.

عصر، مصاحبه طولانی با [محققان] ستاد کنفرانس آسیب‌شناسی حکومت دینی [آقایان ابوالقاسمی، صانعی‌پور، مرشد، معصومی، خوش‌چهره، نظرزاده و موسوی] داشتم. درخصوص جدایی‌ناپذیر بودن دین و سیاست و ضرورت تحول در حوزه، در جهت حکومتی‌شدن قفه و معارف حوزه‌های علمیه و کامل اسلامی‌ شدن حکومت، صحبت‌ کردم. گفتند، نقطه‌ عطفی در تحقیقات دو ساله آنها می‌باشد.[1]

امروز یک کشتی که در اجاره ایران است و مواد شیمیایی از عربستان به آبادان می‌برده، در خلیج‌فارس مورد تعرض و بازرسی نیروهای آمریکایی قرار گرفته و به دو نفر از کارکنان کشتی آسیب رسیده و ایران با احضار سفیر سوییس، به این اقدام آمریکا اعتراض کرده است؛ دست از سر کشتی برداشته‌اند.

دیروز در مراسم تشییع جنازه آیت‌الله سیدمحمد شیرازی‌ که پریروز فوت کرده‌اند، بین مأموران و بستگان مرحوم اختلاف پیش‌ آمده؛ آن‌ها درصدد بوده‌اند جنازه را در منزل آن مرحوم دفن کنند که بعداً به کربلا ببرند، ولی مأموران جنازه را به حرم برده و دفن کرده‌اند. این حادثه، انعکاس وسیعی در رسانه‌های خارجی داشته است. مرحوم با نظام اختلاف داشت. [2]


[1] – در بخشی از این مصاحبه آمده است: «اسلام هیچ کجا با محصول علم مخالف نیست. به عنوان یک اصل موضوعی بپذیریم که آنچه، فرضیه و تحلیل و قابل بحث است، اسلام حتماً با آن هماهنگی دارد. اگر جایی می‌بینیم که با آن ناهماهنگ هستیم، اشکال در اجتهاد ماست.

این‌ها علوم انسانی است. باید از این علوم در فتاوایی که مربوط به حاکمیت و اداره جامعه است، استفاده کنیم. اینکه در حوزه باید باشد یا نباشد، دو شکل دارد. من معتقدم که باید (مجموعه کوچکی از همه دانشگاه‌ها را در حوزه داشته باشیم که متخصصین ما با مبانی دینی متخصص باشند، مبانی دینی را در اطلاعات عمومی خوانده باشند و تخصصی را هم یاد گرفته باشند.

الان از دانشگاه اسلامی می‌گیریم، ولی آنچه که لازم است، این است که حوزه‌های دینی باید خودشان افرادی را برای این منظور تربیت کرده باشند که بتوانند به آنها اعتماد کنند. بنابراین باید اجتهادمان را واقعاً علمی بکنیم و دکترین ما با علوم و داده‌های علوم تضاد نداشته باشد.» رجوع‌کنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، مصاحبه‌های 1380»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1402.

[2] – آیت‌الله سیدمحمد حسینی‌شیرازی (۱۳۰۷–۱۳۸۰) از مراجع تقلید شیعه بود. پدر ایشان، آیت‌الله سیدمهدی شیرازی، زعامت حوزه علمیه کربلا را برعهده داشت. در طول سال‌های حیات آقای شیرازی، مبارزه با استعمار و نقشه‌های آنان یکی از دغدغه‌های اصلی و محور سخنان و تألیفات ایشان بود. رابطه آیت‌الله شیرازی با انقلاب و امام بعد از پیروزی انقلاب، به تدریج تیره شد و اعتراضات ایشان آن قدر پیش رفت که نهایتاً به حصر خانگی انجامید. وی معتقد به نظریه حکومت شورایی فقها بود.

ایشان ده‌ها مسجد و حسینیه و مدرسه و کتابخانه و انتشارات و صندوق قرض‌الحسنه و درمانگاه تأسیس نمود، ضمن اینکه نمایندگان و مقلدین و دوستان آن مرحوم با حمایت ایشان، مؤسسات زیادی در مناطق مختلف جهان از جمله در مصر، سودان، بریتانیا، کانادا، آمریکا، هند، پاکستان و استرالیا وکشورهای حوزه خلیج فارس به وجود آوردند. آیت‌الله شیرازی در تأسیس حوزه‌های علمیه در ایران، عراق، کویت و سوریه نیز همت گماشت و ده‌ها مدرسه دینی ایجاد نمود.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب در پیام تسلیتی که صادر کردند، از «جهاد فرهنگی و سیاسی برای اعتلای کلمه اسلام و ترویج مکتب اهل بیت علیهم‌السلام» و «تألیفات متعدد ایشان در علوم اسلامی و مبارزه با صهیونیسم و استکبار» که «متضمن مجموعه بزرگی از معارف دینی و سیاسی است» تمجیدکرده و از خداوند متعال «علو درجات و حشر با اجداد طاهرینش را برای آن عالم بزرگوار» مسئلت کردند.»

منبع: کتاب خاطرات هاشمی در سال ۱۳۸۰؛ «افراط در اختلاف»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا