بازی با جان در دکههای زرآباد زاهدان
توجه نکردن بر فعالیت کیوسکهایی که به فروش موادمخدر مشغول هستند، بر آسیبهای اجتماعی دامن زده و فضای فرهنگی دکهها را مسموم کرده است.
به گزارش سایت عصرهامون (زاهدان)، «دکههای روزنامهفروشی بخش ثابت خیابانهای شهر هستند، دکههایی که خلاف اسمشان تنها محلی برای فروش روزنامه و یا دیگر محصولات مطبوعاتی نیستند؛ در این دکهها از سیگار تا هرگونه موادمخدر پیدا میشود.
آزادی در خریدوفروش آلات استعمال مواد مخدر، دسترسی آسان به آن، بیوجدانی فروشندگان در تشخیص سن و سال مشتریان، روند افزایش استقبال از مواد مخدر را به همراه داشته و عدم توجه بر فعالیت کیوسکها بر آسیبهای اجتماعی دامن زده و فضای فرهنگی دکهها را مسموم کرده است.
دکه ھای سطح شھرستان های کنارک و زرآباد که برخی نیز در کنار مدارس مستقر شدہ اند، طبق قانون باید فقط اقلام فرھنگی از جمله نشریات سراسری و غیرہ را جهت عرضه در اختیار داشته باشند که متأسفانه از رسالت اصلی خود دور شدهاند و در نگاه اول هیچ نشانهای از یک مکان برای عرضه مطبوعاتی و فرھنگی به چشم نمیآیند.
همچنین از سوی مراجع ذیصلاح به دکهها اجازه داده میشد تا برخی اقلام خوراکی و فرهنگی نیز در کنار روزنامه به فروش برسانند، اما این فروشندگان پا را فراتر گذاشته و غیر از دخانیات، نسبت به فروش در ملأعام ناس، پان پراگ، بیتی، چورا، سیگار و غیره کردهاند که ھمه موارد مذکور جزو کالاھای غیرمجاز و غیربهداشتی هستند.
متأسفانه بیتوجهی مراجع ذیصلاح و عدم نظارت کافی موجب شده که برخی از دکهداران به بهانه علت کمبود فضا و کمبازده بودن، از دریافت کتاب و نشریات و مجلات سر باز زده و حتی در مکانهایی هم که به بهانه وجود آن موجودیت پیدا کردهاند، نیز این موضوع رعایت نمیشود.
شهرستانهای زرآباد، نیکشهر، کنارک و برخی دیگر از شهرهای جنوبی استان فاقد روزنامهفروشی، نشریات، کتاب و غیره است و با توجه به اینکه باید این نشریات بر روی دکههای سطح شھر باشند، اما صاحبانشان به صورت سلیقهای چیزھایی خلاف عرف را در دل خود جای دادہ اند که باعث تحریک نونھالان و دانشآموزان و گسترش و عادیسازی استفاده از مواد مخدر و دخانیاتی ماند بیتی، هوت، چورا (انواع پان پراک) و غیره میکند.
لذا در این برهه از زمان بسیاری از خانواده ھا دغدغه و نگرانیشان، عدم استفاده فرزندانشان از اینگونه مخدرات است تا دلبندشان از طریق استفاده از تنباکو، قلیان، پان پراک و سیگار در جمع هم سن و سالها به سمت مواد مخدر سنتی، صنعتی و افیونی کشاندہ نشوند.
نگرانی شهروندان از فروش موادمخدر در دکههای زرآباد
برایناساس برخی از شهروندان و خانوادهها در گفتگو با خبرنگار ما با اعلام نگرانی از این موضوع، بیان کردند: قبل از اینکه فرزندان و نوجوانانمان به این مواد خانمانسوز گرفتار شوند، از مسئولین ذیصلاح خواستار برخورد جدی و قانونی با فعالیت غیرمجاز اینگونه دکه و مغازهها جهت پیشگیری و صیانت از شهروندان را داریم.
او افزود: از آنجایی که این دکهها در نزدیکی و اطراف مدارس هستند، دانشآموزان زیادی تحریک به خرید این مواد میشوند؛ بسیاری از این دکهها در ملا عام در حال فروش مواد مخدر و دخانیات هستند.
برخوردهای قضائی با متخلفان شدید نیست
کوروش محمدی فرماندار زرآباد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: این معضل تقریباً در تمامی نقاط استان وجود دارد و از مشکلات بزرگ استان است که در جلسات متعدد در حال پیگیری هستیم.
او افزود: متأسفانه برخوردهای قضایی با این افراد آنقدر شدید نیست، یکی از دکههای سطح شهرستان زرآباد که به صورت آشکار اقدام به فروش مواد مخدر و دخانیات میکرد، حدود ۱۵ روز تحت کنترل قرار گرفت و به دادگاه معرفی شد؛ اما بنا به دلایلی پس از چند روز آزاد شد.
محمدی ادامه داد: اگر برخوردهای قضایی شدیدتر و محکمتر باشد، متخلفان هم از انجام دوباره این کار خودداری میکنند.
او خاطرنشان کرد: روند رو به رشد و پایین آمدن سن اعتیاد در بین نوجوانان یک خطر جدی است و باید فکری اساسی برای آن کرد.
فرماندار زرآباد گفت: محلیهای منطقه هم تا جایی که بتوانند کمک میکنند و نگران از این وضعیت هستند و باید اهرمهای برخوردی قویتر برای این موضوع باشد، با مسئولین قوه قضاییه بارها صحبت کردهایم و گفته شد که برخوردها مقداری شدیدتر و محکمتر شود تا فرد بار دیگر مرتکب تکرار جرم نشود.
او افزود: در این موضوع نسبت به شهرستانهای دیگر وضعیتمان بهتر است؛ اما همین تعداد اندک هم نباید در شهرستان وجود داشته باشند، از آنجایی که ما همسایه کشورهای پاکستان و افغانستان هستیم نوع برخوردهای قضایی با افراد متخلف شدیدتر باشد؛ چراکه نوجوانان و جوانان زیادی در خطر هستند.
فروش ابزارها وابسته به مصرف مواد مخدر در دکههای روزنامهفروشی همسو با فروش سیگار نخی، برای آلودهسازی قشر جوان جامعه بسیار خطرناک بوده و به عنوان یکی از بسترهای ساختاری در زمینه اعتیاد محسوب میشود؛ بنابراین لازم است نهادهای متولی با این حرکات آسیبزا مقابله کرده و اجازه ندهند فرزندان به راحتی در باتلاق اعتیاد دفن شوند.»
انتهای پیام