خرید تور نوروزی

هگمتانه جهانی؛ «همه‌اش در حد حرف»

توکل دارائی، دانش آموخته تاریخ و تمدن در سایت همدان پیام نوشت: «ثبت جهانی هگمتانه، فرصتی منحصر به فرد برای معرفی تاریخ و تمدن شهر و استانی است که پیشینه خجسته و نامدارش سر به آسمان می‌ساید.

“همدان”، محل اجتماع ایرانیانی است که می‌خواستند، تمدن‌ساز شوند. سومین شاه ماد؛ هوخشتره، نخستین پادشاه دوره باستان بود که ایران را به قدرتی جهانی تبدیل کرد و معمار امپراتوری لقب گرفت.

تاریخ کهن و باستانی همدان در پژوهش‌های تازه، قرن‌ها فراتر از دوره مادهاست؛ اما آنچه به تاریخ هگمتانه اهمیت ویژه می‌دهد؛ همین بنیان‌گذاری حکومت و سیاست در ایران و چه بسا در جهان است.

باری، با تلاش‌ها و پیگیری‌های چندین ساله هگمتانه در میراث جهانی یونسکو ثبت شد و آنچه سبب این موفقیت بود بیش از هر چیز به روایت‌های تاریخی روشن و غیرقابل انکاری برمی‌گردد که توسط مورخان یونانی به ویژه هرودوت از بازیگری جغرافیای همدان در تاریخ هخامنشی ثبت شده است.

مهرماه سال‌جاری وزیر میراث دولت چهاردهم از همدان بازدید کرده و پیشنهاد ایجاد مرکز تمدن‌شناسی داده است؛ زیراکه هر آدم آگاهی با دیدن بقایای تمدن کهن همدان به وجد می‌آید و اگر مدیر یا مسئولی باشد؛ به احتمال سعی می‌کند یادگاری از خود به جا بگذارد و خود را به عنوان خدمتگزار تمدن کهن این شهر معرفی کند.

پیش از آن شعبه بنیاد ایران‌شناسی در همدان فعال شده بود؛ که انگار نه بودجه درست و حسابی دارد و نه سازمان میزبانش عِده و عُده‌ای برای کار پژوهشی و علمی دارد تا بشود مثل بنیاد کرمان‌شناسی و….

اگر پژوهش‌های همدان‌شناسی امثال مرحوم پرویز اذکایی و چند نفر دیگر نبود؛ کارهای دولتی و دانشگاهی که بودجه و امکانات کافی برای گسترش چنین فعالیت‌هایی دارند؛ چنگی به دل نمی‌زد و این تمدن کهن در شهر زادگاه خویش غریب بود.

با توجه به ثبت جهانی هگمتانه، لازم است در مدیریت فرهنگی و میراثی استان خانه‌تکانی جدی و مبتنی بر علم و آگاهی و دانش شود و کسانی سر کار بیایند که دلشان برای این پیشینه کهن و باستانی بتپد؛ نه اینکه با ندانم‌کاری و جهل نسبت به تاریخ و تمدن باستانی هگمتانه؛ داشته‌های قبلی را نیز به طاق نسیان بسپارند و تنها به کارهای زرورقی و بنر بازی‌های رایج و حتی کف و سوت‌زدن‌های دور وبری‌هایشان بسنده کنند.

استاندار جدید همدان، هنوز نتوانسته آن‌گونه که شایسته این دیار است در شناسایی ظرفیت‌های نهفته در آن اقدامی عملی انجام دهد.

کاری به روند کند جابه‌جایی‌های سیاسی ندارم؛ اما معلوم است که گزینش و انتصاب مدیران سیاسی و اجرایی بی‌تفاوت نسبت به فرهنگ و تمدن و حتی زاویه‌دار با میراث علمی و مشاهیر که نه تنها افق‌گشایی نمی‌کنند؛ بلکه سنگ‌انداز فعالیت‌های علمی مایه‌دار می‌شوند؛ دست استاندار را در توسعه فرهنگی استان می‌بندد و به جای ایجاد ابتکارهای تخصصی در این حوزه؛ برای مدیریت ارشد نیز حاشیه‌ساز خواهند شد.

ایجاد یک بنیاد جهانی به نام “هگمتانه” که از سرآمدان تاریخ و فرهنگ ایران در داخل و خارج کشور در آن عضویت داشته باشند، پیشنهادی است که می‌تواند حوزه همدان‌شناسی را هم برای پژوهش و تألیف‌های مرتبط و هم جذب توریسم علمی و فرهنگی و آورده‌های اصلی و جانبی مالی به کمک توسعه اقتصادی و فرهنگی استان بیاورد.

برای دستیابی به چنین افق روشنی؛ مدیران دست به عصا و ناتوانی که کارنامه‌شان هویداست؛ کاری از پیش نمی‌برند. خود دانید. همین.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا