اگر به تصمیم شعام عمل میشد هواپیمای مسافربری سقوط نمیکرد؟
/میانخطوط یک روایت تکذیب نشده/
محمد توکلی، انصاف نیوز: بنا بر روایتی تکذیب نشده از تصمیم شورایعالی امنیت ملی برای واکنش به ترور سردار سلیمانی قرار بر این بوده که شتابی برای پاسخ به آمریکا وجود نداشته باشد تا شرایط فرسایندهی آمادهباش به طرف مقابل تحمیل شود. تصمیمی که شباهت چندانی به حملهی انجام شده به عین الاسد ندارد.
چند روز قبل حسامالدین آشنا، مشاور رئیس جمهور در دولت روحانی به مناسبت سالگرد سانحهی هواپیمای اوکراینی نوشته بود: «بازخوانی آنچه در فاصلهی صبح سه شنبه (نه چهارشنبه) تا صبح شنبه گذشت حق این ملت است».
یک منبع مطلع دربارهی اشارهی آقای آشنا به «صبح سه شنبه»، به خبرنگار انصاف نیوز گفت جلسهی شورای عالی امنیت ملی و ستاد کل نیروهای مسلح برای تصمیمگیری در مورد واکنش به ترور سردار سلیمانی در این روز بوده است.
جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران، در کتاب خاطراتش به نام «پایاب شکیبایی» دربارهی تصمیمی که در جلسهی شعام گرفته شده بود نوشته است آخرین تصمیمی که در این باره گرفته شد، این بود که «شتابی برای پاسخ نیست و موثرترین روش که همواره توسط حزب الله لبنان نیز پیگیری میشود، تحمیل شرایط فرسایندهی آمادهباش بر نیروهای طرف مقابل است».
این روایت آقای ظریف از تصمیم شورایعالی امنیت ملی (شعام) تا به حال از سوی هیچ یک از مسئولان و نهادهای ذیربط تکذیب نشده است.
اما آنچه در بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ رخ داد حملات موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عین الاسد، پایگاه آمریکاییها در عراق بود که با توجه به اعلام ایران مبنی بر اینکه «جواب ایران به ترور سردار سلیمانی این حمله بود و این پایان عملیات است»، احتمالا نمیتوان آن را منطبق بر چارچوب تصمیم شورایعالی امنیت ملی که بر رفتاری مشابه حزب الله لبنان برای تحمیل شرایط فرسایندهی آمادهباش به آمریکاییها تاکید داشته، دانست.
از طرف دیگر فاصلهی زمانی اندک میان اجرای این عملیات و ترور سردار قاسم سلیمانی ناقض ویژگی «عدم شتاب در پاسخ» به عنوان دیگر پایهی تصمیم شورا است.
چندان مشخص نیست از زمانی که تصمیمی با چنین رویکردی از سوی اعضای شعام اتخاذ شده تا بامداد چهارشنبه که حملهی موشکی به عین الاسد اجرایی شد چه فعل و انفعالاتی در ساختار تصمیمگیری کشور رخ داده که آن تصمیم در عمل وتو شده است.
علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی مدعی است که حملهی موشکی به پایگاه عینالاسد بر اساس «تصمیم مورد اجماع» بوده است. ادعایی که پاسخی از طرف حسن روحانی و همراهانش را در پی داشته است.
وبسایت آقای روحانی به آنچه از سوی آقای شمخانی با عنوان «تصمیم مورد اجماع» یاد شده، این پاسخ را داده است: «معلوم نیست منظور ایشان از اجماع بین چه کسانی بوده، وقتی رئیس شورای عالی امنیت ملی هم مطلع نبوده است؟»
بنا بر روایتی که از سوی وبسایت رسمی حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، منتشر شده و هیچ فرد یا نهاد مسئولی هم آن را تکذیب نکرده است روحانی و اعضای دولت او از این تغییر تصمیم و به تبع آن شلیک پدافند به هواپیمای مسافربری بی خبر نگه داشته شده بود.
ساعاتی پس از حملهی موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در عراق و در شرایطی که بالاترین سطح آمادهباش برای واکنش به پاسخ آمریکا اعلام شده بود، پدافند سپاه در خارج از شبکهی یکپارچه پدافندی با «خطای انسانی» یک هواپیمای مسافربری را هدف قرار داد.
روحانی یک سال پس از این سانحه گفته بود آنچه رخ داد از «بیتدبیری یک جمع» ناشی شده است. ممکن است انتقاد رئیس جمهور وقت به جمعی بوده باشد که برای پاسخ به ترور سردار قاسم سلیمانی ظاهراً مسیری متفاوت از تصمیم شورایعالی امنیت ملی را انتخاب کرده بودند.
با کنار هم قرار دادن روایتهای تکذیب نشدهای که از سوی ظریف و روحانی بیان شده است و میانخطوط آنها میتوان به این نتیجه رسید که اگر به تصمیم شورایعالی امنیت ملی توجه شده بود، حملهای با آن مختصات به عین الاسد رخ نمیداد و در صورتی که آن حمله انجام نشده بود پدافندی خارج از شبکهی پدافندی کشور به میدان نمیآمد و اگر چنین نمیشد احتمالاً مسافران هواپیمای مسافربری نیز جان خود را از دست نمیدادند.
انتهای پیام