رژیم کودکانه
فاطمه چاپاری در سایت وقایع استان (اراک) نوشت: «چاقی کودکان و نوجوانان به عنوان یک معضل بهداشتی جهانی در حال افزایش است و تغذیه و ورزش نقش حیاتی در پیشگیری و کنترل آن ایفا میکنند. تغذیه نامناسب، شامل مصرف زیاد غذاهای پرکالری و کمارزش غذایی، میتواند به افزایش وزن غیرضروری منجر شود.
در مقابل، فعالیت بدنی منظم به سوزاندن کالریهای اضافی و تقویت سلامت عمومی کمک میکند. در محیط خانواده، عواملی مانند تغذیه نامناسب، عادات غذایی نامناسب و نبود فعالیت بدنی ممکن است باعث افزایش وزن کودکان و نوجوانان شود همچنین، در محیط مدرسه، عواملی مانند نبود فضای مناسب برای فعالیت بدنی و مصرف غذاهای غنی از چربی و شکر بعنوان میان وعده نقش مهمی در افزایش وزن کودکان و نوجوانان دارد و ترویج تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم میتواند تأثیر قابل توجهی در کاهش نرخ چاقی در این گروه سنی داشته باشد.
یک متخصص تغذیه و صنایع غذایی در اینباره می گوید: چاقی در کودکان و نوجوانان یکی از بحرانهای مهم به شمار میرود که میتواند تأثیرات منفی بر رشد و سلامت آنها داشته باشد.
آیدا غفاری در گفت و گو با خبرنگار وقایع استان می گوید: دوران کودکی، نوجوانی و جوانی به عنوان سه دوره بحرانی رشد انسان شناخته میشوند و تغذیه در این دوران باید به گونه ای باشد که فرد رشد قدی خوبی داشته باشد و دچار چاقی هم نشود. انتخاب صحیح غذاها از همان زمان شروع تغذیه در نوزادی تا مراحل بعدی بسیار حیاتی است.
او بای بیان اینکه چاقی میتواند به دلایل ارثی و اکتسابی ایجاد شود، توضیح می دهد: والدین باید توجه داشته باشند که دادن حجم زیاد غذا به کودکان نه تنها مفید نیست بلکه میتواند به چاقی منجر شود، مواد غذایی در این مساله تاثیر مستقیم دارد به گونه ای که کم تحرکی روی رشد قدی تاثیرگذار خواهد بود و برای اینکه کودک رشد خوبی داشته باشد و بدون درگیری با مساله چاقی به طور طبیعی وارد دوران بلوغ شود باید اصول تغذیه شامل مصرف متعادل کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها را رعایت کرد.
این متخصص تغذیه خاطرنشان می کند: میزان کالری دریافتی یک نوجوان با توجه به موارد متعددی چون جنسیت، میزان قد و وزن، شدت فعالیت های بدنی و مغزی نوجوان تعیین می شود. برای نمونه پسران به کالری بیشتری احتیاج دارند و در مقابل دخترها باید منابع آهن بیشتری مصرف کنند.
غفاری می گوید: غذاهای پرکالری و ناسالمی چون فست فودها که مصرف آن این روزها در بسیاری از خانواده ها به ویژه در وعده شام رواج دارد کار بسیار نادرستی است. چرا که یک نوجوان نباید با معده پر و قند خون بالا بخوابد مصرف مقدار زیادی کربوهیدرات در وعده شام همراه با افزایش قند کودک است که با این امر ترشح انسولین مانع از ترشح کافی هورمون رشد خواهد شد.
او ادامه می دهد: از طرفی شام های پرکالری باعث چاقی هم می شوند که خود این موضوع نیز از جمله موانع رشد قدی است و باعث بلوغ زودرس خواهد شد.
این متخصص تغذیه می گوید: در این زمینه باید اشاره کنم کربوهیدراتها به دو دسته ساده و پیچیده تقسیم میشوند و نوجوانان باید سعی کنند از کربوهیدرات های پیچیده ای چون انواع نان های سبوس دار، غلات، ماکارونی و پاستا استفاده نمایند و مصرف کربوهیدراتهای ساده مانند کیک و تنقلات باید محدود شود، متاسفانه خانواده ها اغلب برای تغذیه مدارس فرزندانشان از این مواد استفاده می کنند که کار خیلی اشتباهی است.
غفاری ادامه می دهد: پروتئینها که شامل انواع گوشت، تخممرغ و حبوبات هستند، برای رشد قدی و افزایش توده عضلانی ضروریاند و حتما باید در وعده غذایی نوجوانان استفاده شود و از آن جا که تخم مرغ یکی از منابع پروتئین خالص به شمار می رود پیشنهاد می کنم تمام نوجوانان روزانه حداقل یک تخم مرغ کامل بخورند.
او بیان می کند: در گروه چربی ها هم مصرف چربیهای سالم و محدود کردن چربیهای مضر توصیه میشود، در پخت پز روغن باید به حدی باشد که ظاهر غذا چرب نباشد و مصرف غذاهای سرخ کرده را هم باید کاهش داد.
این متخصص تغذیه می گوید: سبزیجات و میوهها نیز باید به میزان کافی در رژیم غذایی گنجانده شوند. نوجوانان باید روزانه ۵ واحد از این گروه غذایی را مصرف کنند که هر واحد معادل یک لیوان سبزیجات یا میوه خرد شده است، آنتی اکسیدان ها، ویتامین و فیبرهای موجود در این مواد غذایی خیلی برای بدن مفید است و می توان از میوه به عنوان میان وعده کودکان در مدرسه استفاده کرد.
غفاری مصرف۳ الی ۴ لیوان لبنیات در روز را برای تامین کلسیم و ویتامینهای مورد نیاز بدن نوجوانان هم لازم می داند و می گوید: ورزش نیز نقش مهمی در جلوگیری از چاقی و بهبود رشد دارد. فعالیت فیزیکی منظم به سوزاندن کالری و افزایش متابولیسم کمک میکند و باید در برنامه روزانه نوجوانان گنجانده شود. به طور کلی، تغذیه مناسب و ورزش منظم میتواند به رشد سالم و جلوگیری از چاقی در کودکان و نوجوانان کمک کند.
یکی مربی ورزشی نیز با تاکید بر اهمیت ورزش در زندگی کودکان و نوجوانان به چندین نکته کلیدی در این زمینه اشاره میکند: امروز که مردم اغلب در آپارتمان زندگی می کنند و بچه ها امکان تفریح و بازی در حیاط و کوچه را ندارند کم تحرکی در کنار تغذیه نامناسب و مصرف زیاد شیرینیجات باعث بروز چاقی در سنین کودکی شده، از همین رو ورزش ضمن بهبود روحیه نقش مهمی در سلامت جسمی کودکان و نوجوانان و تناسب اندام آن ها دارد.
زهرا پارسا خاطرنشان می کند: در سنین ۴ تا ۷ سال ورزش باید در حد تفریحی و نه حرفهای باشد و از سن ۷ سالگی به بعد میتوان به سمت ورزشهای حرفهایتر رفت.
او رشتههای ورزشی رزمی چون کاراته و کیک بوکسینگ و… را به دلیل سنگین و طاقت فرسا بودن تمرینات آن و احتمال ایجاد آسیب های جسمی، برای کودکان زیر هفت سال مناسب نمی داند و می افزاید: مدرسه تنها جایی است که در استعدادیابی کودکان و نوجوانان در رشته های ورزشی مختلف می تواند نقش موثری داشته باشد چرا که در باشگاه های خصوصی به دلیل ملاحظات اقتصادی چنین ساز و کاری به خوبی انجام نخواهد شد مگر اینکه با همکاری سازمان هایی چون شهرداری رویدادهای سراسری استعدادیابی برگزار کرد که این مورد هم می تواند کمک کند.
این مربی همچنین به کمبود معلمان ورزش در مدارس و عدم توجه کافی به ورزش در برنامههای درسی اشاره میکند و بر این باور است که کمبود زیرساخت های ورزشی در مدارس از جمله نبود سالن های سرپوشیده برای تمرین های ورزشی در فصول سرد عمده مشکل این حوزه به شمار می رود.
پارسا همچنین با اشاره به تأثیرات مثبت ورزش بر روی سلامت جسمی و روحی کودکان، بیان میکند: علاقه به ورزش میتواند ذاتی باشد طوری که بچه هایی که انرژی بیشتری دارند برای تخلیه آن به فعالیت های ورزشی رو می آورند اما این موضوع در عین حال به محیط خانواده نیز بستگی دارد و اگر پدر و مادر ورزش را جزو عادات روزانه خود قرار دهند فرزندان هم از این امر تاثیر گرفته و تحرک بیشتری خواهند داشت.»
انتهای پیام