افزایش طلاق در کرمان
هرچند یک پایان تلخ بهتر از تلخی بیپایان است اما طلاق یکی از آسیبهای اجتماعی است که باعث از بین رفتن بنیان خانواده میشود.
به گزارش سایت فردای کرمان، «آمار طلاق همیشه نشاندهندۀ واقعیتهای زندگی خانوادههای ایرانی است و به همین دلیل بالا و پایین رفتن این آمار و راهحلهای کاهش آن مورد توجه قرار میگیرد.
افزایش آمار طلاق اگر چه میتواند دلایل مختلفی داشته باشد اما ریشه در برخی رفتارهای فردی نیز دارد، به همین خاطر است که آموزش مهارتهای پیش از ازدواج برای دوام یک رابطه بسیار موثر هستند.
به گفتۀ معاون سلامت اجتماعی ادارهکل بهزیستی استان کرمان، از هر ۱۰۰ ازدواج ۲۵ مورد منجر به طلاق میشود، طلاقهایی که بیشتر در سالهای اولیۀ زندگی رخ میدهد و بسیاری از آنها به دلیل عدم مسئولیتپذیری، بیاحترامی، بیتوجهی و ناآگاهی از مهارتهای زندگیست.
خسرو ملکشاهی با بیان اینکه وضعیت طلاق در استان کرمان خیلی مناسب نیست و آمار فزایندهای دارد، گفت: «از ابتدای سال جاری تا نیمۀ بهمنماه حدود ۱۰ هزار و ۴۶۰ درخواست طلاق ثبت شده است».
او افزود: «بیشترین طلاقها در سنین ۳۵ تا ۴۰ سال اتفاق میافتد».
معاون بهزیستی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار فردایکرمان با اشاره به فعالیت سامانۀ تصمیم در ۸ شهرستان استان کرمان با جمعیت بالای ۵۰ هزار نفر، بیان کرد: «سامانۀ تصمیم در شهرستانهای جیرفت، سیرجان، رفسنجان، کرمان، زرند، کهنوج، شهربابک و بم فعال است و روند طلاق چه بهصورت یکطرفه باشد و چه تهاتر، از طریق سامانۀ تصمیم ثبت میشود».
او ادامه داد: «پس از ثبت درخواست طلاق، زوجین به مراکز مشاورهای که زیر نظر بهزیستی فعالیت میکنند، ارجاع داده میشوند و آنها باید ظرف مدت ۴۵ روز در سه جلسۀ مشاوره شرکت کنند و تمام تلاش این است که سازش اتفاق بیفتد».
ملکشاهی خاطرنشان کرد: «پس از آن پرونده به دادگاه خانواده ارجاع داده میشود».
افزایش آمار سازش
او درخصوص آمار سازش توضیح داد: «سال ۹۸ حدود ۸ درصد از درخواستهای طلاق به سازش میرسید اما در حال حاضر خوشبختانه حدود ۲۵ تا ۲۶ درصد به سازش منتهی میشود که رشد خوبی در این زمینه داشتیم».
معاون بهزیستی استان کرمان در عین حال بیان کرد: «اقدام به طلاق آمار بالایی دارد و روند آن افزایشی است».
او افزود: «از ابتدای سال جاری تا نیمۀ بهمنماه حدود ۱۰ هزار و ۴۶۰ درخواست طلاق ثبت شده است که از این میزان ۲۶ درصد منجر به سازش شده است».
ملکشاهی اظهار کرد: «سال گذشته بیشترین سازش در شهرستان کهنوج و بعد از آن در جیرفت ثبت شده است و دلیل آن فعالیت خوب مراکز مشاوره در این شهرستانها است».
آمار پایین طلاق در تحصیلکردهها
او در پاسخ به این سوال که طلاق و جدایی بیشتر در چه سنینی رواج دارد؟؛ گفت: «رتبۀ اول مربوط به سنین ۳۵ تا ۴۰ سال است و پس از آن به ترتیب سنین ۳۰ تا ۳۵ سال، ۴۰ تا ۴۵ سال، ۲۵ تا ۳۰ سال و ۴۵ تا ۵۰ سال در ردههای دوم تا پنجم قرار دارند».
معاون بهزیستی استان کرمان با اشاره به تاثیر تحصیلات افراد و شغل آنها در عدم جدایی و طلاق یادآور شد: «در سالجاری ۱۰۰۰ نفر از کسانی که دارای مدرک زیر دیپلم بودند برای طلاق اقدام کردهاند در حالیکه افراد دارای مدرک تحصیلی بالای دیپلم، یعنی فوقدیپلم، لیسانس، کارشناسیارشد و دکترا ۵۶۰ نفر بودند که نشان میدهد آمار طلاق در تحصیلکردهها تقریباً دو برابر پایینتر است».
او در ادامه با اشاره به مهمترین آسیبهای طلاق، توضیح داد: «این آسیبها در وهلۀ اول به این بستگی دارد که در خانواده فرزند و یا فرزندانی حضور داشته باشند. تا زمانی که اختلافها منجر به جدایی زوج و زوجه میشود یک سری تنشها وجود دارد و این تنشها تبعاتی برای فرزندان و همچنین والدین دارد».
ملکشاهی ادامه داد: «پس از جدایی هم یکسری آسیبها متوجه فرزندان است و احتمال آسیب دیدن این کودکان در حوزۀ روانشناختی، مسائل بهداشتی و تحصیلی نسبت به نُرم جامعه بیشتر است».
او افزود: «مسائل روحی و روانی که میتواند در خانمها و آقایان، بهخصوص خانمها به دلیل خردهفرهنگهایی که وجود دارد، اتفاق بیفتد نیز از دیگر آسیبهای جدایی و طلاق است».
به صدا درآمدن زنگ خطر طلاق
معاون بهزیستی استان کرمان با تایید این موضوع که طلاق به مرحلهای رسیده که زنگ خطر آن در جامعه به صدا درآمده است، یادآور شد: «آهنگ رشد طلاق در کشور فزاینده است و متاسفانه ۲۵ درصد ازدواجها منجر به طلاق میشود که این آمار، منهای طلاقهای عاطفیای است که آمار دقیقی از آنها نداریم».
او در ادامه با اشاره به مهمترین دلایل طلاق در استان کرمان گفت: «طلاقهای عاطفی، عدم مسئولیتپذیری که بیشتر از سوی آقایان صورت میگیرد، بیاحترامی، بیتوجهی، عدم آگاهی از مهارتهای زندگی، عدم یادگیری مهارتهای ایجاد و تداوم صمیمیت، بد دهنی و ضرب و شتم از دلایل اصلی جدایی زوجین در کرمان هستند».
آموزش پیش از ازدواج در دانشگاهها
ملکشاهی تاکید کرد: «افراد باید تکنیکهای مهارتهای زندگی را حتماً بیاموزند و باید در مهدهای کودک این مهارتها آموزش داده شود. اما من هیچ فردی را ندیدم که در این زمینه مسلط باشد مگر اینکه روانشناس یا مشاور باشد و بر مهارتهای دهگانۀ زندگی اشراف داشته باشد».
او خاطرنشان کرد: «پیش از آنکه دلایل طلاق در استان را آنالیز کنیم، فکر میکردیم که عواملی مانند اعتیاد یا بیکاری سبب جدایی میشوند اما اعتیاد الان در جایگاه دهم قرار دارد».
معاون بهزیستی استان کرمان همچنین دربارۀ اقدامات بهزیستی استان کرمان برای پیشگیری از طلاق و جدایی گفت: «شکلگیری اکثر طلاقها در ۳ تا ۵ سال ابتدای زندگی است و بر همین اساس، سال گذشته طرحی را در خانوادههایی که درخواست طلاق داده بودند اجرا و این افراد را غربالگری کردیم و مهمترین دلایل جدایی آنها را پیدا کردیم و به مراکز مشاوره ارجاع دادیم، سپس طرح آن را نوشتیم و متوجه شدیم که خیلی موثر است؛ بنابراین آن را برای بهزیستی کشور ارسال کردیم و خوشبختانه از ابتدای سالجاری این طرح در قالب یک دستورالعمل به کل استانهای کشور ابلاغ شده است».
او توضیح داد: «بر اساس این طرح، زوجینی که ۳ تا ۵ سال ابتدای زندگی دارای تنش و یا جدایی میشوند، پرسشنامههایی را پر میکنند و اگر جزو گروههای پرخطر محسوب شوند به مراکز مشاوره ارجاع داده میشوند تا با رفع مشکل، از جدایی جلوگیری شود».
ملکشاهی همچنین با اشاره به ارائۀ برخی آموزشها توسط بهزیستی بیان کرد: «آموزشهای پیش از ازدواج در گروه سنی مدارس ارائه میشود اما متاسفانه آموزش و پرورش خیلی با ما همکاری نمیکند».
او گفت: «آموزشهای تكميلی و تخصصى در زمينۀ پيش از ازدواج بايستی در دانشگاهها، سربازخانهها و ديگر مراكز تجمع جوانان اجباری شود و ما معتقديم مهمترين و اثربخشترين ابزار برای كاهش طلاق آموزش بههنگام توسط روانشناسان و مشاورين متخصص و متبحر است».
انتهای پیام