خرید تور تابستان

تروریست ها در پی یارگیری از بلوچ های میهن پرست

به گزارش انصاف نیوز، سید محمود حسینی، استاندار سیستان و بلوچستان در دوره ی اصلاحات، درباره ی اتفاقات تروریستی اخیر در این منطقه با آرمان گفتگویی داشته است که در پی می آید:

نیروهای تروریستی چطور در این منطقه‌توانسته‌اند اقدامات شوم خود را عملی کنند؟
تقریبا در سال 1373 گروه‌ طالبان با ضعیف شدن دولت مرکزی و در میانه جنگ‌های داخلی افغانستان به مرور در این کشور قدرت گرفتند و در سال 1375 توانستند قدرت در افغانستان را به دست بگیرند و طبیعی است که اثرگذاری‌هایی نیز روی مرزهای ایران و مردم ساکن در شهرهای مرزی ایران داشته باشند. از همان زمان نیز اختلافاتی میان ایران و طالبان به وجود آمده بود و ایران حکومت آنان را به رسمیت نمی‌شناخت و نمی‌شناسد.
اما به نظر می‌رسد با وجود این اختلاف، گروه‌های تندرو نتوانستند جایگاهی در منطقه پیدا کنند؟
دلیل این اتفاق را می‌توان به تغییرات شرایط سیاسی ایران در نیمه دهه70 مرتبط دانست. در سال 76 که دولت اصلاحات در ایران روی کار آمد، با این شعار قدرت را در دست گرفت که به حقوق همه اقوام و مذاهب احترام بگذارد و این شعار با استقبال مردم سیستان و بلوچستان مواجه شد. این رفتار باعث اعتماد بیشتر مردم منطقه به مسئولان شد و برخلاف انتظارات عده‌ای، نتیجه معکوسی به وجود آمد و به جای آنکه با قدرت گرفتن نیروهای طالبان، امنیت این منطقه به خطر بیفتد اتفاقا مردم منطقه به مسئولان کشورمان اعتماد کردند و شاهد حوادث ناگواری در منطقه نبودیم.
در چه زمانی گروه‌های تروریستی توانستند در این منطقه ظهور پیدا کنند؟
به مرور با قدرت گرفتن القاعده و نفوذ این گروه در کشورهای منطقه و ایران، گروه‌های تروریستی و افراطی و نزدیک به القاعده در ایران نیز متولد شدند. به نظر می‌رسد در این زمینه نقش گروه القاعده به نسبت بیش از طالبان بوده است. به نظرم اولین حادثه تروریستی گروهک ریگی در اسفند سال 84 و در منطقه تاسوکی بود که این گروه تروریستی با لباس ماموران انتظامی و نظامی در منطقه تاسوکی، ایستگاه ایست و بازرسی ایجاد کردند و با متوقف کردن خودروهای مردم عادی، سرنشینان آنها را پیاده و شماری را در همان منطقه به صورت دست‌بسته، به گلوله بسته و به شهادت رساندند و شماری را نیز گروگان گرفتند. این حادثه مقدمه حوادث متعدد بعدی بود که در این مناطق به وقوع پیوست.
همانطور که می‌دانید گروهی با نام «جیش العدل» 8 روز پیش در یک عملیات تروریستی چند نفر از پرسنل کادر و وظیفه نیروی انتظامی را شهید و دیروز دادستان زاهدان را ترور کردند. تحلیل شما از دلایل وقوع و افراد صحنه گردان این اتفاق چیست؟
بعد از معدوم شدن گروهک ریگی، حالا این گروه جدید در منطقه بروز پیدا کرده است و به اشکال مختلف اقدام به رفتارهای خشونت‌بار می‌کند. همانطور که این گروهک تروریستی در بیانیه خود اشاره کرده است، ریشه اصلی این عملیات به خارج از مرزهای ایران باز می‌گردد و بر اساس گفته‌های خودشان، انتقام حوادث اخیر سوریه را از مردم ایران گرفته‌اند. همین بیانیه نشان می‌دهد که دست‌هایی از آن سوی مرزها این افراد را کنترل و هدایت کرده است. در صورتی که اگر تحلیل درستی از اوضاع خاورمیانه داشته باشید می‌بینید که مساله سوریه و اختلافاتی که در این کشور پیش آمده، اصلا مساله شیعه و سنی نبوده است. اما متاسفانه این موضوع بهانه‌ای شده تا بعضی برای برخی جنایات دیگر خود از آن سوءاستفاده کنند.
واضح است که این عملیات مردم را نسبت به این افراد بدبین خواهد کرد. پس هدف اصلی طراحان این عملیات شوم را چه می‌دانید؟
مهم‌ترین هدف چنین اقداماتی، ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی در منطقه است. در حال حاضر در عراق، لبنان، سوریه، افغانستان و پاکستان شما شاهد به وجود آمدن درگیری‌های مذهبی بین شیعه و سنی هستید و همین امر نشان می‌دهد که یک فکر واحد در به وجود آمدن این تفکر وجود داشته است. همزمان با وقوع این جنایت‌ها در سیستان و بلوچستان شما مشاهده می‌کند که در کردستان نیز گروهک پژاک اقدام به عملیات‌های مشابه می‌کند. در عراق نیز بیشتر حوادث تروریستی در مساجد و حسینیه‌ها رخ می‌دهد. همه این اتفاقات با این هدف صورت می‌گیرد که اختلاف بین شیعه و سنی را تشدید کند. البته در این میان مقامات کشور ما نیز باید هوشیار باشند و عکس‌ العمل‌های‌ به‌ موقع در برابر این رفتارها از خود نشان دهند.
این گروه‌ها تا چه‌اندازه در منطقه نفوذ کرده‌اند؟
مردم بلوچ منطقه که به شکلی مرزداران بخش اعظمی از مرزهای ایران با کشورهای پاکستان و افغانستان هستند، مردمی هستند که به هیچ وجه نگاه افراطی نداشته و قصد شکستن وحدت ملی را در کشور ندارند. مردم این منطقه به شدت میهن دوست و وطن خواه هستند اما ما نیز نباید شرایط را طوری جلو ببریم تا عده‌ای که این رفتار خشونت‌بار را انجام داده‌اند امکان عضو گیری از مردم منطقه را داشته باشند.
روش عضوگیری این گروه‌ها در منطقه چطور است؟
متاسفانه شاهدیم که گروه‌های تروریستی اخیرا اقدام به عضو گیری از نوجوانان و حتی کودکان می‌کنند و لذا وظیفه مسئولان ذیربط باید به شکلی باشد که میدان برای عضوگیری این گروه‌ها فراهم نشود و سیاست‌های کلان به شکلی تنظیم شود که نگاه مثبت به همه اقوام و مذاهب وجود داشته باشد. به هر حال وقتی شما می‌بینید که اختلاف افکنی میان شیعه و سنی در بسیاری از کشورهای همسایه به وقوع پیوسته، اطمینان پیدا می‌کنید که این نقشه یک مرکزیت واحد و قدرتمند است و برای مقابله با آن مرکزیت واحد و قدرتمند، ما نیز باید برنامه‌ریزی دقیق و هوشمندانه داشته باشیم.
در نهایت اگر صحبتی باقی مانده بفرمایید.
در سال 80 و 81 که بنده مسئولیت استانداری سیستان و بلوچستان را برعهده داشتم پژوهشی در منطقه انجام گرفت تا میزان علاقه و میهن‌دوستی مردم منطقه سنجیده شود و بر اساس این مطالعات جامعه شناختی، مردم بلوچ سیستان علاقه فراوانی به سرزمین ایران دارند و میزان گرایش آنها به سرزمین مادری و ملی‌گرایی آنان بسیار بالاست. با این حال باید سیاست‌های کلان کشور به شکلی باشد که اجازه تحرک و تحریک به دشمنان ایران و گروه‌های تروریستی در منطقه داده نشود.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا