اقدام شخصی یا رفتار فراکسیونی
سایت اعتدال نوشت:
پس از روزها رایزنی، گمانه زنی و سرانجام توافق بر سر هیات رییسه سال دوم مجلس، بالاخره این انتخابات برگزار شد و مجلس هیات رییسه سال دوم خود را شناخت.
در صحن علنی روز چهارشنبه پارلمان، پس از رأیگیری برای ریاست مجلس، علی لاریجانی (فراکسیون مستقلان) با کسب 204 رأی از 268 آرای مأخوذه مجدداً به عنوان رئیس مجلس مجلس دهم برگزیده شد.
پس از انتخاب علی لاریجانی به عنوان رئیس، بار دیگر مسعود پزشکیان (فراکسیون امید) و علی مطهری (فراکسیون امید) به عنوان نواب اول و دوم هیأت رئیسه مجلس دهم انتخاب شدند.
همچنین بهروز نعمتی، محمد قسیم عثمانی، رسول خضری، محمد آشوری، مجید ناصری نژاد، اسدالله عباسی، محمد محمودی شاه نشین و محمد فیضی برای سمت کارپردازی(ناظر) هیات رییسه مجلس کاندیدا شدند که محمد آشوریتازیانی (فراکسیون مستقلان)، بهروز نعمتی (فراکسیون مستقلان) و اسدالله عباسی (فراکسیون نمایندگان ولایی) به عنوان ناظران (کارپردازان) هیأت رئیسه مجلس برگزیده شدند.
در ترکیب هیات رییسه سال اول مجلس محمدقسیم عثمانی از فراکسیون امید یکی از سه ناظر هیات رییسه بود که با رای نمایندگان اسدالله عباسی جایگزین وی شد.
در ادامه احمد امیرآبادی فراهانی، فریده اولادقباد، اکبر رنجبرزاده، محمدحسین فرهنگی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی، غلامرضا کاتب، محمدعلی وکیلی و علی اصغر یوسفنژاد برای سمت دبیری هیات رئیسه اعلام کاندیداتوری کردند که از این بین اکبر رنجبرزاده (فراکسیون نمایندگان ولایی)، محمدحسین فرهنگی (فراکسیون نمایندگان ولایی)، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی (فراکسیون نمایندگان ولایی)، غلامرضا کاتب (فراکسیون مستقلان)، محمدعلی وکیلی (فراکسیون امید) و احمد امیرآبادیفراهانی (فراکسیون نمایندگان ولایی)به عنوان دبیران هیأت رئیسه مجلس انتخاب شدند.
پیش از این علی اصغر یوسفنژاد از فراکسیون امید در سمت دبیری هیات رییسه حضور داشت که با رای روز چهارشنبه مجلس محمدحسین فرهنگی جایگزین وی شد.
براساس ترکیب هیات رئیسه جدید مجلس نسبت به سال گذشته 2 تغییر داشت که طبق آن در دبیران فرهنگی جایگزین یوسف نژاد شد و در ناظران هم عباسی بر کرسی عثمانی تکیه زد.
براین اساس از 12 کرسی هیات رئیسه مجلس، 3 کرسی سهم فراکسیون امید و 4 کرسی به فراکسیون مستقلان و 5 کرسی به فراکسیون نمایندگان ولایی اختصاص یافت.
آنچه مشهود است گرچه علیرغم مخالفت پایداری ها و فراکسیون نمایندگان ولایی با نائب رییسی مطهری و پزشکیان، فراکسیون امید توانست دو نائب رییسی و وزنه مهم خود در هیات رییسه مجلس را حفظ کند، اما دو کرسی مهم خود در کارپردازی و دبیری را به فراکسیون رقیب واگذار کرد. در این باره چند نکته قابل تامل است:
1- بر اساس تصمیم فراکسیونی مشخص شده بود که از فراکسیون امید، محمدعلی وکیلی و فریده اولادقبا برای سمت دبیری هیات رییسه کاندیدا خواهند شد تا نمایندگان زن نیز یک کاندیدا در هیات رییسه داشته باشند. اما بر خلاف تصمیم فراکسیون امید، علی اصغر یوسفنژاد دیگر عضو این فراکسیون نیز کاندیدا شد. عجیب آنکه وی قبل از اعلام کاندیداتوری با عارف رییس فراکسیون امید نیز مشورت کرد و عارف با این تصمیم مخالفت کرد. بی تردید عدم پایبندی به تصمیم و رای جمعی در فراکسیون و تقسیم شدن آرا بین یوسف نژاد و اولادقبا از دلایل اصلی بازماندن هر دو گزینه به هیات رییسه بوده است.
2- هم چنین بر اساس تصمیم فراکسیون امید، نامزد کرسی ناظر در هیات رییسه مجلس، محمدقسیم عثمانی بود تا اهل سنت همچون سال گذشته یک کرسی در هیات رییسه داشته باشند. اما بار دیگر عدم پایبندی به تصمیم فراکسیونی باعث شد محمد فیضی و محمد محمودی شاه نشین از این فراکسیون کاندیدا شده و آرا را بین خود تقسیم کنند و هر سه از ورود به هیات رییسه بازمانده و کرسی سال گذشته امیدی ها نصیب ولایی ها شود.
3- طبق آنچه گفته شد عدم پایبندی اعضای فراکسیون امید به رفتار فراکسیونی و تکروی کردن یکی از دلایل واگذاری دو کرسی مهم آن ها در هیات ریسه به فراکسیون رقیب یعنی ولایی ها بوده است. مشخص نیست علیرغم تصمیم فراکسیون و معرفی کاندیداهای خود، چرا برخی اعضا تصمیم گرفتند کاندیدا شده و رای نامزد مورد حمایت امیدی ها را بشکنند. در حالی که امید در سال گذشته 5 کرسی در هیات رییسه داشت، اکنون 3 کرسی دارد، اتفاقی که عکس آن برای فراکسیون نمایندگان ولایی رخ داد و آن ها رفتار و هماهنگی فراکسیونی خود را به رخ کشیدند. این که چطور برخی از اعضای فراکسیون امید هنوز پس از یک سال از عمر نمایندگی خود، فرا نگرفته اند که صحن مجلس جای تکروی نیست و تنها با رایزنی و پایبندی به رفتار فراکسیونی می توان رای خود را بر کرسی نشاند، جای بسی تعجب و البته تاسف دارد.
4- طبق توافق بین سه فراکسیون تصمیم بر آن بود که به جز کرسی های ریاست و نایب رییسی، 9 کرسی باقی مانده با ترکیب 3-3-3 بین هر سه فراکسیون تقسیم شود. این در حالی است که از این 9 کرسی، 5 کرسی یه فراکسیون نمایندگان ولایی، 3 کرسی به مستقلان و تنها یک کرسی به فراکسیون امید رسید. با این حال این احتمال وجود دارد علیرغم توافق صورت گرفته برخی نامزدها به طور شخصی رایزنی کرده و برای خود رای جمع کرده باشند. این درحالی که سایر کاندیداها تنها به توافق و پشتوانه فراکسیونی اتکا کرده و در رایزنی در صحن مجلس کوتاهی کرده و رای خود و کرسی فراکسیون را از دست داده باشند.
5- آرای کاندیداهای انتخابات نشده از فراکسیون امید برای کرسی های هیات رییسه این احتمال را نیز تقویت می کند که برخی اعضای فراکسیون امید علیرغم تصمیم جمعی، حتی از کاندیدای خود نیز حمایت نکرده و به آن ها رای نداده باشند و سبد رای ولایی ها را تقویت کرده باشند. احتمالی که می تواند نشان دهد برخی اعضای این فراکسیون، تحت تاثیر رایزنی های فردی سایر کاندیداها قرار گرفته باشند.
6- بر اساس آرای اخذ شده مشخص است علیرغم توافق 3 فراکسیون به ترکیب 3-3-3، برخی اعضای دو فراکسیون مستقلان و اصولگرایان ولایی به کاندیدای فراکسیون امید رای نداده اند. این در حالیست که امیدی ها رای خود را طبق توافق به کاندیداهای دو فراکسیون دیگر داده اند. این احتمال نیز وجود دارد که ولایی ها علیرغم توافق به جای رای دادن به کاندیداهای مورد توافق تنها به کاندیداهای خود رای داده و در ادامه رای سفید داده تا از رسیدن امیدی ها به هیات رییسه جلوگیری گیری کرده باشند.
7- اشتباه دیگر فراکسیون امید و البته فراکسیون مستقلان نامزدی همزمان دو عضو فراکسیون اهل سنت یعنی محمد قسیم عثمانی و رسول خضری برای تصدی کرسی کارپردازی بود، که باعث شد آرای هر دو نامزد تقسیم شده و از راه یافتن به جمع هیات رییسه بازمانند. گرچه مستقلان در این کرسی نعمتی را حفظ کرده و توانستند آشوری را به جای خضری به هیات رییسه بفرستند، اما کرسی امید در کارپردازی علیرغم توافق از عثمانی گرفته شد.
8- عدم توفیق فراکسیون امید در کسب کرسی های دبیری و کارپردازی علیرغم پیروزی قاطع در کسب کرسی های نواب رییس این نکته را متذکر می شود که رفتار فراکسیونی منجر به پیروزی می شود و رفتار فردی و عدم قاطعیت فراکسیون منجر به شکست. در حالی که فراکسیون امید برای کسب کرسی های نواب قاطعانه عمل کرد و از بروز رفتارهای فردی جلوگیری کرد، مطهری و پزشکیان قاطعانه نایب رییس شدند، اما در انتخاب کارپردازان و دبیران، کاندیداتوری شخصی و فردی در مقابل تصمیم فراکسیونی مانع از پیروزی امیدی ها شد.
9- با این حال این انتخابات پایان حاشیه های انتخاباتی مجلس در سال جاری نخواهد بود و دو هفته ی آینده انتخابات ریاست کمیسیون ها هم حتما با حاشیه و وزنکشیهای مختلف همراه خواهد بود. انتخاباتی که اعضای فراکسیون امید باید دقت بیشتری در آن به خرج داده و با نشان دادن رفتار واحد فراکسیونی، اشتباهات سال گذشته انتخابات ریاست کمیسیون ها و این روز هیات رییسه را تکرار نکنند.
انتهای پیام