دیپلمات اصلاح طلب: تشکیل کمیته ای از سران قوا تکراری است
حمیدرضا آصفی، سخنگوی وزارت خارجه در دوره اصلاحات گفت: سران سه قوه در شورای عالی امنیت ملی حضور دارند و بالطبع اطلاعات کاملی از مذاکرات هستهای دارند؛ بنابراین تشکیل کمیتهای از سران قوا برای نظارت بر مذاکرات هستهای تحصیل حاصل محسوب میشود.
به گزارش انصاف نیوز، آصفی معتقد است: این کار را تحصیل حاصل میباید دانست این مذاکرات زیر نظر شورای عالی امنیت ملی محسوب میشود. مگر اینکه دوستان اطلاعاتی داشته باشند که من از آن بیاطلاعم.
متن گفتگوی آصفی با آرمان در پی می آید:
تعدادی از نمایندگان مجلس طرح الزام دولت به غنیسازی 60 درصد را قصد دارند به تصویب مجلس برسانند. نظر حضرتعالی به عنوان یک دیپلمات با تجربه راجع به این رویکرد نمایندگان چیست؟
البته باید دید که جزییات این طرح شامل چه چیزهایی است؛ هنوز جزئیات این طرح در رسانهها مطرح نشده است. باید گفت که برخی از نمایندگان مجلس از سر دلسوزی این طرحها را مطرح میکنند و تا وقتی طرح مصوب مجلس نشود یک برداشت و طرح شخصی تلقی میگردد. اما اگراین طرح در مجلس مطرح و رای نمایندگان را کسب و به تایید شورای نگهبان برسد. طرح الزام دولت به غنیسازی 60 درصد؛ دیگربرای دولتمردان الزامآور خواهد بود. بالطبع دستگاه دیپلماسی هم ملزم به رعایت این طرح خواهد شد. ببینید تا وقتی جزییات طرح روشن نباشد نمیشود در مورد آن به درستی قضاوت کرد. اگر این طرح در مقابله با اقدامات تند سنا و کنگره آمریکا باشد یا در تقابل با تحریمهای طرف مقابل در نظر گرفته شود، یک معنی و مفهوم میدهد و اگر در پاسخ به اقدامات یکجانبه غرب مسکوت گذاشته و صرفا دولت را به چنین موضوعی متعهد کند یک معنای دیگر میدهد. یادمان نرود که در ژنو توافقی را انجام دادهایم این توافق برآیند موازنه قدرت درمیان طرفین بود. حالا در مورد مفاد این تفاهم بعضی ابهاماتی دارند که حتما باید ابهامات آنها برطرف شود. اما باید دانست در حال حاضر این تفاهم را آمریکاییها با یک تحریم جدید زیر سوال بردند و عملا این تفاهمنامه را تضعیف کردند. به نظرمن در وهله اول مقصر اصلی تضعیف توافق ژنو طرف آمریکایی است. اما نکته حائز اهمیت این است که به هر حال تفاهمی میان طرفین امضا شده است. همگان باید بدانند که تیم مذاکرهکننده با تصمیم نظام به این مذاکرات رفته است. تا این مذاکرات در جریان است ما باید از تیم مذاکرهکننده کشورمان حمایت کنیم. این حمایت به این معناست که اگر نقطه ابهامی وجود دارد باید از دستگاه دیپلماسی خواسته شود تا ابهامات را مرتفع کند. اگر دیدگاههایی داریم که معتقدیم میتواند به آنها کمک کند باید به تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان منتقل کنیم. بنابراین به عقیده من نباید اختلافات و ابهامات را علنی کنیم. نباید طرف مقابل این احساس را داشته باشد که تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان از پشتوانه کامل برخوردار نیست. میشود تمام پیشنهادات و انتقادات را در جلسات مشترک با وزارت خارجه در میان گذاشت. اما تا وقتی این مذاکرات در جریان است ما نباید اقدامی انجام بدهیم که باعث تضعیف تیم مذاکرهکننده کشورمان شود. الزام دولت به غنیسازی 60 درصد وقتی میتواند مفید باشد که سنا و کنگره تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع کنند. این طبیعی است که مجلس محترم و دولت در قبال اقدام یکجانبه احتمالی آمریکا و غرب ساکت نخواهند بود. و اقدامات لازم را به عمل خواهند آورد یکی از این عوامل میتواند بحث غنیسازی تا 60درصد باشد. البته باید دانست که فضا باید به سمتی حرکت نکند که توافقنامه ژنو تضعیف شود. اگر جمهوری اسلامی بخواهد به گونهای حرکت کند که توافقنامه ژنو حفظ شود باید بهانهای را به دست طرف مقابل ندهیم و چارچوب گفتوگوهای صورت گرفته عمل کنیم. بنابراین تا وقتی که طرح الزام دولت به غنیسازی 60 درصد به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان نرسیده است باید آن را به عنوان یک دیدگاه شخصی درنظر بگیریم. باید گفت تا زمانی که آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه ایران تصویب نکرده و مجلس هم طرح الزام دولت را تصویب نکرده است؛ باید اذعان کرد که اظهارنظر در این موضوع یک واکنش شتابزده است. ما هر اقدامی که در مجلس یا نهادهای دیگری انجام میدهیم باید در جهت حمایت از تیم مذاکرهکننده کشورمان باشد. چون تیم مذاکرهکننده کشورمان در یک گفتوگوی سخت و دشوار وارد شدهاند.
به تازگی برخی از رسانهها قصد دارند اینگونه القا کنند که توافق ژنو به یک توافق بیسرانجام دارد تبدیل میشود. برخی از کارشناسان حاضر در این رسانهها اینگونه تحلیل میکنندکه ما باید در مقابل زیادهخواهی غرب میایستادیم و اکنون به واسطه تحریمها توافق ژنو به شدت آسیبدیده است. چرا اینگونه برداشت میکنند؟ مگر این کارشناسان چه انتظاری از تفاهمنامه ژنو داشتند؛ که برآورده نشده است؟
توافقنامه ژنو اولین ایستگاه بود برای رسیدن به یک توافقنامه جامع و کامل باید دانست که ایستگاه اول هنوز به سرانجام نرسیده است. ما هنوز در اجرایی کردن تفاهم اول با1+5 به نتیجه نرسیدهایم بنابراین گفتوگوها هنوز ادامه دارد. لذا نظر برخی در مورد اینکه ما چیزی از توافقنامه ژنو به دست نیاوردیم برداشت درستی نیست. به هر حال توافقنامه ژنو باعث شد تماسهای دیپلماتیک مجددا با کشورمان از سر گرفته شود اگر چه تماسهای دیپلماتیک هدف هیچ کشوری نیست باید دانست تماس دیپلماتیک راهی است برای رسیدن به هدف بزرگتر که هدف بزرگتر همان تامین منافع ملی کشورهاست. ولی به هر حال تفاهمنامه ژنو باعث شد که روند روبه افزایش تحریمها متوقف شود. باعث شد که جمهوری اسلامی به دنیا نشان دهد که از منطق پیروی میکند. و حربه رژیم صهیونیستی و آمریکا تا حدودی کند شود اینها دستاوردهایی بود که ما در قدم اول مذاکره بهدست آوردیم برای اینکه ما ارزیابی کنیم که چه به دست آوردیم و توفیقات چه بودباید صبور بود. و اجازه بدهیم که مذاکرات روند خودش را طی کند.
یکی از نمایندگان مجلس طرحی را مطرح کرده است که مطابق آن روسای قوا با تشکیل هیاتی بر مذاکرات هستهای نظارت کنند. به نظر شما حضور این هیات چه لزومی دارد؟ مگر قبلا بر مذاکرات نظارت نمیشد؟
ببینید در مسائل کلان مانند موضوع هستهای ما باید یک اجماع ملی را به وجود بیاوریم؛ ما مذاکرات سختتر از هستهای هم داشتیم مذاکرات مربوط به قطعنامه 598 سختتر بود و جمهوری اسلامی هم در شرایط سختتری قرار داشت. ولی آن مذاکرات را با صبوری جلو بردیم و اتفاقا توفیقات زیادی را به دست آوردیم. مذاکرات هستهای مذاکرات مهمی برای آینده کشور محسوب میشود. همه گروهها و همه جناحها باید سعی کنند که این مذاکرات به نتیجه برسد. من البته همیشه نسبت به اظهار نظر نمایندگان محترم خوشبین هستم و اعتقاد دارم که آنها از سر دلسوزی این کارها را میکنند. شاید هنوز یک ارتباط ارگانیک و نهادینه بین اطراف موضوع به وجود نیامده اما آن طرحی که شما در سوال مطرح کردید چیز تازهای محسوب نمیشود. سران سه قوه در شورای عالی امنیت ملی حضور دارند و بالطبع اطلاعات کاملی از مذاکرات هستهای دارند؛ بنابراین تشکیل کمیتهای از سران قوا برای نظارت بر مذاکرات هستهای تحصیل حاصل محسوب میشود. اما اینکه کمیتهای از سران سه قوه نظارت کنند بر حقوق هسته ای؛ خب در شورای عالی امنیت ملی سران سه قوه حضور دارند بنابراین این کار را تحصیل حاصل میباید دانست این مذاکرات زیر نظر شورای عالی امنیت ملی محسوب میشود. مگر اینکه دوستان اطلاعاتی داشته باشند که من از آن بیاطلاعم.
احتمالا روز دوشنبه جک استراو وزیر امور خارجه سابق انگلستان قرار است به ایران سفر کند. تحلیل شما از سفر ایشان به ایران چیست و چرا در کشور برخی از رسانهها به صورت منفی نسبت به سفر یک مقام انگلیسی به تهران حساسیت نشان میدهند؟
در گذشته انگلیسیها مداخلات بیجایی درکشور داشتندکارنامه سیاسی انگلیس در جمهوری اسلامی ایران بسیار منفی است ما در مقاطع مختلف تاریخ شاهد هستیم که رویکرد انگلستان در مقابل ایران رویکرد درستی نبوده است. در جریان ملی شدن نفت دولت ملی مصدق را تحت فشار گذاشتند. به جهت همین رفتار برخی از فعالین سیاسی در ایران نسبت به انگلستان دیدگاه تاریخی منفی دارند. به نظر من این حساسیت و بدبینی به دلیل وجودهمین سابقه بد سیاسی است؛ اما باید دانست تماسهای دیپلماتیک و پارلمانی بین ایران و سایر کشورها از جمله انگلیس در چهارچوب منافع ملی صورت میگیرد؛ البته با ملاحظه همان سوابق نامناسب این کشور. این نکته حائز اهمیت است که این روابط فرصتی را در اختیار جمهوری اسلامی ایران میگذارد تا دیدگاههایش را به طور صریح و بیواسطه به طرف مقابل اعلام کند و مواضع خودش را اعلام کند و البته این امکان را به طرف مقابل میدهد که بدون واسطه دیدگاه ایران را راجع به رویکرد خود شنیده ودر صورت لزوم آن را اصلاح کند.
انتهای پیام