چرا برگزاری انتخابات الکترونیک مد نمیشود؟
«فرزانه توکلی» کارشناس ارشد ارتباطات دربارهی برگزاری انتخابات الکترونیک نوشت:
ترس از تکنولوژی و یا ناتوانی در مدیریت فناوری، شاید یکی از گلوگاه های اصلی، عدم برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک در کشور است؛ تا جایی که در آستانه هر انتخاباتی، برگزاری به شکل الکترونیکی مطرح و پیگیری می شود و کمی مانده به برگزاری انتخابات، همه چیز ملغی می شود و به آرشیو می رود تا انتخابات بعدی. گویا اصلا موضوع الکترونیکی کردن انتخابات خیلی مساله مهمی برای اهالی سیاست و تصمیم گیران و تصمیم سازان کشور نیست.
و حتی دستگاه هایی که برای این اقدام گام هایی برداشته اند یا در میانه راه، با دوربگردان به روند سنتی بازگشته اند یا اینکه برای تکثیر تجربه آنها، کسی سراغشان نرفته است. همین هم باعث شده انگیزه ای برای تقویت این نگاه الکترونیک و مبتنی بر سبک زندگی امروز مردم، وجود نداشته باشد.
رسانهها نیز آنطور که باید پیگیر این موضوع نبودهاند و زیاد از سطح به عمق اجرای آن نرفته اند.
با این حال، تجربه برگزاری نخستين انتخابات سراسري هیات مدیره خانه هاي مطبوعات با مشاركت 91 درصدي واجدين شرايط طي دو مرحله در روزهاي 10 خرداد و 14 تيرماه 96 به صورت الكترونيك و همزمان در سراسر كشور، اولا نشان دهنده جسارت صنف مطبوعات در بهره برداری از فناوری روز و حرکت به سمت دولت الکترونیک است و ثانیا نشان دهنده بلوغ فکری برای منفعت جمعی.
به اعتقاد کارشناسان و اهالی رسانه در استانهای مختلف، برگزاری انتخابات هیات مدیره خانه های مطبوعات به صورت الکترونیکی علاوه بر شفافیت و سهولت و سرعت در انتخابات، از زد و بندهای مرسوم در اینگونه انتخابات جلوگیری كرد. همچنین شفافیت و امکان نظارت مستمر بر فرایند عضوگیری و نامزدی در کنار راستی آزمایی و حذف افرادی که فاقد شرایط حرفه ای بودند از جمله عوامل اعتمادساز این انتخابات بود.
مصطفي كواكبيان، رئيس شوراي مركزي خانه هاي مطبوعات در حاشيه برگزاري اين انتخابات گفت: خانه مطبوعات در هر استان به عنوان مادر همه تشکل های مطبوعاتی محسوب می شود که به صورت کاملا صنفی ، همه جانبه، سراسری و دموکراتیک شکل گرفته است. این فعال رسانه ای خاطرنشان کرد: برای انتخابات امروز خانه های مطبوعات هم که حدود دو هزار و200 نفر واجد شرایط مشارکت هستند پیش بینی می کنم که بالای 85 درصد یعنی حدود 1900 نفر در انتخابات شرکت کنند.
مسعود احمدي رئيس خانه مطبوعات استان كردستان، برگزاري انتخابات به صورت الكترونيكي و سراسري را بيانگر همت دولت براي ارتقاي جايگاه خانه هاي مطبوعات كشور عنوان كرد و افزود: برگزاري اين انتخابات افزايش كارايي و شفافيت در عملكرد خانه هاي مطبوعات را در پي دارد.
وي هويت بخشي بيشتر خانه هاي مطبوعات را يكي ديگر از نتايج اين انتخابات توصيف و اظهار كرد: برگزاري اين انتخابات به صورت سراسري و الكترونيكي را به فال نيك مي گيريم و معتقديم امروز نخستين قدم براي احقاق حقوق از دست رفته جامعه خبرنگاري در سراسر كشور برداشته شد.
مرتضي داستاني، مدير مسئول روزنامه 19 دي قم نيز با اشاره به اينكه برگزاري الكترونيك و سراسري خانه هاي مطبوعات باعث شده تا اين دوره از انتخابات نزد اهالي مطبوعات بسيار مهم جلوه كند افزود: پيش از اين به موضوع خانه هاي مطبوعات توجه چنداني نمي شد و آن را فاقد كارايي لازم مي دانستند اما با ابتكار معاونت مطبوعاتی و طراحی رای گیری الکترونیک، شاهد حضور چشمگير فعالان مطبوعاتي در اين دوره از انتخابات هستيم.
مجتبي نوريان، مدير خانه مطبوعات استان خراسان رضوي، تعيين زمان دقيق آغاز و پايان كار انتخابات خانه هاي مطبوعات در هر دوره را يكي از حركات مطلوب دولت در اين انتخابات عنوان و اضافه كرد: اصل برگزاري الكترونيك انتخابات از اين جهت خوب است كه ديگر نيازي به حضور فيزيكي اهالي مطبوعات در پاي صندوق راي نيست و افراد در هر شرايطي مي توانند به كانديداي مورد نظر خود راي دهند.
مدير خانه مطبوعات خراسان رضوي عنصر شفافيت را يكي از پيامدهاي مطلوب برگزاري انتخابات به شيوه الكترونيك دانست و افزود: وقتي همه چيز به صراحت مشخص، معلوم و در معرض ديد همگان باشد راي دهندگان مي توانند بهترين قضاوت را در انتخاب خود داشته باشند.
نوريان ضمن انتقاد از تعويق زمان برگزاري انتخابات، مشاركت اهالي مطبوعات را بسيار خوب ارزيابي كرد و افزود: در مجموع تلاش همكاران ما و تعاملي كه با سياست گذاران مطبوعاتي كشور صورت گرفت انتخابات خوبي را رقم خورد.
عبدالحميد طولابي، رئيس خانه مطبوعات استان ايلام نيز با اشاره به برخي كاستي ها، ساماندهي روند انتخابات به صورت سراسري و الكترونيك را يك حركت ابتكاري و مطلوب عنوان و تصريح كرد: در اين دوره با استقبال بسيار خوب اهالي مطبوعات استان ايلام مواجه هستيم به نحوي كه هم اكنون اين استان مقام اول را از حيث مشاركت همكاران مطبوعاتي در انتخابات دارد كه اين نشان از مطلوبيت بيشتر نظام الكترونيك در مقايسه با روال مرسوم سابق دارد.
طولابي افزود: اين انتخابات در عين حال به صورت دموكراتيك و بدون هيچگونه دخل و تصرفي از سوي واسطه ها صورت گرفت و بدون شك همكاران ما هم مي توانند در انتخاب افراد واجد ضلاحيت از آزادي بيشتري در عمل برخوردار شوند.
آیا مد می شود؟
حالا باید منتظر ماند و دید این تجربه موفق مطبوعاتی ها، برای سایر اصناف و البته سیاسیون به یک مد ملی تبدیل می شود یا اینکه همچنان قرار است در بر همان پاشنه انتخابات سنتی و صفهای طولانی و کمبود تعرفه و تمدید ساعتی و نهایتا انتقاد مردم بچرخد.
انتهای پیام