مطالبات و انتقادات کمپین «کسری خدمت فرزندان ایثارگران»
«مهران طاوسی» نمایندهی کمپین «کسری خدمت فرزندان ایثارگران» دربارهی اجرایی نشدن کسری خدمت فرزندان ایثارگر گفت: ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان مجری قانون متولی تهیه گردش کار است . اما ستاد کل از اجرایی شدن این موضوع استنکاف کرده و به عبارت دیگر تعلل کرده و البته دلایلی هم دارد. دلایل ستاد کل اعم از این است که در این موضوع به کار کارشناسی نیاز هست، نیروی سرباز ما کاهش چشمگیر پیدا میکند و این تأثیر در بنیهی دفاعی دارد.
«مهران طاوسی» و «محمدرضا گلی» نمایندگان کمپین کسری خدمت فرزندان ایثارگران با حضور در دفتر انصاف نیوز، آخرین پیگیریهای کمپین را تشریح کردهاند.
طاوسی دربارهی علت اجرایی نشدن ماده 88 قانون برنامه ششم توسعه گفت:
«”بند د ماده 88 قانون برنامهی ششم توسعه” سربازی فرزندان ایثارگران را تسهیل کرده است که با توجه به نوع ایثارگری میتوان از مزایای آن استفاده کرد – متن قانون: د ـ متن زیر به عنوان بند (۷) به انتهای ماده ۴۵ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۹/۷/۱۳۶۳ الحاق میشود: ۷ ـ در صورت اذن فرماندهی کل قوا: – فرزندان رزمندگان با سابقهی حضور در جبهه به ازای هرماه حضور یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه ـ فرزندان آزادگان به ازای هرماه اسارت یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه ـ فرزندان جانبازان به ازای هردرصد جانبازی یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه تبصره ـ بهره مندی فرزندان جانبازان بر اساس درصد جانبازی صادره از کمیسیون عالی پزشکی نیروهای مسلح یا بنیاد اقدام میگردد و در خصوص آموزش خدمت نظام وظیفه براساس مقررات ستاد کل نیروهای مسلح عمل میگردد. حکم بند (د) ماده (۸۸) قانون برنامه ششم بر حکم تبصره (۲) ماده (۳۳) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، حاکم است. به عنوان مثال برای یک ماه حضور در جبهه و یک درصد جانبازی یک ماه کسری خدمت به آن شخص تعلق میگیرد.
شورای محترم نگهبان این قانون را تأیید کرده و لفظ قانون هم اینست که در صورت اذن فرماندهی کل قوا این مواردی که در قانون آمده است اجرایی میشود. این قانون ابلاغ شده و در روزنامهی رسمی هم چاپ شده است. ما منتظر اجرای این قانون هستیم که خب این قانون در اجرا به مشکل برخورده است».
علت دقیق اجرایی نشدن قانون برای ما مبهم است
وی در این باره توضیح داد:
«علت این مشکل و اجرایی نشدن این قانون برمیگردد به مسیری که این قانون در جریان تصویب طی کرده و همچنین هماهنگیهایی که در ستادکل باید انجام میشده و اینکه مسوولین محترم ستاد کل تا الان چه نظری داشتهاند. در حال حاضر در اجرا شدن این قانون مشکل وجود دارد. ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان مجری قانون متولی تهیه گردش کار است . اما ستاد کل از اجرایی شدن این موضوع استنکاف کرده و به عبارت دیگر تعلل کرده و البته دلایلی هم دارد. دلایل ستاد کل اعم از این است که در این موضوع به کار کارشناسی نیاز هست، نیروی سرباز ما کاهش چشمگیر پیدا میکند و این تأثیر در بنیهی دفاعی دارد.
ما نمیگوییم ستادکل قانون را اجرا نمیکند اما تأخیر در اجرا دارند. یک حالت بلاتکلیفی در این موضوع وجود دارد که از کار کارشناسی به عنوان علت عدم اجرایی شدن آن نام میبرند».
طاوسی به پیگیریهای خود در این زمینه هم اشاره کرد و گفت:
«پیگیریهایی انجام دادیم که علت این کار کارشناسی چه بوده است. هر نهادی معاون پارلمانی و حقوقی دارد و ستاد کل نیروهای مسلح هم برای خودش معاونت امور حقوقی و پارلمانی دارد که این معاونت به عهدهی «سردار مطهر» است. طبق گفتهی نمایندگان مجلس زمانی که این موضوع در مجلس مطرح شده جناب آقای مطهر بودند و در جریان این امر قرار گرفتند و هماهنگیها انجام شده است. حال چگونه است که در آن زمان این کار کارشناسی مطرح نبوده و الان لازم شده است؟ این سوالی است که برای ما مطرح بوده است. و آیا از قبل هماهنگیای وجود نداشته است؟
خیلی صریح بخواهیم بگوییم علت دقیق این موضوع و اجرایی شدن و نشدن آن برای ما مبهم مانده است. یعنی نمیتوانیم بگوییم اجرا میشود یا اصلاً نمیخواهد اجرایی شود و جا دارد که این شفاف سازی را مسوولین محترم در در ستاد کل نیروهای مسلح انجام دهند و هنوز هم منتظریم این اتفاق بیفتد».
وی دربارهی کمپین گفت:
«کمپین کسری سربازی فرزندان ایثارگران پیگیر این موضوع هست و این کمپین از سوی فرزندان ایثارگران تشکیل شده است و نمایندگانی دارد که مسیر کلی کمپین را پیگیری میکنند.
عمر کمپین به درازای عمر مجلس دهم است. این کمپین اواخر مجلس نهم شکل گرفت. شروع این کمپین از شبکهی اجتماعی تلگرام بود و فرزندان ایثارگران به صورت خودجوش این کار را شروع کردند و کانالی با عنوان «کسری سربازی فرزندان ایثارگران» تأسیس شد. فعالیتهایی در این راستا انجام شد، از دیدار با نمایندگان تا فعالیتهای رسانهای که در ابتدا شاکلهی نظام مندی نداشت اما هرچه جلوتر رفت پختهتر شد و نظام خاصی برای پیگیریها پیدا کرد و در حال حاضر غیر از شبکههای اجتماعی رایج مثل تلگرام و اینستاگرام از طریق دیگر شبکههای اجتماعی هم این فعالیت پیگیری میشود. از نقاط قوت این کمپین تقسیم کار در بین مدیران این کمپین بود که یک عده مسوول فضای مجازی شدند یک عده رسانه یک عده ارتباطات و… که به صورت تیمی پیگیر حل مشکلات هستند. نقطهی مثبت دیگر این کمپین فعالیت در راستای قوانین و مقررات کشور و با اطلاعات کامل و به دور از هیاهو و با رعایت اخلاق و عرف است که بدون حاشیه انجام گرفته است. حاشیهای در این مدت که ما فعالیت داشتهایم نبوده و نیست و نخواهد بود، البته که ما پیگیریها را ادامه میدهیم. آن چیزی که برای ما مهم است و نهایت خواستهی ماست ، اجرایی شدن قانون است.
نوع فعالیت کمپین برای ما اهمیت دارد. کدام کمپین را سراغ دارید که دو سال و اندی برای یک موضوع با ثبات حرکت کند. حاشیهای برای این کمپین وجود نداشته است. این کمپین خودجوش بوده و از جایی حمایت نشده است. این کمپین بدون ادله و منطق صحبت نمیکند و حتی گاهی نقش مشورتی برای نمایندگان مجلس داشت».
در ادامه وی با اشاره به لایحهی احکام دائمی توسعه اضافه کرد:
«برای اولین بار قوانین مرتبط با تسهیلات فرزندان ایثارگران به شکل دیگری در لایحهی احکام دائمی توسعه مطرح شد ومجددا با توجه به اینکه احتمال اجرایی شدن آن کم بود در برنامهی ششم مورد تاکید بیشتر قرار گرفت و ازلحاظ حقوقی برنامهی ششم حاکم بر لایحهی احکام دائمی توسعه شد و میتوان گفت در این موضوع تنقیح قوانین صورت گرفت. پس میتوان گفت برنامهی ششم اولویت اجرایی دارد.
در قانون قبلی که در مجلس نهم تصویب شده بود ،حرف از معافیت زده و لفظ کسری را نیاورده بود اما در برنامهی ششم تحت عنوان کسری به تسهیلات سربازی فرزندان ایثارگران پرداخته ولی چون این دو قانون برای هم حاشیه دار میشدند و حوزههایشان با هم تداخل داشت در نهایت قانون برنامهی ششم بر لایحه احکام حاکم شد. البته برای ما تفاوت چندانی ندارد و بیان متفاوتی از یک موضوع برای رسیدن به یک هدف است».
نمایندهی کمپین «کسری سربازی فرزندان ایثارگران»، نقطهی مثبت دیگر این کمپین را فعالیت در راستای مقررات کشور و با اطلاعات کامل و «به دور از هیاهو و با رعایت اخلاق و عرف» دانست وگفت: «حاشیهای در این مدت که ما فعالیت داشتهایم نبوده نیست و نخواهد بود البته که ما پیگیریها را ادامه میدهیم. آن چیزی که برای ما مهم است و نهایت خواستهی ماست اجرایی شدن قانون است».
طاوسی قوانین کسری خدمت قبل از قانون برنماه ششم توسعه را ناقص دانست و گفت:
«قوانین کسریای که برای فرزندان ایثارگران قبل از قوانین کسری برنامهی ششم نواقصی داشت چرا که محدودیت سنی ایجاد میکرد. یعنی طبق قانون قبلی اگر کسی متولد سال 1373 به بعد بود هیچ گونه کسریای به وی تعلق نمیگرفت و این باعث شده بود بخشی از جامعهی هدف از این امتیازات محروم شود. پس یکی از دلایلی که کسریها به صورت جدیدی مطرح و بازنویسی شد به این خاطر بود.
مثالی دیگر بزنم، اگر بخواهم سادهتر بگویم قبلاً اینطور بود که برای یک ماه رزمندگی نه روز کسری داده میشد و فرد در بیشترین حالت میتوانست نه ماه کسری بگیرد. این محدودیتها وجود داشت که اولاً جامعهی هدف را کامل پوشش نمیداد و ثانیاً جامعهی هدف نمیتوانست نهایت استفاده را ببرد».
طاوسی در پاسخ به این پرسش که آیا این نظر رسمی ستاد است گفت: «ما از طریق نمایندگان مکاتبه داشتهایم و با آنها هم گفتگو داشتهایم. حرفهایی که میزنیم برای خودمان نیست یا گفتهی نمایندگان است یا گفتهها و مصاحبههایی هست که مسوولین ستاد کل داشتهاند».
بنیاد شهید از پیگیری موضوع شانه خالی میکند
وی دربارهی نقش و مسوولیت بنیاد شهید در این موضوع گفت:
«متاسفانه بنیاد شهید به عنوان متولی امور ایثارگران باید پیگیر این امور باشند اما آقای شهیدی مدیریت محترم بنیاد شهید در مصاحبهای عنوان کردند که ما در این موضوع نقشی نداریم. جای سؤال دارد که اگر بنیاد شهید که متولی امور ایثارگران است نقشی در این موضوع ندارد پس چه کسی باید آن را پیگیری کند.
بنیاد شهید که متولی امور ایثارگران است باید این موضوع را پیگیری و پشتیبانی میکرد و اطلاع رسانی میکرد. کم لطفی است که بنیاد به صراحت از عدم نقش خود در این موضوع سخن میگوید.
باید توجه داشته باشیم که ستاد کل نیروهای مسلح جایی نیست که دسترسی راحتی به آن وجود داشته باشد و ارگانی باشد که مدام مصاحبه داشته باشد».
طاوسی با اشاره به مکاتباتی که در این زمینه داشته است گفت: «خانم تاج الدین به عنوان نایب رییس فراکسیون ایثارگران جلسهای با بنیاد شهید برای ما ترتیب دادند و بعد از آن هم نامهای به آقای شهیدی زدند در مورد امور ایثارگران که تاریخ نامه 21 تیرماه است اما آقای شهیدی هشت روز بعد یعنی 30 تیرماه در مصاحبهای عدم نقش خود و مجموعه تحت مدیریتشان در این موضوع را اعلام کردند به نوعی بنیاد و مسوولین آن خود را کنار کشیدند.
حداقل کاری که بنیاد شهید میتوانست انجام دهد این بود که آماری از مشمولین این قانون را به ستادکل دهد. نه اینکه در همان ابتدای کار پشت ایثارگران را خالی کنند.
هر موضوعی در کشور یک متولی دارد. این تسهیلات مرتبط با ایثارگران است و بنیاد متولی امور ایثارگران، مجری این قانون هم ستاد کل نیروهای مسلح است پس متولی این امر که بنیاد شهید است باید پیگر اجرای موضوع باشد و هماهنگیها را انجام دهد.
بنابراین ما نمیتوانیم ارتباط راحتی با ستاد برقرار کنیم و خبر دقیقی هم نمیتوانیم از آن جا بگیریم پس بنیاد به عنوان متولی امور ایثارگران باید این پیگیریها را انجام دهد. بنیاد عمکرد مثبتی در این زمینه نداشته است. بنیاد در این موضوع جسورانهتر باید عمل کند».
پیگیری اجرایی شدن قانون از طریق ارتباط با نمایندگان
وی با اشاره به ارتباط و گفتگو با نمایندگان مجلس ادامه داد:
«هر قانونی دو فرایند دارد فرایند تصویب و فرایند اجرا. زمانی که این موضوع در حال مصوب شدن بود با نمایندگان کمیسیون برنامه و بودجه، فراکسیون ایثارگران مجلس و کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه ارتباط برقرار کردیم. هیات رییسهی فراکسیون ایثارگران در این زمینه کمک خوبی کردند. طبق صحبت نمایندگان مجلس هماهنگی با معاون پارلمانی انجام شده بود و موافقت ضمنی ستادکل هم وجود داشته است. اما بعد از این موضوع ستاد عنوان میکند که باید کار کارشناسی در معاونت تخصصی انجام گیرد.
مجلس شورای اسلامی در هر دو فرایند تقش کلیدی دارد . طبیعتا نظارت بر تحقق قوانین و حسن اجرای ان به عهده نمایندگان محترم است.
مشمولین این قانونن فرزندان آزادگان، جانبازان و رزمندگان هستند. آمار آزادگان و جانبازان در اختیار بنیاد شهید است. آمار رزمندگان هم در دست ستادکل است چراکه کارت ایثار دارند. بنابراین آمار دقیق وجود دارد».
طاوسی با اشاره به مکاتبهای دیگر از طریق نمایندگان با معاونت امور حقوقی و مجلس نیروهای مسلح گفت:
«از طریق مکاتبه با نمایندگان خواستار اطلاع از شرایط فعلی قانون شدیم که این قانون به کجا رسیده و سرانجام آن چیست، نامهی ما به نماینده ضمیمهی نامهی ارسالی نماینده به ستاد کل شد که در جواب آنچه گفته شد همان متن قانون بود ان چیزی که همه میدانند و در جایی دیگر گفته شده بود 5 سال زمان برای اجرای مادهی مذکور پیش بینی گشته! در جایی دیگر این قانون را موضوعی تخییری بیان کرده بود که جای تعجب دارد حتی برطبق متن قانون و شروط ان اختیاری برای ستاد کل در نظر گرفته نشده و این موضوع در حیطهی اختیارات فرمانده معظم کل قوا است نه ستاد کل و یا هر نهاد دیگری در پایان هم نوشته بود معاونت تخصصی در حال بررسی این موضوع است. درست است که برنامهی ششم توسعه 5 سال اعتبار دارد اما به این معنا نیست زمان اجرا اختیاری است و هر زمان در این 5 سال که مجری قانون میخواهد اجرا کند».
این نمایندهی کمپین با اشاره به عدم مبهم بودن قانون اضافه کرد:
«قانون ابهامی ندارد که نیاز به استفساریهی مجلس باشد چراکه قانون شفاف است و استفساریه برای زمانی است که ابهامی وجود داشته باشد. نمایندگان مصاحبههایی داشتند و اظهار کردند قانون مشکلی ندارد و گردش کار باید تنظیم شود و به دفتر حضرت آقا ارسال شود. آقای نقوی حسینی هم و در توییتر اعلام کردند قانون لازم الاجراست و ستادکل هرچه سریعتر باید نسبت به تنظیم گردش کار و فراهم کردن مقدمات اجرای کار اقدام کند».
علت دقیق اجرایی نشدن قانون مشخص و شفاف نیست
وی با اشاره یه عدم شفاف سازی این موضوع از سوی مسوولین مربوطه و مشخص نبودن علت دقیق مشکل ادامه داد:
«شفاف سازی دربارهی موضوع کسریها انجام نشده است. وقتی شما میپرسید مشکل کجاست من برآوردی از نظرات مختلف را ارائه میدهم. دقیقاً نمیتوانم بگویم مشکل کجاست چراکه ما با نمایندگان صحبت میکنیم و مصاحبهی این دوستان را هم داریم ولی علت این تأخیر در ستادکل را نمیدانیم و مصاحبهی رسمی هم در این زمینه از طرف ستادکل وجود نداشته است. اطلاع رسانی درستی هم از سوی این نهاد وجود ندارد».
طاوسی با اشاره به صحبت های برخی از نمایندگان کمیسیون امنیت ملی وعدم وجود مشکل امنیتی گفت: «اگر مشکل امنیتی حاصل میشد مطمئنا اعضای کمسیون امنیت ملی این را مد نظر قرار میدادند، اما قانون با رای بسیار بالا تصویب و بدون مشکل تصویب شد فایلهای صوتی نظرات نمایندگان محترم هم در صحن علنی و در زمان تصویب موجود است».
پیداکردن تعداد دقیق فرزندان ایثارگر مشمول این قانون برای مسوولین کار چندانی ندارد
نمایندهی این کمپین در پایان ضمن اشاره به تعداد ایثارگران و آماری که ازآنها وجود دارد، گفت:
«این آمار میگوید که چه تعداد ایثارگری وجود دارد که فرزندانشان مشمول این قانون میشود. تعداد این افراد حدود 500 هزار نفر است اما سوالاتی در اینجا مطرح میشود. برای مثال آیا همهی این 500 هزارنفر فرزند پسر دارند؟ آیا فرزندان همهی این 500 هزار نفر الان به سربازی خواهند رفت و تا الان خدمت سربازی نرفتهاند؟ آیا میزان سابقه ایثارگری همهی اینها به قدری است که معافیت بگیرند یا اینکه فقط کسری تعلق میگیرد؟ و سوالات دیگری که این امار را به چالش میکشد.
آمار دقیق مشمولین هست و پیدا کردن آن برای مسوولین کار چندانی ندارد. ما میگوییم اگر 500 هزار نفر هم ایثارگر داشته باشیم با سوالاتی که مطرح شد جمعیتشان کاهش پیدا میکند. متاسفانه برخی افراد آمار میلیونی ارائه میکنند در صورتی که این حرف صحت ندارد.
در پایان از طرف جامعهی ایثارگران تشکر ویژه دارم از نمایندگان محترم مجلس و این تقاضا را دارم که همچنان به تلاش و حمایتهای خود در این مسیر ادامه بدهند امیدورایم که هیات رییسهی محترم مجلس به ویژه ریاست محترم مجلس درخواست داریم برای پیگیری این موضوع وارد عمل شوند.
ایثارگران هر آنچه داشتند با تمام وجود برای حفظ کشور به میدان آوردند، میآورند و خواهند آورد. تکریم ایثارگران و فرهنگ ایثارگران از چنان جایگاهی برخوردار است که در سال 1389 مقام معظم رهبری سیاستهای کلی نظام در امور «ترویج و تحکیم فرهنگ ایثار و جهاد و ساماندهی امور ایثارگران» را به عنوان راهنمای دستگاههای اجرایی، تقنینی و نظارتی، خط مشی و جهتگیری نظام در این بخش ابلاغ فرمودند».
انتهای پیام
کسری خدمت ایثارگران اجرا شود . خواستار اجرای قانون هستیم
با تشکر از پیگیری شما
لطفا دیگر اخبار مرتبط با این زمینه را نیز پیگیری کنید.
کسری خدمت ایثارگران اجرا شود . خواستار اجرای قانون هستیم
ما تا رسیدن به حق قانونی خود دست از پیگیری برنخواهیم داشت چرا که پاسخ منطقی برای عدم اجرای ان نه دریافت کرده ایم و نه وجود خواهد داشت و تا اخر پشت هم دیگه واستادیم
با سلام و عرض ادب و احترام
من به شخصه واقعا احساس تاسف میکنم که مدیران این کمپین ایثارگران به چه علت از قانون خرید خدمت ایثارگران فرار میکنن؟مگر این قانون در کناره قانون کسری به تصویب نرسیده است؟آقا مهران عزیزبه خدا کار خوبی نیست، شما اگه دوستای خودتون رو که فقط شامل خرید میشن رو حمایت کنین انتظار این رو داشته باشین که ستاد کل هم از شما حمایت کنه وگرنه این کار خداپسندانه ای نیست، از ادمین محترم خبر انصاف خواهش میکنم ثبت کنید تا همه ما نصب به رفتارمون آگاه باشیم.با تشکر.
منم با شما موافقم
در صحبت های این دوستان هیچ اشاره اس به قانون خرید خدمت نشده ، مگه قانون خرید خدمت فرزندان ایثارگران با قانون کسری تقریبا همزمان تایید نشده
چرا فقط کسری خدمت رو دنبال میکنید در حالیکه نیاز به تایید رهبری داره ولی قانون خرید که هیچ نیازی به تایید زهبر نداره و یک امتیاز برای ایثارگران هست رو بهش بی توجه هستید ؟ مربوط به ایثارگران نیست ؟
با سلام سپاسگزاریم که از سایت خوب انصاف نیوز و خواهشی که داریم پیگیر این موضوع باشند
صدای اتحاد ما اجرایی شدن کسری خدمت ایثارگران است
پی ما عقب نمیکشیم
و از حق خود کنار نمیزنیم
لطفا وضعیت این قانون مشخص شود
جا داره یه خسته نباشید مشتی به عزیزان این کمپین یگم دست از پیگیری نکشین ما تا تهش هستیم
با سلام همه بایستی تابع قانون باشیم لطفا مسئولین زیربط قانون را اجراء کنند و به نظر می رسد کار سختی نبوده وتعداد عزیزان ایثارگر هم مشخص مبباشد .