خرید تور تابستان

«مملکت را با حکومت محلی نمی‌توان اداره کرد»

وزیر سابق فرهنگ گفت: «نمی‌توان مملکت را با حکومت محلی اداره کرد؛ بعد از مشکلی که برای هنرمند عزیز کشور، آقای ناظری – خواننده – در خراسان پیش آمد، من به سران سه قوه نامه نوشتم تا جلوی این اتفاق گرفته شود.»

عصر شنبه ۴ شهریور مراسم تودیع رضا صالحی امیری و معارفه عباس صالحی با حضور معاون اول رییس‌جمهور در تالار وحدت برگزار شد.

به گزارش اعتدال، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم تودیع خود، گفت: ما نمی‌توانیم شعارها و هرچه را که فکر می‌کنیم درست است، به جامعه القا کنیم. نظام سلیقه‌ای باید جمع شود. من در این مدت کوتاه، در مقابل مخالفت‌ها ایستادگی کردم.

سیدرضا صالحی امیری – وزیر پیشین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی – در مراسم تودیع خود که در تالار وحدت برگزار شد، اظهار کرد: بگذارید چند جمله را خلاصه عرض کنم؛ باور دارم که دستگاه بزرگ فرهنگی برای حرکت به سوی آینده، به یک رویکرد همه‌جانبه‌نگر و استراتژیک نیاز دارد. ما نمی‌توانیم جامعه را به‌شکل سلیقه‌ای اداره کنیم. برای تداوم نظام فرهنگی، به سازوکاری به نام نقشه راه، چشم‌انداز و برنامه عملیاتی که یک ضرورت حیاتی است، نیازمندیم.

او ادامه داد: من سعی کردم این برنامه‌ها را در دوران تصدی خودم در وزارت ارشاد دنبال کنم و اولین مجله «چشم‌انداز سینمای ایران» را تهیه کردم.

صالحی امیری در بخش دیگری از سخنانش، اظهار کرد: عبور از سطح به عمق، یک نقطه کلیدی دیگر است. عبور از مناسک به معرفت و همچنین از تکرار عادت به خلاقیت، عبور از بایدها به باورها، عبور از نظام رسمی به صنفی، عبور از مونولوگ به دیالوگ، عبور از جزایر مستقل و از نظام بسته به نظام باز، عبور از نگاه کوتاه و همچنین عبور از نظام کارگزار به سیاستگذار باید به سیاست تبدیل شود. وزارت ارشاد، سیاستگذار است نه کارگزار و دستگاه حکومتی باید آن را اصلاح کند.

وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در دوره چهار ساله به همت آقای جنتی – وزیر سابق ارشاد – و تلاش‌هایی که من به سرعت دادن این مسیر انجام دادم، هدف این بود که کارها به نهادها واگذار شود و بپذیریم که وزارت ارشاد در دهه‌های آینده باید سیاستگذار خوبی باشد. امروز خانه سینما در جامعه می‌درخشد و صندوق هنر که معیشت و سلامت هنرمندان را دارد، به اهالی آن واگذار شده است. همچنین نمایشگاه بین‌المللی کتاب به اهالی فرهنگ واگذار شد. وزارت ارشاد در دهه چهارم باید سیاستگذار باشد نه کارگزار.

وی بیان کرد: نمی‌توان مملکت را با حکومت محلی اداره کرد؛ بعد از مشکلی که برای هنرمند عزیز کشور، آقای ناظری – خواننده – در خراسان پیش آمد، من به سران سه قوه نامه نوشتم تا جلوی این اتفاق گرفته شود. مجرای کاری ما براساس تشدید جامعه نبود، بلکه براساس مقاومت بود. باید بدانیم اداره کشور فقط با یک دولت مرکزی ممکن است و لاغیر.

صالحی امیری گفت: باید بپذیریم مرجع فرهنگی کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. نظر همه، محترم است و باید در نظام فرهنگی، یک الگو به نام انسجام فرهنگی را بپذیریم و این انسجام فرهنگی توسط دستگاه نظام فرهنگی، یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هدایت شود. برای کار فرهنگی باید محیط فرهنگی، آرام باشد. من در دوران تصدی خود در وزارت ارشاد به ۲۶ استان سفر کردم و از همه مسئولان و نمایندگان ولایت فقیه در استان‌ها خواستم که بگذارند نظام فرهنگی حاکم و اوضاع فرهنگ، آرام باشد.

وزیر پیشین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که راه نجات کشور، گفت‌وگو است، اظهار کرد: ما باید از دوران تخریب،‌ انگ‌زنی و شایعه عبور کنیم. باید گفت‌وگوی فرهنگی در کشور شکل بگیرد. ما در همین مجموعه، گفت‌وگو با اصحاب فرهنگ را شروع کردیم. باید فضای گفت‌وگو را آماده کنیم که همه بدانند در این سرزمین، حق دارند و حق مطلق وجود ندارد. همه اقوام حق حیات دارند و ما نمی‌توانیم یک‌تنه دیگران را شبیه خودمان کنیم، زیرا شبیه‌سازی فرهنگی در دنیای امروز غیرممکن است. این دولت از مردم رأی گرفته است. بنابراین باید گفتمان اعتدال فرهنگی، به رسمیت شناختن عقلانیت، انسجام و دیانت فرهنگی را بپذیریم، زیرا این نوع گفتمان، در ذیل گفتمان مقام معظم رهبری است.

صالحی امیری بیان کرد: من تلاش کردم در این دوران، با وفاق درون‌سازمانی و هم‌اندیشی با اصحاب هنر و فرهنگ و رویکرد اخلاق‌مداری، قطار بزرگ فرهنگ و ارشاد را در مسیری پرتلاطم به حرکت درآورم و آن را به آقای عباس صالحی واگذار کنم. خداوندا تو شاهد هستی که به‌دنبال نام نبوده و نیستم و به‌عنوان یک خادم در خدمت خانواده بزرگ فرهنگ هنر هستم و خواهم بود.

سیدعباس صالحی: «ایران» سرای فرهنگ، هنر و ادب است و نه تهران

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سه فرصت و سه چالش در حوزه فرهنگ و هنر نام برد و گفت: هیچ‌وقت ایران سه فرصت جهانی، ملی و نسل جوان، خلاق و مستعد را با هم یک‌جا نداشته است.

مملکت را با حکومت محلی نمی‌توان اداره کرد

سیدعباس صالحی – وزیر ارشاد – در مراسم معارفه‌اش که در تالار وحدت برگزار شد، اظهار کرد: اگر وزارت [کردن] در جمهوری اسلامی با نگاه دینی «خدمت» است، در حوزه فرهنگ و هنر، معنی «خادمیت» دارد. من به‌عنوان خادم اهل فرهنگ به این عنوان افتخار می‌کنم و این تملق و اغراق نیست.

او ادامه داد: فرهنگ، هوای تنفس و زندگی انسان است و کسانی تلاش می‌کنند این هوا سالم باشد، آلوده نباشد تا اکسیژن به‌درستی به رگ انسان منتقل شود. اگر پزشکان، طبیب جسم هستند، اصحاب فرهنگ طبیب روح هستند. فرهنگ هوای درگذر و پرنفس جامعه است و این هوا را نمی‌توان گلخانه‌ای، حفاظت یا قطره‌ای، تزریق کرد. باید این هوا به‌گونه‌ای باشد که همه به اندازه کافی تنفس کنند. اصحاب فرهنگ و هنر در نگاه‌داشت چنین فضایی تلاش می‌کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: مفتخرم در طول چند دهه عمرم، در جمع اصحاب فرهنگ و هنر زندگی کرده و رکاب‌دار این خیل پرتکاپو بوده‌ام. امیدوارم بتوانم با مساعدت اصحاب فرهنگ و هنر، گامی به پیش برداریم. فرهنگ، معاشرت است، همدلی و هم‌نفسی است، بنابراین خواهم کوشید تا همدم خوبی برای شما باشم. تلاش می‌کنم خاک پای کسانی باشم که برای ورق زدن کتاب قطور فرهنگ ایرانی تلاش می‌کنند تا این کتاب قطورتر شود.

صالحی با بیان این‌که ایران با فرهنگ، هنر و ادبش زنده است، گفت: همه‌جا ما را با فرهنگ و هنر می‌شناسند و حیف است که امروز، تعریف دیگری از خود داشته باشیم و نام ما با نام دیگری قرین شود. بد است که امروز نام ایران با ایران‌هراسی تعریف شود. ما فقط به گذشته تاریخ وصل نیستیم. هنر، ادب، فرهنگ و رسانه امروز ایران، پرتکاپو، سرزنده و شاداب است و هیچ کالایی به ارزشمندی فرهنگ و هنر نیست.

او ادامه داد: چندبار سرمایه‌گذاری‌های کلانی برای خودرو شد، اما چقدر در این زمینه جهانی شدیم؟! چقدر برای فرهنگ و هنر خرج کرده‌ایم؟! در حال حاضر ما را به سینما و جوایز اسکار و همچنین به موسیقی فاخر و متجلی‌مان در جهان می‌شناسند. به تابلوهای نقاشی، هنرهای تجسمی و نمایشی پرشکوه‌مان می‌شناسند و یکی از بازرترین‌ افراد این هنر، آقای نصیریان در این مراسم حضور دارند. ایرانی در طول قرن‌های متوالی، با نفس فرهنگ و هنر زنده مانده و هر جریان مهاجم را به خاک نشانده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ما فقط با ارتش در مقابل هجوم نایستاده‌ایم. اگر می‌خواهیم امنیت پایدار، اقتصاد پایدار و سیاست مطمئن داشته باشیم، این کاخ را بر نهضت و سلاح بنا نکنیم که البته این دو هم بی‌ربط نیستند. ما چالش کمی نداریم. دولت یازدهم کارهای بزرگی کرد و در رویکردها، اتفاق‌های خوبی افتاد که معلول یک رویکرد جدی در فضای سیاست و فرهنگ بود. اصحاب فرهنگ و هنر نیز نقش مهمی در این رویکرد داشتند.

صالحی گفت: از دکتر جنتی، وزیر سه ساله فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت یازدهم که دوران پرفراز و نشیبی داشت، سپاسگزاری می‌کنم. از آقای صالحی امیری – وزیر پیشین ارشاد – نیز متشکرم، زیرا به اعتبار او، در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و کتابخانه ملی بودم. خوشفکری، حل بحران و نکات دیگر بسیاری در اوصاف آقای صالحی امیری هست که به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد آمد. از این پس، بیشتر خواهیم شنید و تلاش می‌کنیم بیشتر از آن‌که بگوییم، بشنویم، زیرا معتقدم دولتمردان به شنیدن، بیشتر نیاز دارند تا گفتن.

او با اشاره به سه چالش عمده در حوزه فرهنگ و ارشاد، توضیح داد: اولین چالش در حوزه فرهنگ، تکثر نظر فرهنگی است. این تکثر، جامعه فرهنگی را گرفتار مشکل کرد. استراتژی گفت‌وگو، برای رفع این چالش است. باید به سمت رفع سوءتفاهم‌ها حرکت کنیم. اهالی فرهنگ در درون خود به‌دنبال معدل نظر فرهنگی در جامعه حرکت کردند. نمی‌توان در میان میلیون‌ها نظر حرکت کرد و جامعه ایرانی را در ابهام قرار داد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره چالش دوم، گفت: این چالش به‌شدت مساله ایجاد کرد؛ ابهام در حقوق فرهنگی، حقوق فردی، اجتماعی و حاکمیتی جامعه وجود دارد و جامعه باید نسبت به حقوق خود آشنا باشد. حق هویت‌های جمعی که باید نسبت به حقوق خود آشنا شوند، حق امنیت فکری، هویت صنفی، هویت‌های قومی و زبانی حقوقی که جامعه نسبت به آن‌ها حساسیت دارد و حاکمیت باید به آن‌ها توجه کند.

صالحی درباره چالش سوم نیز اظهار کرد: شکاف قومیتی و جنسیتی، چالش دیگر این حوزه است. البته با وجود جدی بودن چالش‌ها، امیدها اندک نیستند.

صالحی با اشاره به فرصت‌ها در این حوزه، توضیح داد: فرصت اول، جهانی شدن ادب و فرهنگ ایران در حوزه‌های مختلف است. ما در ۱۰۰ سال گذشته، چنین فرصتی نداشتیم. در همه حوزه‌ها، حرفی برای گفتن و نشان دادن داریم که البته خودبزرگی نیست. امروز فرهنگ و ادب و ایرانی ارزش افزوده ملی ایران است. این ارزش در سطح جهانی قابلیت تقابل دارد. ما فرصت‌های زیادی برای دیده شدن در جهان داریم و هرجا که رابطه‌ها باز شده، این فرصت‌ها بیشتر شده است. ایران در گذشته، تاریخ یک ضلع جهان بوده و اکنون نیز باید چنین باشد.

او ادامه داد: فرصت دوم، کشوری شدن فرهنگ و ادب است. برخی پیش از این، برای فعالیت‌های فرهنگی و هنری به تهران می‌آمدند؛ اما امروز در جای‌جای ایران، فرصت خلاقیت فرهنگی و ادبی وجود دارد و در همه نقاط ایران، خلاقیت موج می‌زند. ایران امروز، سرای فرهنگ و ادب است و نه تهران. اگر در گذشته کانون هنر و ادب در بخشی از شهرها مستقر بود، امروز در همه جای ایران مستقر است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فرصت سوم را نسل جوان دانست و افزود: نسل جوان یک سرمایه بزرگ است و باید قدر آن را دانست؛ نسلی که می‌تواند تولید اشتغال کند.
جهانگیری: از صالحی امیری در دولت استفاده می‌شود

معاون اول رئیس‌جمهور با تشکر از زحمات سیدرضا صالحی امیری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:حتما در این دولت صالحی امیری مسئولیت مهمی خواهد داشت و از ظرفیت وی استفاده می‌شود.

مملکت را با حکومت محلی نمی‌توان اداره کرد

اسحاق جهانگیری در مراسم تکریم از سیدرضا صالحی امیری و معارفه سید عباس صالحی در تالار وحدت تاکید کرد:‌ با جابجایی وزیر فرهنگ ، تغییری در سیاست های دولت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد نمی شود و وعده های رئیس‌جمهور در این حوزه دنبال خواهد شد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: صیانت از فرهنگ، در مرتبه اول مستلزم این است که بازشناسی دقیقی از مبانی جلوه های اندیشه های ادب و هنر ایرانی اسلامی داشته باشیم و در مرتبه بعد نیازمندیم که از گسست فرهنگی پیشگیری کنیم. بار این دو مسئولیت سنگین بیش از آنکه بر دوش نهادهای رسمی حاکمیتی باشد، بر دوش اصحاب فرهنگ ، هنر و اندیشه است.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه اقتدار فرهنگ کشور در دست اصحاب فرهنگ و هنر است تصریح کرد: هر چه تولیدات فرهنگی ما به ریشه فکری ما نزدیک‌تر باشد، قدرت فرهنگی ما بیشتر خواهد بود. توسعه کشور با توسعه فرهنگی به وقوع می پیوندد و اقتصاد و سیاستی موفق خواهد بود که جهت دهی به آن توسط فرهنگ انجام شود. وقتی ما از قدرت فرهنگی صحبت می‌کنیم لازمه آن این است که تشکیلات قدرتمندی در بخش اداری وجود داشته باشد که این مسئولیت را اجرا کند.

جهانگیری در ادامه با اشاره به اینکه باید مرجعیت قانونی حوزه فرهنگ از اقتدار کافی برخوردار باشد، افزود: اگر نهاد متولی فرهنگ کشور ضعیف شود، جامعه، فرهنگ ، سیاست و اقتصاد کشور هم دچار مشکل می‌شود. وزارت فرهنگ ضعیف نه به سود جامعه است نه به سود نظام. ما باید به یک وزارت فرهنگ مقتدر فکر کنیم که سیاست گذار و داور باشد نه مداخله گر.

وی ادامه داد: تضعیف و تخریب فرهنگ از آن جا شروع می‌شود که به جای محوریت قانون ، جهت گیری های شخصی و سیاسی حاکم می‌شود.

جهانگیری در بخش دیگری از اظهارات خود با بیان اینکه کارهای زیادی برای انجام دادن درکشور داریم گفت:‌ مردم با چالش های زیادی مواجه هستند . وضعیت معیشت جامعه ، وضعیت منطقه و رقبای ما همه گویای آن است که ملت رسالت بزرگی بر دوش دارد. اولویت اول کشور ما هم بحث اقتصاد است. البته بدان معنا نیست که فرهنگ از اولویت خارج شده است زیرا گاهی مسائل اقتصادی می‌تواند امنیت ما را نیز دچار مشکل کند.

جهانگیری همچنین خاطر نشان کرد: در مسائل اقتصادی ، اقتصاد مقاومتی به عنوان یک موضوع جدی مورد توجه است. ما هر گاه موضوعات پیچیده را برای اهل فرهنگ بیان کردیم و دغدغه خود را به آن‌ها منتقل کردیم، در حل آن مسائل موفق شدیم. مثلا وقتی محیط زیست دغدغه اهل هنر و فرهنگ شد،‌ به دغدغه مردم هم تبدیل شد.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه برای حل مسائل اقتصادی کشور ، اقتصاد مقاومتی نسخه خوبی است، گفت: این نسخه باید به گفتمان غالب در جامعه تبدل شود و کسی جز اهل فرهنگ نمی تواند آن را به گفتمان غالب تبدیل کند. ویژگی عمده اقتصاد مقاومتی این است که از ظرفیت درونی کشور استفاده می‌کند . آثار فرهنگی ما هم از جمله کتاب، موسیقی، تابلو ، مجسمه و تئاتر هم جز تولیدات داخلی کشور هستند که اگر خوب حمایت شوند قابل عرضه در فضای بین‌المللی است.امیدوارم وزارت فرهنگ در دوره مسئولیت آقای عباس صالحی بتواند این راه را باز کند که وقتی بحث تعامل بین‌المللی گسترده را مطرح می‌کنیم، کالاهای فاخر فرهنگی ما قابل عرضه در نظام بین‌الملل باشد.

وی در پایان افزود:‌ با اطمینان می گویم با حضور آقای عباس صالحی می توان گره های زیادی از این مسیر باز کرد. دولت هم نهایت حمایت خود را خواهد کرد که بتوانیم به اهدافی که رئیس‌جمهور در زمان تبلیغات انتخابات مطرح کردند دست یابیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا