خرید تور تابستان

ضرورت حل بحران سوریه در یک فرایند مشارکتی

«روح‌الله سوری» در یادداشت ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «ضرورت حل بحران سوریه در یک فرایند مشارکتی» نوشت:

پیدا شدن یک راه حل مناسب برای بحران سوریه که طی آن منافع ایران نیز در منطقه تامین شود از جند جنبه حائز اهمیت خواهد بود.

1. از نظر مسوولیت اخلاقی و انسانی پیدا شدن راه حلی برای خاتمه دادن به این بحران باید مورد توجه همه‌ی طرفین باشد. در این میان جمهوری اسلامی ایران با توجه به تفاوت قائل شدن میان برداشت خود از اسلام با دیگر برداشت‌های افراطی از اسلام و همچنین تفاوت قائل شدن میان نوع حضور خود با دیگر کشورها در بحران‌های منطقه‌ای از مسوولیت سنگین‌تری برخوردار است. نباید از نظر دور داشت که ادامه‌ی جنگ با توجه به مشکلات ایجاد شده برای مردم سوریه و آوارگی جمعیت قابل توجهی از مردم این کشور می‌تواند تاثیرات منفی برای وجهه و دیپلماسی عمومی ایران به همراه داشته باشد.

2. امنیت منطقه؛ تردیدی نیست که تامین منافع ملی هر کشوری در بستر جنگ و ناامنی محقق نخواهد شد و خاورمیانه نیز به عنوان منطقه‌ای که ایران در آن حضور دارد از این مساله مستثنی نخواهد بود. ناامنی و بحران در منطقه باعث خواهد شد که روابط میان کشورهای منطقه به جای شکل گیری حول محور مسائل نرم به سمت سیاست قدرت و حاکم شدن انگاره‌های واقع گرایی بر روابط میان کشورها متمایل شود. در چنین حالتی به جای شکل گیری روابط تجاری و اقتصادی و فرهنگی میان کشورها رقابت نظامی، عدم اعتماد و تلاش برای کسب حوزه‌ی نفوذ بیشتر به اولویت اصلی کشورهای منطقه تبدیل خواهد شد. مسلم است که در چنین وضعیتی تامین منافع ملی (به معنای رشد و توسعه‌ی اقتصادی و سیاسی و نه فقط تمامیت ارضی و بقا) برای ایران و دیگر کشورها امر آسانی نخواهد بود.

3. برجام؛ ادامه‌ی وضعیت کنونی و نرسیدن به یک فهم مشترک با دیگر بازیگران در مورد بحران سوریه می‌تواند منجر به تهدیدی برای حیات برجام و در نتیجه بروز پیامدهای غیرقابل پیش بینی در روابط کشورهای منطقه با یکدیگر و پیچیده‌تر شدن معادلات خاورمیانه شود.

4. تحولات پساداعش؛ در صورت تضعیف داعش در سوریه و ورود به شرایط پسا داعش، رقابت‌ها و تضادها میان بازیگران حاضر در سوریه وارد مرحله‌ی جدیدتری خواهد شد که تحت آن شرایط احتمال و قول درگیری مستقیم میان بازیگران درگیر در سوریه به شدت افزایش خواهد یافت.

در چنین شرایطی هیچ یک از بازیگران سوریه به تنهایی قادر به حل بحران سوریه نخواهد بود چرا که در آن زمان بحث منافع و نگرانی‌های همه‌ی بازیگران یعنی ایران، روسیه، ترکیه، عربستان سعودی و ایالات متحده پیش خواهد آمد، به همین خاطر هر راه حلی در آن شرایط باید با در نظر گرفته شدن مجموعه‌ی کشورهای درگیر در سوریه به سرانجام برسد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا