خرید تور تابستان

پنجگانه های دانشگاه در پاسخ به گلایه رییس جمهور

جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان در پاسخ به گلایه ی رییس جمهور از دانشگاهیان، ضمن اعلام آمادگی برای اظهارنظر در باره ی پرونده ی هسته‌ای، آن را مستلزم وجود شرایط و رفع موانعی پنج گانه ای دانسته اند که کماکان در فضای فعلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی برجای مانده است.
متن کامل این نامه که در اختیار انصاف نیوز قرار داده شده، آمده است:
لازمه ی رسیدن جامعه ی اسلامی به قله‌های کمال و پیشرفت، داشتن مجموعه‌های علمی حساس، فعال و مسوولیت پذیر است که با بهره گیری از استعداد و هوشمندی تک تک نیروهای خود، چشم اندازهای پیشرفت و تعالی را شناسایی و برای حرکت پیوسته به سوی آن برنامه ریزی کند. دانشگاه‌ها و حوزه‌ها دو بال این پرواز باشکوه و دو بازوی محرک توسعه ی همه جانبه ی کشور اسلامی به شمار می‌روند. اما آنچه در مقطع کنونی با اهمیت به نظر می‌رسد وجود موانعی در این مسیر است که به شکل سکوت و بی‌تفاوتی فرهیختگان جامعه نسبت به موضوعات کلیدی و سرنوشت ساز تجلی کرده است و جالب اینکه‌ این واقعیت، نه ساخته ی توطئه ی بیگانگان، که حاصل عملکرد یکسونگر و افراطی گروهی از مدیران و دست اندرکاران بوده که رییس جمهور محترم در سخنان اخیرشان در جمع روسای دانشگاه‌ها به آن اشاره و از آن گلایه کرده‌اند.
شکی نیست که حضور فعال و اثرگذار در صحنه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فکری جامعه و حساسیت در برابر معضلات و نابسامانی‌های موجود و یا دغدغه‌های آینده، از مهم‌ترین وظایف اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها به شمار می‌رود و موضوع دانش و فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی نیز به عنوان موضوعی که با کیان و حیثیت جمهوری اسلامی در منطقه و جهان و پیشرفت در همه ی زمینه‌های علمی و فناوری و اقتصادی گره خورده، بایستی کانون توجه و اظهار نظر و طرح دیدگاه‌های فرهیختگان دانشگاهی باشد. 
 بر این اساس، اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان به عنوان بخشی از جامعه ی علمی و پژوهشی کشور ضمن ارج نهادن به اظهارات هوشمندانه و دلسوزانه ی ریاست محترم جمهور، پشتیبانی کامل و همه جانبه ی خود را از این دغدغه‌ها و مطالبات اعلام و آمادگی خویش را برای تحقق آن در قالب مقالات، میزگرد‌ها، کرسی‌های نظریه‌پردازی و نوشته‌ها و مصاحبه‌های تخصصی و فضاسازی علمی، کار‌شناسی و رسانه‌ای در باره ی پرونده ی هسته‌ای اعلام می‌دارند. 
بدیهی است که تلاش در این زمینه و حضور مستمر و اثرگذار فرهیختگان دانشگاهی مستلزم وجود شرایط و رفع موانعی است که کماکان در فضای فعلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی برجای مانده است، هرچند احساس وظیفه ی انسانی، اجتماعی و دینی هر یک از دانشگاهیان ایجاب می‌کند که در برابر مباحث کلیدی و راهبردی کشور با تکیه بر دانش و تجارب گران‌سنگ خود، حساسیت نشان داده و اظهار نظر کنند، لیکن عوامل زیر را می‌توان از جمله ی موانع این حضور قلمداد کرد و در مسیر رفع آن‌ها کوشید:
۱. ادامه ی مدیریت طیف مدیرانی که ضمن اتخاذ سیاست تک صدایی، اعتقادی به فضای آزاد تبادل نظر و گشایش باب نقد و مناظره حتی در موضوعات تخصصی علمی نداشته و ندارند در اکثر دانشگاه‌های کشور، که به طور طبیعی مانع جدی بسیاری از اظهار نظر‌ها می‌باشند و متاسفانه هنوز در بسیاری موارد،‌‌ همان سیاست‌های پیشین را ادامه می‌دهند. 
۲. حاکمیت فرهنگ تظاهر و دورویی و چندزبانی به ویژه در طیف حاکم بر دانشگاه‌ها؛ که به هیچ روی، تحمل دیدگاه مخالف را نداشته و هر رأی مخالفی را حمل بر ضدیت و دشمنی با نظام و انقلاب شمرده‌اند. 
۳. تعطیلی یا محدود شدن فعالیت نهاد‌ها و تشکل‌های دانشگاهی اعم از تشکل‌های دانشجویی و اساتید، که تحقق گفتمان علمی و نقد و نظریه‌پردازی مستلزم احیاء و فعالیت دوباره ی آنهاست و طبیعی است که طرح دیدگاه‌های مخالف در محافل نمایشی و فرمایشی، چندان ثمربخش و قرین واقعیت نخواهد بود. 
۴. مخدوش شدن استقلال فضای دانشگاه‌ها در طرح و نقد موضوعات علمی و تخصصی که با نفوذ دستگاه‌های گوناگون در دانشگاه همراه شده و موجب ایجاد جوّ اضطراب و ترس و یا حدّاقل احتیاط و پرهیز از اظهارنظر شده است و طبعا بایستی در سایه ی سیاست‌های سنجیده ی دولت تدبیر و امید، با سرعت و جدیت چاره اندیشی شود. 
۵. حاکم نبودن گفتمان شایسته سالاری در برخی از لایه‌ها و بخش‌های دولت جدید و تکیه ی محض بر لابی‌های غیررسمی و سفارش‌ها در انتصاب مسوولان و نیز تعلل و اتلاف فرصت‌ها در مواردی که ضرورت تغییر در آن‌ها مشهود و قطعی دانسته شده، مانند برخی فرمانداری‌ها و دانشگاه‌ها و ادارات، که این موضوع نیز سردرگمی را دامن زده و موجب بی‌تفاوتی گروهی از دانشگاهیان شده است. 
در پایان، با امید به تحقق آرمان‌ها و اهداف دولت تدبیر و امید که شادابی و امید فزاینده در فضای سیاسی و اجتماعی ایران امروز را زمینه ساز شده، به عنوان ساختاری برای تجمیع و تنسیق و راهبری و جهت دهی به دیدگاه‌های اساتید و پژوهشگران، پیشنهاد می‌شود در هر استان و شهرستان بزرگ، شورایی متشکل از برجسته‌ترین دانشمندان و صاحبنظران دانشگاهی از رشته‌های مختلف تشکیل شود تا حاصل جمع دیدگاه‌های فرهیختگان را به صورت پیوسته و منسجم، پس از هم‌فکری و ارزیابی و انسجام بخشی به دولت محترم ارجاع کنند. 
ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید / هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
والذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا
جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان
۱۹ /۱۱ /۹۲
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا