خرید تور تابستان

تفاوت حج جاهلی و حج اسلام

مفتی «یوسف رغده» مفتی شیعه لبنانی در گفت وگو با شفقنا از مکه مکرمه و در جوار بیت الله الحرام از حال و هوای ایمانی و روحی حج سخن می گوید.

مفتی رغده در این گفتگو با اشاره به اینکه حال و هوای حجاج در مکه مکرمه بسیار خوب و سرشار از محبت و دوستی است، می گوید: هیچ مانعی دربرابر حجاج وجود ندارد. آنها با آرامش در حال ادای مناسک خود هستند و علی رغم سختی های موجود، از این مناسک لذت می برند.

وی در این گفت وگو با اشاره به اینکه تعداد حجاج در سال جاری بیشتر از سال گذشته است، به تفاوت بین حج درایام جاهلیت و حج در دوران اسلامی اشاره می کند و می افزاید: حج در دوران جاهلیت بر نوعی تبعیض، قومیت گرایی، روحیه قبیله ای و قبیله گرایی مبتنی بود؛ هر قبیله لبیک گفتن خاص خود را داشت و به اموری که در مقابل دیگر قبائل انجام می داد، مفاخره می ورزید همانند قبیله قریش که سزاوارتر از دیگر قبایل نسبت به کعبه و حرم محسوب می شد.

مفتی شیعه لبنانی در ادامه با اشاره به اینکه از جمله امور مشترک در حج دوران جاهلیت و حج اسلامی، طواف، سعی بین صفا و مروه و رفتن به عرفه است، تصریح می کند: این حج، حج حضرت ابراهیم(ع) است زیرا این حضرت ابراهیم (ع) بود که بنیان کعبه را بنانهاد. او احکام و مناسک حج را از جبرئیل آموخت و قهرمان یکتاپرستی بود و پس از آنکه در خواب دید که فرزنش اسماعیل را ذبح می کند، با بزرگترین امتحان ها مورد آزمایش قرار گرفت و خدا به او امر کرد که آنچه در خواب دیده ای را انجام بده.

مفتی رغده ادامه می دهد: مناسک حج در منا و رمی جمرات و پرتاب سنگ به طرف شیطان از همین موضوع حضرت ابراهیم و قضیه قربانی کردن حضرت اسماعیل(ع) نشات گرفته است. شیطان، اول برای حضرت ابراهیم(ع) دوم برای هاجر و سوم برای حضرت اسماعیل(ع) متصور شد و آن دو را وسوسه کرد که از اجرای حکم الهی دست بکشند که امتحانی سخت بود اما موفق نشد.

وی درباره تحریفی که حج در معرض آن قرار گرفت، تصریح می کند: حج از سوی برخی قبایل تحریف گشت به گونه ای که بت ها را پرستیدند. کعبه و بین صفا و مروه را از بت پر کردند. امور مشترکی بین حج جاهلی و حج ابراهیمی واقعی و حج حضرت محمد(ص) که همان حج حنیف است، وجود دارد.

این شخصیت مذهبی لبنانی در پایان با تاکید بر اینکه اسلام آمد و کعبه را پاکسازی کرد، فاصله های طبقاتی را از بین برد و بت ها را در هم شکست و به توحیدی که حضرت ابراهمیم برایش قربانی داد، دعوت کرد، می افزاید: کعبه از لوث بت ها پاک سازی شد. هیچ تفاوتی بین عرب و غیر عرب جز با تقوا وجود ندارد. از این روز امروز مردم را می بینیم که با وجود اختلاف در رنگ و زبان و طبقات اجتماعی و سطح علمی و قبیله ای در کنار هم و در اطراف بیت الله الحرام جمع آمده اند و در یک رده قرار گرفته اند که نشانگر وحدت اسلام و وحدت هدف است و گویی آنها تصویری از تصاویر روز قیامت هستند؛ روزی که مردم در محضر پروردگار جهانیان حاضر می شوند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا