خرید تور تابستان

«ادامه‌ی دشمنی ایران و عربستان به زیان هر دوست»

یک کارشناس مسایل خاورمیانه ضمن ارزیابی تحرکات اخیر کشورهای منطقه و تاکید بر ضرورت رفع دشمنی میان ایران و عربستان، در مورد رفراندوم اقلیم کردستان از خویشاوندی بی مانند کردها و ایرانی‌ها در منطقه گفت.

«فریدون مجلسی»، در گفت‌وگو با خبرنگار انصاف نیوز در مورد رفراندوم اقلیم کردستان عراق گفت: این درست است که ترکیه و ایران هر دو نگران رفراندومی هستند که اقلیم کردستان اعلام کرده مایل است انجام پذیرد؛ ولی کردها و ایرانی‌ها آنچنان خویشاوندی دارند که با هیچ کدام از کشورهای دیگر منطقه ندارند؛ یک فرهنگ و یک تاریخ و یک قوم هستند با دو شکل متفاوت.

وی افزود: در ترکیه، کردها با این کشور در حال جنگ هستند و ترکیه نگران این مساله است؛ در ایران بعضی از عناصر، مثل دموکرات و کومله سرکشی‌هایی کردند و می‌کنند، البته در ایران این ماجراها نسبت به ترکیه بسیار ضعیف‌تر است. همین گروه‌ها اخیرا سفری داشتند به عربستان که نقش دشمن اصلی ایران در منطقه را بازی می‌کرد و صراحتا ولیعهد عربستان گفته بود که جنگ را به داخل ایران می‌کشانیم. جنگ را به چه وسیله‌ای می‌خواستند به داخل ایران بکشانند؟ یکی از تصورات آنها، برافروختن احساسات قومی است، این کنش صریح است و ناچار، ایران را هم به واکنش صریح‌تری واداشته‌ است. این واکنش صریح‌تر، به واکنش ترکیه شباهت پیدا کرده است بدون آنکه ریشه‌هایشان کاملا مشابه باشد.

نفع کشورهای منطقه در کنار گذاشتن اختلافات است

مجلسی در مورد خبر لبنان 24 مبنی بر مذاکره‌ی هیات‌هایی از ایران، ترکیه، عربستان و عراق بر سر مساله‌ی سوریه در مسقط گفت: من اطلاعی از این که این خبر صحیح است یا خیر ندارم؛ اما افتادن چنین اتفاقاتی بسیار منطقی و امکان‌پذیر است.

وی افزود: کشورهای منطقه باید بفهمند که نفع خودشان در این است که اختلافاتشان را کنار بگذارند؛ دعواهای بر سر مسایل مذهبی و قومی و قبیله‌ای را کنار بگذارند و موجب شادی بیگانگان نشوند؛ به این دلیل که هرچه درگیری میان عناصر منطقه‌ای بیشتر باشد، این موجب خوشبختی کسانی می‌شود که از خارج از منطقه، خواهان مبارزه با هرکدام از این‌ها هستند. چه بهتر که این مبارزه با هزینه‌ و همیاری خود کشورهای منطقه انجام شود. من امیدوارم که همه‌ی کشورها به چنین بلوغی برسند که بدانند نفع همه‌شان در همکاری است، در توسعه‌ی اقتصادی است، در مبادلات بازرگانی است تا به یک رفاه عمومی دست یابند.

مجلسی در مورد بهبود روابط عراق و عربستان گفت: اینکه عربستان سعی در بهبود روابطش دارد، کاملا منطقی است؛ به این دلیل که عربستان بعد از ماجراجویی‌هایی که به شکست انجامید، مثل آوردن داعش و  تلاش در برقراری حکومتی در موصل و پس از آن گرفتار شدن در تعصبات و خشونت‌های داعش، که برای خودشان هم زیان‌بار و مرگبار بود، قاعدتا عربستان را به اینجا رسانده و یا خواهد رساند که از در دیگری وارد شود و در قالب جهان عرب با عراق ارتباط نزدیک‌تری برقرار کنند. در این مرحله، این به عهده‎‌ی دیپلماسی ایران است که بتواند به‌جای بیگانه ماندن در عرصه‌ی دیپلماتیک، با ایفای نقشی در شان کشور ایران و با اجتناب از گرفتاری‌های گاه ماجراجویانه‌ای که به عرب‌ها مربوط می‌‎شود، سعی کند بیشتر به فکر منافع ملی خودش، با سازگاری با همسایگان بلافصلش باشد. که البته سوریه را هم می‌توان به دلیل نزدیکی و سوابق، جزو این همسایگان به حساب آورد.

وی با تاکید بر لزوم همکاری تمامی طرف‌ها گفت: امکان‌پذیر نیست که هیچکدام از این کشورها با تلاش برای ایفای نقش‌ها و نفوذهای انحصاری بتوانند دیگران را از حقوقشان در مشارکت در این بازی بین‌المللی و بهره‌مند شدن از روابط بین‌المللی و تعامل منطقه‌ای دور نگاه دارند. این به نفع همه‌ی طرفین است که حضور جمعی داشته باشند؛ به این دلیل که زمانی این کشورها نیاز شدید به تولیدات آمریکایی و اروپایی داشتند، ولی در حال حاضر توسعه‌ی اقتصادی چنان است که در خود منطقه می‌توانند نیازهای خود را برطرف کنند. به این معنی که راه منطقی این است که با هزینه‌ی مبادلاتی کمتر و راه‌های کوتاه‌تر بسیاری از چیزهایی که در گذشته از انگلیس و آمریکا و ژاپن تامین می‌شد، زین پس توسط ایران، ترکیه، عراق، عربستان و دیگر کشورهای منطقه بین یکدیگر مبادله شود.

ضرورت بازسازی رابطه‌ی ایران و عربستان، تنها در رفع زیان است

این کارشناس خاورمیانه در مورد ضرورت بازسازی رابطه‌ی ایران و عربستان گفت: در مورد ضرورت بازسازی رابطه‌ی میان ایران و عربستان، من ضرورتی جز رفع زیان نمی‌بینم؛ در حال حاضر ایران و عربستان در بسیاری از زمینه‌ها رقیب هستند؛ رقیب نفتی هستند، در آینده رقیب گازی خواهند شد، منابعشان به موازات یکدیگر شکل گرفته است. چه بسا ممکن است کسانی که این صنایع را برای آنها برنامه‌ریزی کرده‌اند، به این رقابت هم می‌اندیشیدند. از ایران سالانه به واسطه‌ی حج، میلیاردها دلار وارد عربستان می‌شود؛ زمانی هم بود که میلیون‌ها دلار توسط زائرین شیعه‌ی عربستانی، که ثروتمند هم بودند، به ایران می‌آمد که در حال حاضر این مساله از سوی عربستان قطع شده است و از سوی ایران ادامه دارد. فکر می‌کنم که اگر این دشمنی ادامه پیدا کند به زیان هر دوطرف خواهد بود و چون به زیان هر دوطرف است بهتر است که این زیان قطع شود؛ وگرنه ارتباطات دیگر با عربستان نسبت به کشورهای دیگر منطقه در درجه‌ی دوم اهمیت قرار دارد.

مجلسی در ارزیابی بازگشت سفیر قطر به ایران گفت: باید پذیرفت که تقصیر ترک کردن ایران توسط سفرای بخشی از کشورهای عربی، به‌خاطر اشغال خودسرانه‌ی سفارت عربستان بر ایران عارض شد. در حال حاضر که باید درک کرده باشند که چنین سیاستی، سیاست دولت ایران نبوده، بلکه عده‌ای خودسر به زیان منافع ملی این کار را کرده بودند، بازخواهند گشت؛ این بازگشت‌ها با قطر شروع شده است و در آینده منافع کویت اقتضا می‌کند که بازگردد؛ امارات که با ما کار بسیاری دارد منافعش اقتضا می‌کند که بازگردد. عمان که اصلا پس از ماجرا ایران را ترک نکرد و تصمیم عاقلانه‌تری گرفت و در حال حاضر روابط بسیاز خوبی هم با کشور ما دارد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا