خرید تور تابستان

محتمل ترین سناریو برای آینده سوریه

 

محتمل ترین سناریو برای آینده سوریه، تقسیم این کشور به سه منطقه اصلی است. نخستین ناحیه تحت کنترل رژیم اسد، دومین ناحیه قلمرو کردستان سوریه و سومین ناحیه نیز باریکه بی قانون قلمرو عرب سنی خواهد بود. نام این گروه ها پیوسته تغییر خواهد کرد اما درگیری بین آنها در این سه ناحیه برای رسیدن به تفوق بیشتر ادامه خواهد یافت.

به گزارش شفقنا، نشریه آمریکایی جئوپولیتیکال فیوچرز در مطلبی با عنوان «چرا سوریه دیگر نمی تواند یکپارچگی خود را بازیابد؟»* نوشت: تاریخ معاصر لبنان بینش ارزشمندی درخصوص انتظاری که می توانیم از جنگ سوریه و آینده آن داشته باشیم، برای ما فراهم می کند. لبنان کشوری بسیار کوچکتر از سوریه است و حتی گروه های قومی آن پیش از جنگ داخلی قرابت بیشتری با یکدیگر داشتند. با این حال این کشور در سال ۱۹۷۵ درگیر جنگی شد که بیش از ۱۵ سال به طول انجامید. انتظار می رود جنگ سوریه که اکنون برای ششمین سال در جریان است، دست کم به اندازه جنگ لبنان به طول بینجامد.

لبنان در سال های پس از جنگ نیز کاملا در آرامش نبوده است. اوضاع سوریه از آن هم بدتر خواهد بود. سوریه کشوریست که از هم منفصل شده و هر اندازه هم قرارداد دیپلماتیک امضا شود یا بمباران گردد، دیگر یکپارچه نخواهد شد. دلیل آن هم ساده است: هرج و مرج قومی و فرقه گرایی.

امروز به دلیل جنگ و مهاجرت، غیرممکن است که تفکیک جمعیت شناسی دقیق این کشور را بدانیم اما پیش از جنگ، حدود ۶۸ درصد مردم سوریه اهل سنت بودند. از این میان ده درصد کرد و مابقی عرب بودند. علوی ها نیز یازده درصد کل جمعیت سوریه را شکل می دادند. می توان پیش بینی کرد که این کشور مابین سه گروه علویان، کردهای سوریه و اعراب سنی تقسیم می شود. علویان وفادار به بشاراسد هستند، کردهای سوری به یگان های مدافع خلق پشت گرمند و عرب ها باز هم به چند گروه تقسیم می شوند؛ برخی اسلام گرا هستند، برخی طرفدار اسد هستند و همه برای نفوذ بیشتر مبارزه می کنند.

اسد، علویان و دیگر اقلیت هایی که اسد از آنها حمایت می کند، هرگز به دموکراسی در سوریه رضایت نخواهند داد. چرا که دموکراسی این جوامع را در معرض انتقامجویی نیروهای عرب سنی قرار می دهد که به قدرت می رسند. این مساله در مورد کردهای سوریه نیز صدق می کند. گرچه این گروه کوچکترین و جدیدترین جمعیت کرد در یک کشور خاورمیانه ای محسوب می شوند اما توانسته اند یک دولت غیررسمی برای خود ایجاد کنند و قلمروهای زیادی را برای گسترش نفوذ استراتژیک خود تحت تسلط درآورند تا موقعیت غیرقابل دفاع خود را در مرز ترکیه مستحکم نمایند.

محتمل ترین سناریو این است که سوریه سرانجام به سه منطقه اصلی تقسیم می شود. نخستین ناحیه تحت کنترل بقایای رژیم اسد خواهد بود که شامل اداره شهرهای اصلی و دژهای ساحلی می شود که قلمروهای اصلی علویان محسوب می گردد. دومین ناحیه قلمرو کردستان سوریه خواهد بود. سومین ناحیه نیز باریکه بی قانون قلمرو عرب سنی خواهد بود. نام این گروه ها پیوسته تغییر خواهد کرد اما درگیری بین آنها در این سه ناحیه برای رسیدن به تفوق بیشتر مثلا با حملات فرصت طلبانه علیه نیروهای اسد و نیروهای کرد سوریه، ادامه خواهد یافت.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا