خرید تور تابستان

اقلیم کردستان: نگاهی به سخنان «خطر خیز» علی عونی در BBC

دکتر سید جواد میری، جامعه شناس، در یادداشتی تلگرامی درباره‌ی سخنان «خطر خیز» علی عونی در BBC در پی همه پرسی اقلیم کردستان نوشت:

دیروز ۶ مهر ماه بی بی سی میزگردی با حضور آقایان عباس ولی و محسن میلانی و علی عونی درباره رفراندوم کردستان گذاشته بود و بحث های مهمی بین هر سه تحلیلگر رد و بدل شد. مطمئنم شما این برنامه را دیدید و من نمیخواهم آن برنامه را برای شما گزارش کنم بل نکته‌ای در این برنامه گفته شد که موجب شد من این یادداشت را بنگارم اما نه در پاسخ به BBC یا تحلیلگران محترم در این برنامه بل در پاسخ به تحلیلگران ایرانی که مبنای تحلیلشان “تخیلاتشان” است و نه سازوکار واحدی به نام “ملت-دولت” و قواعد بازی “وستفالیا”. در این برنامه علی عونی عضو شورای حزب دموکرات کردستان در عراق معرفی شد در پاسخ به پرسش مجری بی بی سی که میگفت این همه پرسی نگرانی هایی برای کشورهای همجوار ایجاد کرده است و مطمئنا اجازه نخواهند داد که اقلیم کردستان به کشوری در بیخ گوششان بدل شود، گفت:

“این چهار کشور باید هم نگران باشند چون هر چهار کشور منطقه بخشی از کردستان را اشغال کرده اند”. (علی عونی ۶ مهر ۱۳۹۶)

سپس آقای عونی در پاسخ مجری به نکته دیگری هم اشاره کردند که قابل تامل است و آن این نکته بود که مدل

“جدایی ما از عراق مبتنی بر جنگ نخواهد بود بل ما راه چک و اسلواکی را میرویم” (علی عونی ۶ مهر ۱۳۹۶).

وقتی این دو جمله را کنار هم میگذاریم به این نتیجه میرسیم که مسئله اقلیم چالشی سخت تر از داعش را برای منطقه به ارمغان خواهد آورد زیرا هنوز همه پرسی به فرجام نرسیده مناطق کردنشین همسایگان عراق به عنوان “مناطق اشغالی” یاد می‌شوند و همان سیاستی را که جمهوری ارمنستان در قبال ترکیه و جمهوری آذربایجان در قبال ایران از بدو استقلال پیش گرفته اند، دولتمردان اقلیم کردستان نیز در قبال منطقه پیش گرفته اند. البته آقای علی عونی نکته ای مهم دیگری نیز در این برنامه گفت که نیاز به تامل دارد و آن این بود که

“هر چند ایران و ترکیه … بخواهند جلوی ما بایستند ولی کشورهای قویتر جهان با ما هستند” (علی عونی ۶ مهر ۱۳۹۶).

در این گفتار به وضوح میتوان توانایی سیاسیون اقلیم را مشاهده کرد که به کشورهای فرا-منطقه ای سیگنال میدهند تا مداخله کنند و من اثری از “ایران فرهنگی” در این بازی نمی بینم ولی آنچه را که می بینم این است که با فروکش کردن داعش بازی جدید دیگری آغاز شده است که اولین قربانیان آن مردم مظلوم اقلیم هستند که فردایشان بازیچه دست سیاستمداران کوته فکر شده است. البته خواست مردم عراق و اقلیم هر چه باشد خود باید تصمیم بگیرند ولی در سخنان علی عونی نکاتی بود که بنظر میرسد این تصمیم فقط اقلیم را درگیر نخواهد کرد بل کل منطقه وارد درگیری بزرگی خواهد شد چون نگاه عونی پر بود از خطرات استراتژیک برای همه از جمله ایران.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. آیا زیباکلام این را نمی فهمد؟ می فهمد اما ما به ازای اسم در کردن در تاریخی که دولت کرد آینده !!! دست و پا خواهد کرد به ایران خیانت می کند… توهین شایسته زیباکلام و خائنین است

    3
    8
    1. پاسخ به شهروند؛
      زیبا کلام نظرش را گفته، می توانید نقدش کنید، انگ خائن و… را نبرید!

      7
      3
      1. کردستان عراق چه مستقل بشه چه نشه اهمیتی برای من نداره … فقط آفت این استقلال به ایران نرسه که می رسه … خیانت فردی مثل زیباکلام نداشتن حساسیت به این مسئله س … اصولا آدمایی مثل زیباکلام علیرغم داشتن دانش و بینش سیاسی از فرط فقر شجاعت رنج میبرن و با کمی فشار و تهدید مملکت رو دو دستی تقدیم بیگانه می کنن! من این بی غیرتی رو نشانه می گیرم وگرنه میدانم به کردهای عراق ظلم شده و کردهای سنی ایران از تبعیض های بی مورد رنج می برن …

  2. درسالهای 57 و58 وقضیه درگیری های کردستان اشخاصی بودند مانند مرحوم دکتر مکری کی بوضوح دست اسراییل را در مناقشات ان ایام گوشزدمیکردند ولی سایرینی بودند که با عناوینی چون توطئه پردازی های بیهوده این هشدارهارا یهیچ میگرفتند الان درهمین سخنی که ان فردبیان کرده عمق نادانی وبلاهت گوینده را بیان میکند….

    1
    1
  3. دکتر زیباکلام شخصیت سیاسی و تحلیلگر. متفکر بروز ،اگاه واشنا به مسایل و‌ موضوعات‌ سیاسی، اجتماعی ،فرهنگی داخلی‌ ومنطقه هستند؟لذا برچسپ خایین وغیره درمورد ایشان غیرصادقانه وبدور از واقیعت امرمی باشد!!

    1
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا