سپاه ، دموکراسی و ترامپ
به گزارش انصاف نیوز، «حمیدرضا جلایی پور» فعال سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی تلگرامی با عنوان «سپاه ، دموکراسی و ترامپ» نوشت:
در ارزیابی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی من برخلاف «طرفداران دموکراسی کلنگی» فقط نقاط ضعفش رو نمیبینم و ویژگیهای مثبت آن را هم در خاورمیانه لغزنده میبینم.
۱- اول از ضعف شروع کنم. من حرفم این است که سپاه نباید در سیاست داخلی و خارجی، در اقتصاد و فرهنگ کشور دخالت کند تا سپاه به یکی از محورهای دولت موازی تبدیل شود. اگر سپاه این کارها را نکند ایران ما به مرحلهی «تحکیم» دموکراسی نزدیک میشود و دولت رسمی و موازی یکی میشود و هیچ نیرویی نمیتواند ایران را به خطر بیاندازد.
۲- اما نکات مثبت سـپاه . در یک نگاه کلان سپاه از لحاظ ساختاری چند کارکرد اساسی برای ثبات (و دموکراسی) ایران دارد:
یکم- ایران «امنیت» دارد و دموکراسی بدون امنیت، فقط به یک آرزو تبدیل می شود. و سـپاه یکی از نهادهای در خدمت «امنیت ایران» است.
دوم- سـپاه یکی از نهاد های مهمی است که واقعیت ایجاد «تنها یک حاکمیت» را در ایران تامین کرده است. و از این لحاظ ما به مفهوم استیت state ( یا دولت) به معنای یک واقعیت مدرن نزدیک شدهایم- استیت از درون سازمان انحصاری قدرت امنیتی بیرون می آید. اینکه در ایران هر پیشنمازی در اداره کشور نمی تواند یک فرمان بدهد، خیلی مهم است.
سوم- سپاه نیروهای با گرایش بنیادگرای دینی ایران را سازماندهی کرده و به زیر فرمان حاکمیت سیاسی آورده است- از این نظر از مصر خیلی جلوتریم. بنیاد گرایی دینی رها از حکومت، ثبات سیاسی و بعد دموکراسی را در جامعه به مخاطره می اندازد- مثل تجربه پاکستان و افغانستان.
چهارم- سـپاه از طریق سازمان بسیج بخشی از اقشار ضعیف را در روستا و مناطق شهری سازماندهی کرده است. این سازماندهی یک سازماندهی مدنی نیست ولی یک سازماندهی نیمه حکومتی – مدنی هست.
۳- در جوامع جدید مثل جامعه ایران افراد ناکام «زیاد تولید» می شود. در ایران مدرن اقلا ده میلیون فرد ناکام داریم. اگر سازمان امنیت کشور ( مثل سپاه) ضعیف بشود. این ناکامان دو قدرت دارند:
یکی اینکه قدرت دارند فرایند دموکراسی ( مثلا دیگر انتخاباتی با شکوه مثل ۹۲ و ۹۴ و ۹۶ نداشته باشیم) را تخریب کنند. در هیچ جامعه ای در دنیا در شرایط ناامن دموکراسی پایدار نداشتیم.
دیگر اینکه این ناکامان قدرت دارند تمامیت ارضی ایران را به مخاطره بیاندازند.
۴- ویژگیهایی که اشاره کردم حکایت گر مفهوم «دولت قوی» است. یعنی دولتی که «امنیت» و «حداقلی از معیشت مردم» را تامین می کند. بدون این دولت قوی ساختن دموکراسی افسانه است. به نظر من نقش سپاه در ربط با تقویت دولت قوی موثر و مستقیم است و به همین دلیل به صورت غیر مستقیم تقویت کننده دموکراسی است.
۵- به دلایل بالا معتقدم در شرایط لغزنده خاورمیانه این خطا است که سپاه را در نقطه ضعفهایش ارزیابی کنیم و نقاط قوت آنرا نادیده بگیریم. این روزها راست افراطی آمریکا و اسرائیل به رهبری ترامپ اتفاقا نقاط قوت سپاه را مورد حمله قرار داده است.
انتهای پیام
آقای جلایی پور عزیز یعنی باور کنیم شما معنای امنیت را نمی دانید یا بپذیریم که محافظه کارانه نظر می دهید و اگر جور دیگر بگوئید احیانا تندروی می شود و از مرز اعتدال خارج؟؟؟؟
حالا چرا اينقدر تلگرافى ؟! انگار وحشت يا رودربايستى دارى كه نمى تونى حرفهاتو رك و پوست كنده بزنى !
چنين نوشته هائى فقط سوء تفاهمات را بيشتر ميكنه