خرید تور تابستان

بایدها و نبایدهای هزینه‌های میلیاردی «اربعین»

چندین سال است که در آستانه‌ی روز اربعین حسینی(ع)، برخی شیعیان از نقاط مختلف جهان به عراق آمده و به سمت کربلای معلی راهپیمایی می‌کنند که به یکی از مهمترین و گسترده‌ترین مراسم عزاداری شیعیان جهان تبدیل شده است. در این میان بیشترین زایرانی که هر ساله به همین مناسبات به عراق می‌روند، ایرانی هستند و یکی از نکات قابل توجه در چند ماه اخیر در رسانه‌ها، میزان و چگونگی هزینه‎کرد در این مراسم از منابع بیت‎المال است؟ میزان آن چقدر است؟ آیا مصوبه‌ای برای این هزینه‌‌ها وجود دارد و اگر هست، نظارتی براجرای مصوبه‌ی تعیین شده انجام می‌شود؟

به گزارش انصاف نیوز، بخشی از فعالیت‌های شهرداری تهران پذیرایی از زایران، احداث سرویس بهداشتی و خدمات نظافتی در طول مسیر زایران است و شهرداری در این راستا هزینه‌هایی را نیز متحمل می‌شود.

در روزهای ابتدایی کار شورای شهر جدید تهران، محسن هاشمی، رییس شورا از بررسی و شفاف‌سازی هزینه‌کرد شهرداری تهران برای مراسم اربعین در صحن علنی شورای شهر خبر داد و به این ترتیب در شمشین جلسه‌ی شورای پنجم در روز یکشنبه 19 شهریورماه، معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران به صحن علنی شورا آمد تا برنامه‎ی ستاد اربعین و نحوه‌ی هزینه‌کرد را تشریح کند.

هزینه‌کرد بیش از مصوبه بود!

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با بیان این که «بیشتر از مصوبه‌ی تعیین شده برای مراسم اربعین هزینه شده است»، گفت: ما به‌التفاوت بین مصوبه‌ی شورا و هزینه‌های شهرداری وجود دارد و همه ساله بیش از 15 میلیارد تومان هزینه می‌کنند، اما برای امسال، 10 میلیارد تومان مصوبه تعیین شده است.

شهرداری تهران بازنگری کند

گزارش مجتبی عبدالهی، انتقادات و اعتراضات برخی از شورای شهری‌ها را در پی داشت:

حسن رسولی، در صحن علنی شورا دراین باره گفت: براساس اطلاعاتی که به ما رسیده است، هزینه‌ی واقعی اربعین در سال گذشته حدود 40 میلیارد تومان بوده است و انتظار می‎رود شهردار تهران بازنگری در قوانین برگزاری مراسم اربعین در کربلا داشته باشد.

از سوی دیگر، حجت نظری با بیان این که «ما در کشور مشکل مدرسه داریم»، گفت: آیا ساخت و بازسازی مدرسه جزو ضرورت‌های مراسم اربعین است؛ میزان هزینه‌کرد شهرداری باید مشخص شود.

همچنین در ادامه‎ی جلسه، زهرا نژادبهرام، عضو دیگر شورای شهر گفت: باید گزارش‌هایی ارایه شود که هزینه‌کردها کامل شفاف و روشن باشند.

وی خطاب به معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران گفت: در این گزارش، اشاره‌ای به میزان اعتبارات نشده و باید مشخص شود که در سه سال گذشته، چه میزان هزینه‌ای برای مراسم اربعین در کربلا صورت گرفته است.

اعتراضات نسبت به شفاف‌سازی هزینه‌ها و تأکید بر نظارت بیشتر بر هزینه‎هایی که از بیت‌المال پرداخت می‎شوند و برخی ابهامات در گزارشی که معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران در صحن علنی ارایه کرد، موجب شد بسراغ اعضای شورای شهر تهران رفته و پاسخ آنها نسبت به این موضوعات دریافت شود.

شهرداری باید در جهت مصوبات شورای شهر عمل کند

عضو شورای شهر تهران با بیان این که «شهرداری موظف است در جهت مصوبات و اعتبارات شورای شهرعمل کند»، گفت: گزارش‌های آقای عبدالهی نشان دهنده‎ی این نکته بود که فراتر از اعتبارات، هزینه شده است و طی این سال‎ها رویه‎هایی که اعمال شده، بدین گونه است که برگزاری مراسم اربعین کامل مردمی و داوطلبانه است و از سوی نهادهای عمومی برگزار می‎شود و اگرجنبه‎ی دستوری و دولتی پیدا کند، ازمسیرخود خارج می‎شود و باید تلاش کرد که این مراسم مردمی باقی بماند.

اگر شهرداری در نقش تصدی‎گری ورود یابد، نقض غرض است

زهرا اعظم نوری در گفت‎وگو با خبرنگار انصاف نیوز گفت: یکی از اقدامات شهرداری تهران، برگزاری مراسم اربعین است و در خارج و داخل از ایران برای این مراسم ارزشمند، امکاناتی را فراهم می‎کند، اما شهرداری باید نقش تسهیل‎گری را ایفا کند، تا با فراهم کردن امکانات و ساز و کارها، این مراسم بهتر، با کیفیت‎تر و مردمی‎تر برگزار شود و اگر شهرداری در نقش تصدی‎گری ورود پیدا کند، در واقع نقض غرض است.

او افزود: اما باید اقدامات شهرداری تهران با کاری که جنبه‎ی مردمی دارد وغیرعمومی و غیردولتی است، تداخل پیدا نکند، زیرا شهرداری یک نهاد عمومی است و وقتی فراتراز تسهیل‎گری ورود یابد، هزینه‎های بیشتری صرف می‎شود.

اقدامات ارزنده‎ی دولت در مانور میلیونی اربعین

از سوی دیگر، خزانه‎دار شورای شهر تهران با بیان این که «ورود دولت با تشکیل ستادی به ریاست وزیر کشور برای حمایت و پشتیبانی از این مانورمیلیونی درسال 95 و سال‎های قبل در ایام اربعین حسینی بسیار ارزنده بود»، گفـت: آن هم زمانی که منطقه با خشم و آتش جریان داعش و سایر زیرمجموعه‎های تکفیری روبه‎رو بود، توانست در جهت حمایت معنوی، روانی، سیاسی و فرهنگی از مدافعان حرم و اقدام‎کنندگان عرصه‎ی سیاست خارجی بسیار تاثیرگذار باشد.

حسن رسولی در گفت‎وگو با خبرنگار انصاف نیوز گفت: راهپیمایی عظیم حسینی که در سال 95 صورت گرفت، دارای ابهامات قابل توجهی، اما نه از جهت اهتمام به بزرگداشت مناسبت‎هایی که مربوط به ائمه اطهار بویژه حضرت امام حسین(ع) بود، بلکه از این جهت که درطول بیش از هزار سال اخیر مردم همواره بصورت داوطلبانه در این‌گونه صحنه‎های حماسی حضور و مشارکت داشته‎اند.

ایراد به مجاز دانستن قبول هدایا به خانم یا آقای شهردار

عضو شورای شهر تهران گفت: اما آنچه اکنون مسأله است بر اساس قانون، اموال شهرداری تهران متعلق به تک تک شهروندان تهرانی است و براساس قانون شهرداری، برخلاف استنادی که آقای عبدالهی – معاون فرهنگی شهردار – با اشاره به بند دهم ماده‎ی 55 قانون شهرداری می‎کند و قبول هدایا را برای آقا یا خانم شهردار بطور قانونی مجاز دانسته، به نظر بنده، محل ایراد است.

رسولی ادامه داد: از آنجایی که این مصوبه‎ در آخرین روز فعالیت رسمی شورای دوره‎ی چهارم بود و شورای دوره‏ی پنجم که فردای آن روز آغاز به کار کرده بود، در جهت لغو مصوبه بنا بر ملاحظاتی اقدام نکرد، اما به جد از شهردار تهران خواستیم که بر خلاف سال 95، بیش ازاعتبار مصوب هزینه‌ای برای شهرداری تعهد نکند؛ آن هم در شرایطی که امروز پرداخت حقوق کارمندان، رفتگران و مطالبات پیمانکاران برای حوزه‎ی مدیریت شهری اعم از شورا و شهرداری کار بسیار دشواری است.

نباید اجازه بدهیم بیش از اعتبارات هزینه شود

او اضافه کرد: بطور طبیعی نباید اجازه بدهیم که بیش از اعتبارات همچون سال 95 هزینه شود و تاکید دومی که متوجه‎ی شهردار و مدیریت شهری است، این که کنترل و نظارت بیشتری بر هزینه‎ها کنند تا بیشترین بهره‎وری ازاین هزینه‎ها صورت بگیرد.

رسولی تاکید کرد: برنامه‎ی سال‎های آینده شهرداری این است که با توجه به این که در این‎گونه موارد بسیارمهم و ضروری، تسهیلاتی به شهرداری محول شده است، باید درحوزه‎های مردمی، نهادهای فرهنگی وهیأت‎های مذهبی در زمینه‎ی خدمات به شهروندان تلاش بیشتری کنند.

جلوگیری از دولتی شدن امور دینی

همچنین عضو کمیسیون برنامه بودجه تهران نیز با بیان این که «شهرداری تهران ضمن مشارکت در شعایر مذهبی در عین حال باید از صرف هزینه‌ها در اموری که منجر به رشد زیان‎کاری و دولتی شدن مراسم‌ دینی می‌‏شود، جلوگیری کند»، گفت: بخش عمده‎ای از زایران اربعین حسینی شهروندان تهرانی هستند و در حقیقت شهرداری موظف است در خصوص رسالت فرهنگی و اجتماعی که دارد به شعایر دینی و مذهبی و مورد اعتقاد جامعه بپردازد.

امیدواریم بی‎انضباطی‌های گذشته درباره‌ی اربعین را شاهد نباشیم

مجید فراهانی در گفت‎وگو با خبرنگارانصاف نیوز گفت: توضیحات آقای عبداللهی از هزینه‎کرد مراسم اربعین بسیار کلی بود و جزییات دقیقی داده نشد و برهمین اساس تصمیم گرفته شد که در کمیسیون برنامه‌ریزی، این قضیه را با جزییات بیشتری بررسی کنیم و با کمک ناظرانی که در زمینه‎ی اربعین در شورا هستند، امیدواریم امسال بی‎انضباطی‌های سال‎های گذشته دراداره‎ی این مراسم شاهد نباشیم.

او اضافه کرد: اما عملکرد شهرداری تهران نباید در مراسمی که 1400 سال از سوی گروه‎های غیردولتی و مشتاقان اهل بیت برگزارمی‎شود، موجب تصدی‎گری شود و باید شهرداری در زمینه‎هایی همچون سلامت و … فعالیت کند که از گروه غیردولتی بر نمی‎آید.

عضو شورای شهر تهران گفت: شهرداری تهران، 10میلیارد مصوب کرده است و باید در مصوبه‎ی تعیین شده عمل کند و سعی در کاهش هزینه‎ها بدون ریخت و پاش و اسراف داشته باشد، زیرا مراسمی که باید با خلوص نیت برگزار شود با ریخت و پاش‎ها و سوءاستفاده‌های بی‎مورد ممکن است که به حاشیه برود.

برخی اعداد و ارقام هزینه‎کرد مراسم اربعین همخوانی ندارد

عضو کمیسیون فرهنگی شورای پنجم شهر تهران با بیان این که «در برخی موارد، گزارش‎هایی که ارقام و اعداد با هم همخوانی ندارد، ارایه می‎شود»، گفت: شورا در حال بررسی این گزارش‌ها هست، اما نیازمند گزارشی هستیم که بصورت ریز و دقیق، مسایل را شرح دهد تا بتوانیم با جزییات بررسی  وسپس در رابطه با آن، قضاوت کنیم.

حجت نظری تاکید کرد: پیشنهادات برای اربعین امسال این است که از مبلغ مصوب، یعنی  10 میلیارد تومان بیشتر هزینه نشود.

ابهامات در چگونگی هزینه‎کرد بودجه‌ی تخصیصی

ازسوی دیگر عضو دیگر شورای شهر تهران با بیان این که «در مورد چگونگی هزینه‎کرد بودجه تخصیص داده شده، ابهاماتی وجود دارد»، گفت: برای نمونه میزان واقعی هزینه‎ها و جزئیات هزینه‎های انجام شده به تفکیک و نیز میزان استفاده از پتانسیل مردمی موجود برای برگزاری این مراسم اعم از کمک‎های غیرنقدی و نیز ارایه‎ی خدمات داوطلبانه در حوزه‎های موردنیاز ابهاماتی وجود داشت.

بهاره آروین در این باره به خبرنگار انصاف نیوز گفت: البته توضیحات آقای عبدالهی درباره‌ی چرایی و ضرورت مشارکت شهرداری تهران در مراسم اربعین قانع کننده بود و همه‎ی اعضای شورا پیش از توضیحات ایشان نیز با ضرورت مشارکت شهرداری تهران در برگزاری مراسم اربعین در حوزه‌ی وظایف مشخص شده همدل و همراه بودند.

با وجود تمام اظهار نظراتی که به نقل از برخی اعضای شورا، منتشر شد، باید دید که آیا بازنگری در قوانین این مراسم به وجود می‌آید؟ و آیا مشکلات سال‎های گذشته دیگر تکرار نمی‎شود؟ تا به روح مراسم معنوی و مردمی اربعین خدشه‌ای وارد نشود.

پیگیری‎های انصاف نیوز در این زمینه ادامه دارد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا