افشای جزئیات آنچه حریری را به استعفا و بازداشت کشاند
«حمیدرضا جلایی پور»، استاد دانشگاه، با توضیحی با عنوان «اقدام عجیب و خطرناک عربستان» نوشت:
عدهای از تحلیل گران ولیعهد جدید عربستان ( محمد بن سلمان) را یک سیاستمدار نوساز و عاقل ارزیابی می کنند. ولی جنگ خونین و بی هدف این ولیعهد علیه کشور مظلوم یمن و اخیرا اقدام عجیب این شاهزاده جوان علیه کشور لبنان موید یک سیاستمدار دوراندیش نیست و بیشتر یادآور عدم تعادل ها و بی خردی های ترامپ، برای قبضه قدرت به هر قیمت، است. برای آشنایی با این بی خردی تحلیل زیر را مطالعه کنید. این تحلیل ارزیابی یک روزنامه نگار حکومتی نیست بلکه تحلیل یک روزنامه نگار به لحاظ حرفهای شناخته شده و دارای اعتبار بین المللی است.
افشای جزئیات آنچه در عربستان سعودی حریری را به استعفا و بازداشت کشاند
رابرت فیسک، ایندیپندنت [لینک به منبع]:
«وقتی که سوم نوامبر هواپیمای سعد حریری در ریاض به زمین نشست، اولین چیزی که او دید نیروهای پلیسی بودند که هواپیما را محاصره کردهاند. آنها سوار هواپیما شدند و تلفن همراه او و محافظانش را ضبط کردند. به این ترتیب نخستوزیر لبنان ساکت شد.» محمد بن سلمان ولیعهد عربستان با این اقدام و همزمان با بازداشت چندین شاهزاده و مقام کنونی و سابق در تلاش است تا مسیر رسیدنش به پادشاهی را هموار کند. عربستان تلاش میکند با تخریب دولت لبنان، حزبالله را از کابینه خارج کرده و در لبنان جنگ داخلی به راه بیاندازد. «اما این روش نتیجهبخش نخواهد بود. لبنانیها، هرچند به اندازه سعودیها ثروتمند نیستند، اما به مراتب از آنها هوشمندتر هستند. تمام گروههای سیاسی در این کشور، از جمله حزبالله تنها یک درخواست را مطرح کردهاند: حریری باید بازگردد.» حتی کسانی که معتقد بودند که خاندان حاکم در عربستان بالاخره روزی دچار جنگ داخلی می شود، تحولات این روزهای این کشور را با «شوک و نگرانی» دنبال می کنند.
«روز جمعه 3 نوامبر، او در بیروت در جلسه کابینه بود که تماسی دریافت کرد که در آن از او خواسته شد به ملاقات پادشاه عربستان سعودی برود. سعد مانند پدر ترور شدهاش “رفیق” به صورت همزمان تابعیت لبنانی و سعودی دارد. شما هم مانند حریری درخواست یک پادشاه را رد نمی کنید، حتی اگر همین چند روز قبل او را ملاقات کرده باشید. به خصوص وقتی که عربستان 9 میلیارد دلار به شرکت “اوگر” متعلق به حریری بدهکار باشد.» ساعاتی بعد وزرای دولت لبنان با شنیدن بیانیه استعفای حریری شوکه شدند.«حریری هرگز از چنین عباراتی استفاده نمی کرد. به عبارت دیگر، این بیانیه را او ننوشته بود. یکی از کسانی که او را به خوبی می شناسد، این هفته گفت “این او نبود که صحبت می کرد.” به عبارت دیگر، سعودیها به نخست وزیر لبنان دستور داده بودند که استعفا دهد و این استعفا را از ریاض اعلام کند.» «همسر و خانواده حریری اکنون در ریاض هستند تا اگر او به بیروت بازگشت، آنها گروگان بمانند. حالا که یک هفته از این دغل کاری سیاسی می گذرد، در بیروت این بحث هست که از “بهاء” برادار بزرگ سعد حریری خواسته شده که جای او را در کابینه بگیرد. اما سعد حریری چه؟ کسانی توانستهاند با خانه او در ریاض تماس بگیرند، اما او فقط چند کلمه صحبت کرده است. یکی از افراد مطلع میگوید ‘او فقط گفته “برمیگردم” یا “حالم خوب است”.’ اگر حریری برگشت چه؟ ایا او ادعا خواهد کرد که استعفایش اجباری بوده؟ آیا سعودیها جرأت چنین ریسکی را دارند؟» “او انتظار آنچه اتفاق افتاد را نداشت. در واقع حریری برای روز دوشنبه جلساتی با صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی و ملاقاتهایی در مورد ارتقا کیفیت آب هماهنگ کرده بود. کسی که قرار باشد از نخست وزیری کنارهگیری کند چنین کاری نمی کند.»
با این حال داستان اصلی در منطقه، چیزی است که در داخل عربستان در جریان است و محمد بن سلمان برای تحکیم پایههای قدرتش مانند «بقیه دیکتاتورها» دارد به بهانه مبارزه با فساد رقبایش را از سر راه برمیدارد. فیسک با اشاره به روابط اقتصادی عربستان با آمریکا و کشورهای غربی، نوشته است که محمد بن سلمان توانست با سکوت مقامات و رسانههای غربی ابتدا نایب ولیعهد را کنار بزند و حالا هم تصفیه درون خاندان سعودی را آغاز کند. وی با اشاره به سفر حریری به امارات هم نوشته که این سفر با این هدف انجام شد که عربستان وانمود کند نخست وزیر مستعفی لبنان در بازداشت نیست. به گفته فیسک اکنون چشمانداز بروز بحرانی بزرگ در لبنان واقعی به نظر می رسد.
انتهای پیام