سعید زیباکلام: توافقنامه ژنو نسخه محرمانه دارد
یک استاد دانشگاه تهران گفت: اعتقاد دارم توافق نامه ژنو در مسیر استقلال و عزت جمهوری اسلامی نبود.
به گزارش انصاف نیوز به نقل از مهر، سعید زیبا کلام (برادر صادق زیباکلام، دیگر استاد دانشگاه تهران)، چهارشنبه شب در جلسه نقد و بررسی توافق هسته ای در تالار ابن سینا مشهد اظهار کرد: بنده به صراحت اعلام می کنم که اگر 40 بارهم حق غنی سازی ایران در دیباچه توافق نامه ذکر می شد بازهم طرف مقابل با ظرافت بندهایی به آن اضافه می کرد تا حقوق ایران در این زمینه به رسمیت شناخته نشود.
توافق نامه ژنو در مسیر استقلال و عزت جمهوری اسلامی نبود
وی با تاکید بر اینکه بنده اعتقاد دارم توافق نامه ژنو در مسیر استقلال و عزت جمهوری اسلامی نبود، افزود: من در هنگام مطالعه تعهدات ایران و توافق نامه ژنو بی اختیار در کنار دیباچه این توافق نوشتم، آیا این اقدامات مقدمه ای برای برچیدن راکتور اراک نیست؟ و آیا به راستی این توافق توانست به عزت ایران اسلامی کمک کند؟
وی ادامه داد: امروز ایران در قالب این توانق نامه متعهد شده است که تمام ذخایر غنی شده 20 درصد را نابود کرده و با توقف غنی سازی؛ اورانیوم غنی شده را به اکسید اورانیوم تبدیل کند و این امر در حالی است که راکتور اراک نیز آماده برچیده شدن است.
وی تاکید کرد: همچنین ایران در تعهدات خود پذیرفته است که غنی سازی بالای 5 درصد را در تمام مراکز هسته ای تعطیل و متوقف ساخته و اورانیوم غنی شده تا 5 درصد را در 6 ماه مورد نظر تماما به اکسید اورانیوم تبدیل کند.
زیباکلام افزود: نصب و فعال سازی سانترفیوژهای نسل جدید و افزایش ظرفیت غنی سازی در تمام مراکز منتفی است و تیم مذاکره کننده ما در کنار تمامی این تعهدات اجازه بازرسی های روزانه و سرزده از تاسیسات و مراکز هسته ای را نیز داده است و این نخستین باری است که آمریکا و اروپا با بازرسی های سرزده به تاسیسات هسته ای ما دسترسی پیدا می کنند.
غربی ها اطلاعاتی از نیروگاه اراک نداشتند
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: غربی ها پیش از این کوچکترین اطلاعاتی از نیروگاه اراک نداشتند و در حال حاضر بازرسی از این نیروگاه برای آنان دارای اهمیت بالایی است طوری که فردو و نطنز برای آنان آنقدرها مهم نیست.
زیباکلام با اشاره به برچیدن شدن راکتور اراک گفت: رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام می کند که راکتور آب سنگین برچیده نمی شود اما ایمان داشته باشید که برچیده می شود زیرا اگر غیر از این بود تاکید و اصراری برای تکرار این جمله وجود نداشت.
این تحلیل گر مسائل سیاسی یادآور شد: تمامی این مسائل و تعهداتی که جمهوری اسلامی به طرف مقابل داده است را باید با سخنان رئیس جمهور مقایسه کرد زیرا روحانی عنوان می کند که “قدرت های بزرگ به این نتیجه رسیده اند که تحریم و فشار راه به جایی نمی برد و باید با ملت ایران از سر احترام سخن گفت” و به اعتقاد من بیان چنین جملاتی از دولت راستگویان و کسانی که مدعی هستند بعید است.
آیا به راستی توافق ژنو به غربی ها آموخت که با ملت ایران از سراحترام سخن بگویند؟
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: آیا آقای روحانی در مورد ملت ایران چه فکر کرده است که این همه در مورد مذاکرات و توافق نامه ژنو دروغ می گوید؟ آیا به راستی توافق ژنو به غربی ها آموخت که با ملت ایران از سراحترام سخن بگویند؟ آیا فاجعه بارتر از اینکه فردو و نطنز جمع شود و جای آن پارک شادی ایجاد شود؟
وی با اعلام اینکه روزنامه ها و مقالات غربی مدام مطرح می کنند که تحریم ها ایران را از پای درآورد و آنان را پای میز مذاکره آورد، گفت: این جمله آقای روحانی که می گوید “فرزندان انقلاب توانسته اند حقانیت ایران را در صحنه بین المللی اثبات کنند”؛ آیا واقعیت دارد؟ آنچه که امروز وجود دارد این است که نظام در این توافق نامه حفظ نشده و ساختمان تحریم ها بر سر جای خود قرار دارد.
وی تاکید کرد: اینکه گفته می شود ساختمان برنامه هسته ای بر سر جای خود قرار داشته و دیوار تحریم فروریخته منطبق بر واقعیت نیست و ما نمی توانیم سخنان عراقچی را مبنی بر اینکه ساختار هسته ای ایران حفظ شده و هیچ برنامه ای به عقب بازنگشته را باور کنیم.
توافق ژنو به بهبود وضعیت معیشت مردم کمک نکرد
زیباکلام با انتقاد از اینکه بالاترین مرجع اجرایی کشور نباید در مقابل مردم عنوان سازد که غربی ها متوجه شده اند تحریم و فشار راه به جایی نمی برد، عنوان کرد: بارها در نشریات و مصاحبه های مقامات غربی مطرح شده که تحریم ها اثرگذار بوده و باید این اهرم فشار را نگه داشت تا جمهوری اسلامی پای میز مذاکره بیاید؛ پس چطور آقای روحانی می گویید غرب متوجه شده تحریم و فشار راه به جایی نمی برد.
استاد دانشگاه تهران گفت: دولت یازدهم و رئیس جمهور در شعارهای انتخاباتی خود عنوان کرد که چرخ سانترفیوژها باید بچرخد به شرط اینکه شرط زندگی مردم بچرخد اما امروز چرخ معیشت ملت ایران از چرخش ایستاده بنابراین توافق ژنو و مذاکره نه به بهبود معیشت مردم و نه به عزت ما کمکی نکرد.
این تحلیل گر مسائل سیاسی ارکان برداشتن تحریم ها را شامل فروش آزاد نفت، بازگشت 100 میلیارد دلار اموال مسکوت شده ایران در بانک های خارجی، رفع تحریم شورای امنیت، رفع تحریم اتحادیه اروپا و رفع تحریم آمریکا دانست و اظهار کرد: سال 2011 حدود 2.5 میلیون بشکه نفت در روز می فروختیم و امروز این میزان به 1.5 میلیون بشکه کاهش یافته است لذا از سال 2011 به بعد تور تحریم های غرب پهن شد تا مانع فروش نفت خام ایران شوند.
ایمان دارم که توافق نامه دوم محرمانه ای وجود دارد
وی ادامه داد: ساز و کار تحریمی همچنان پابرجاست و تنها مشتریان موجود می توانند به طور میانگین نفت خام را خریداری کنند و مشتریهای جدیدی این امکان برایشان وجود ندارد.
وی اظهار کرد: یک میلی متر از طول تحریم ها کم نشده و در عین حال امکان راستی آزمایی تعهدات آمریکا وجود ندارد.
زیباکلام با اشاره به بازگشت 100 میلیارد دلار از اموال مسکوت شده ایران در بانک های خارجی گفت: امکان بازگشت با بازگشت متفاوت است و من اعتقاد و ایمان دارم که توافق نامه دوم محرمانه ای وجود دارد و حاضرم به هریک از مشاوران رئیس جمهور و مشاور عالی ظریف این حرفم را ثابت کنم.
این استاد دانشگاه تهران عنوان کرد: دولت ایران حتی یک سنت از مبالغ مسکوت شده را برداشت نکرده و تاکنون هم نشنیده ایم که گشایش اعتباری اتفاق افتاده یا اینکه ارزها وارد بازار ایران شده است.
وی در خصوی این موضوع که در یکی از بندهای توافق نامه به این نکته اشاره شده که هیچ تحریم جدید هسته ای اعمال نمی شود، گفت: حتی یک کودک دبستانی هم می تواند دریابد که این جمله به این معناست که هنوز تحریم های گذشته بر سرجای خود باقی است اما از تحمیل تحریم های جدید مرتبط با موضوع هسته ای خودداری می شود.
زیباکلام افزود: به خاطر دارم که هنوز 4 یا 5 روز از دستاورد بزرگ و تاریخی توافق ژنو نگذشته بود که 17 شرکت بزرگ کشتیرانی و خدمات کشتیرانی توسط کنگره آمریکا تحریم شدند اما وزیر امور خارجه به دلیل روابط صمیمانه با جوبایدن موضع گیری نکرده و درشب 22 بهمن تنها اعلام کرد که ملت ایران پاسخ آمریکایی ها را فردا خواهند داد.
وی ادامه داد: آیا وزیر امور خارجه ای که دارای تجربه است باید بگوید ملت ایران پاسخ آمریکایی ها را خواهند داد؟ پس موضع گیری شما کجا رفت آقای ظریف؟ به عنوان وزیر امور خارجه شما هم باید پاسخ بوده و واکنشی نشان می دادید.
وی تاکید کرد: یکی از مسئولان وزارت خارجه اعلام کرد که باید مسئله تحریم 17 شرکت کشتیرانی بررسی شود اما وندی شرمن معاون سیاست خارجی وزارت آمریکا گفت، این تحریم کنگره هیچ ربطی به برنامه هسته ای ایران ندارد.
جان کری عنوان می کند که ایران حقی برای غنی سازی ندارد
زیباکلام با اشاره به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی ایران، عنوان کرد: جان کری عنوان می کند که ایران حقی برای غنی سازی ندارد و در مقابل محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان می گوید که ما حق غنی سازی داشته و در دیباچه و بخش چهارم توافق این حق برای ایران قائل شده، همچنین توانستیم تحریم نظامی را نیز برداریم.
وی گفت: جان کری تاکید می کند این سخن که ایران حق غنی سازی دارد سخن دقیقی نیست و ما حقی برای غنی سازی آنان به رسمیت نمی شناسیم و وزیر امور خارجه ایران هنگامی که به اشتباه خود پی می برد دست به دامن معاهده عدم گسترش سلاح هسته ای می شود و اعلام می کند نیازی به تائید و پذیرش آمریکا نیست.
عمود خیمه تحریم آمریکایی ها هستند
وی افزود: حال این سوال پیش می آید که اگر نیازی به تائید آمریکا نیست پس چرا مذاکره کردید و در حقیقت عمود خیمه تحریم آمریکایی ها بوده و آنان همه کاره هستند طوری که ما در جریان مذاکرات یک بار با 1+5 یک بار با نماینده اتحادیه اروپا و یک بار هم با آمریکا مذاکره می کنیم.
این تحلیلگر مسائل سیاسی، سخنان ظریف را خلاف واقع و سخن جان کری را مطابق واقعیت دانست و تاکید کرد: جان کری بیان می کند که در معاهده عدم گسترش اشاره ای به حق غنی سازی نشده است بنابراین ظریف با سخنان خود صورت مسئله را پاک وخط خطی می کند تا متوجه نشویم که توافق ژنو؛ حقوق هسته ای ایران را بر باد داده است.
وی تاکید کرد: بنده به صراحت اعلام می کنم که اگر 40 بارهم حق غنی سازی ایران در دیباچه توافق نامه ذکر می شد بازهم طرف مقابل با ظرافت بندهایی به آن اضافه می کرد تا حقوق ایران در این زمینه به رسمیت شناخته نشود.
انتهای پیام